Tanzanias nye president under en tale hun holdt til folk i Tanga-regionen i fjor. Sist uke ble hun historisk da hun ble tatt i ed som landets første kvinnelige president og Afrikas for tiden eneste kvinnelige statsleder. Foto: AP Photo / NTB

Tanzanias nye kvinnelige president vil møte motstand fra mektige menn

Samia Suluhu Hassan skapte historie da hun ble tatt i ed sist uke. For første gang har Tanzania fått en kvinnelig president. Men den velutdannede og erfarne kvinnen får en tøff jobb med å manøvrere mellom mektige menn i regjeringspartiets rivaliserende fraksjoner.

Publisert

Den 61 år gamle muslimske kvinnen framsto rolig og trygg da hun avla sin embetsed.

«Jeg, Samia Suluhu Hassan, sverger høytidelig at jeg vil utøve mine plikter som president i Den forente republikken Tanzania med integritet, og samvittighetsfullt innfri det ansvar min rolle krever…», sa hun på swahili.

Under den korte seremonien lovte Hassan å forene landet og bringe videre den politiske arven fra sin forgjenger John Magufuli, som døde i forrige uke, offisielt av hjertesvikt.

«Dette er ikke en tid for å tvile på framtida…ingenting vil gå galt. (…) Vi er sterke ledere og er forberedt på å fortsette der Magufuli endte», beroliget hun.

Vokste opp i enkle kår

Tanzanias første kvinnelige president vokste opp i enkle kår, i den halvautonome øygruppa Zanzibar. Faren var lærer og mora husmor. Kvinnen, som - i motsetning til sin forgjenger - er kjent for en mild og forsonende stil, får nå jobben med å lede og forsone nasjonen i en krisetid.

Firebarnsmoren fra det muslimsk-dominerte Zanzibar har tidligere offentlig oppfordret kvinner og jenter til å følge sine drømmer. Hun blir sett som et forbilde i den lange striden for likestilling, også innen politikk på toppnivå. Når hun nå er innsatt som president styrker det tanzanianske kvinners håp og ambisjoner.

- Hun er en sterk leder som har det som trengs for å fremme likestilling og bidra til å løfte kvinner ut av fattigdom, sier Gema Akilimali, en kvinneaktivist fra Tanzania Gender Networking Programme.

– Norge støttet instituttet hennes

Norsk bistand har bidratt til at Tanzania nå har en velutdannet kvinne som president og statsleder, fastslår tidligere Norad-direktør og ambassadør i Tanzania Jon Lomøy.

Han viser til at Samia Suluhu Hassan tok sin første akademiske grad ved norskstøttede Institute for Development Management (IDM) i Mzumbe i 1986.

- IDM ble bygget opp med nordisk støtte, som den viktigste institusjonen for å utdanne folk til administrasjonen i Tanzania. Det var mange norske, svenske danske og finske lærere der i starten, forteller Lomøy.

På 1980-tallet var det flere nordiske fellesprosjekter i Tanzania. Disse ble på et tidspunkt fordelt mellom de nordiske land, og Norge fikk ansvaret for videre støtte til IDM. Den norske støtten innebar både økonomisk støtte og faglig bistand gjennom samarbeid med norske utdanningsinstitusjoner. Både BI og Agder Distriktshøyskole var involvert.

- Dette var «mitt» prosjekt på Norad-representasjonen i Dar fra 1985-87, sier Lomøy.

Skal lede landet fram til 2025

Etter grunnloven skal den tidligere visepresidenten nå sitte som president fram til 2025, da Magufulis andre fem-årsperiode utløper.

Hassan har etter hvert blitt en velkjent person i internasjonale sammenhenger, siden hun som visepresident har representert landet og president Magufuli i så godt som alle møter i FN, Den afrikanske union, SADC og Det østafrikanske fellesskap (EAC) holdt utenfor Tanzania.

Hassans tilhengere beskriver henne som en kilde til håp og framtidstro. Mange hadde store forventninger da hun ble valgt som visepresidentkandidat for regjeringspartiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) før valget i 2015.

Men tanzaniansk politikk er, som andre steder, preget av maktspill, kamp om posisjoner og privilegier, moralske kompromisser og hykleri. Det er liten tvil om at Hassans motstandere innen regjeringspartiet CCM vil prøve å undergrave hennes valg og beslutninger.

En av utfordringene hun får i fanget er å håndtere de tradisjonelle motsetningene mellom den muslimsk-dominerte befolkningen på øygruppen Zanzibar og den tradisjonelle politiske dominansen på fastlandet. Senest under siste nasjonale valg i høst var det politisk uro og omfattende vold i gatene der mange demonstranter ble drept.

'Internasjonale observatører og lokale opposisjonspolitikere mener det skjedde omfattende valgfusk da regjeringspartiet CCM tilsynelatende vant valget på Zanzibar.

Les mer: Opposisjonsledere arrestert, påstander om terror-planlegging

Vil trolig møte motstand internt

Lokale analytikere mener Hassan sannsynligvis vil møte motstand fra grupper av gamle Magufuli-allierte, som blant annet har beholdt betydelig innflytelse i landets etterretningsvesen.

- Det virker ikke som hun er klar til å drive sin sak framover. CCM (regjeringspartiet, red.anm.) er fragmentert, og jeg er ikke sikker på om de er klare til å ha en kvinnelig leder, sier Evans Rubera, uavhengig politisk analytiker basert i Dar es Salaam.

Observatører tror regjeringspartiet CCM trolig vil vikle seg inn i en hard maktkamp mellom de ulike fraksjonene i striden om hvem som skal bli ny visepresident. Denne striden kan også føre til en dyp splittelse i partiets medlemsmasser.

Fra sin posisjon på det opprørske Zanzibar, der skepsisen til sentralmakten og regjeringspartiet er stor, har Hassan lenge vært et lojalt og hardtarbeidende medlem av CCM. Hun har arbeidet seg oppover i partirekkene, og ble utvalgt av Magufuli som hans visepresidentkandidat i det omstridte 2015-valget.

- Skandaløs pandemi-håndtering

Hassans tilhengere sier hennes lange erfaring som politiker og diplomat vil bidra til å reparere forholdet til det internasjonale samfunnet og gjenreise landets status på verdensscenen etter populisten Magufulis mange kontroversielle utspill og harde utfall mot vestlige land.

- Måten regjeringen har håndtert koronapandemien er skandaløs. La oss håpe at de nå gjør noe for å fjerne denne nasjonale vanæren, sier Evans Rubera.

Observatører håper den nye regjeringen vil iverksette effektive tiltak mot det dødelige viruset, i tråd med med globale standarder.

Den kjente kvinneaktivisten og bloggeren Leila Sheikh føler seg trygg på den politiske dømmekraften og handlingsevnen til den nye presidenten.

- Hun har bevist sine evner til å takle utfordrende situasjoner i sin tid som visepresident. Hun har erfaring og ferdigheter fra diplomati og ledelse, og arbeider helhjertet og samvittighetsfullt for utvikling, sier Sheikh til Bistandsaktuelt.

Erfaring fra FN og utviklingsarbeid

Samia Suluhu Hassan ble født 27. januar 1960 på øygruppa Zanzibar. Hun tok grunnskolen på den naturskjønne øya Pemba, og videregående på hovedøya Unguja.

I 1977 begynte hun ved Zanzibar Institute of Finance Management (ZIFA) og fikk finpusset sine ferdigheter i statistikk. Etterpå fikk hun jobb som kontorist i departementet for planlegging og utvikling.

I 1986 sluttet hun seg til (det norskstøttede) Institute for Development Management ved det som nå heter Mzumbe-universitetet, for å lære mer om offentlig administrasjon. Hun fortsatte senere studier i offentlig administrasjon og forvaltning ved universiteter i Lahore i Pakistan og Hyderabad i India.

Etter avsluttede studier ble hun ansatt som prosjektleder i FNs matvareprogram WFP, og senere på 1990-tallet som direktør for en paraplyorganisasjon for ikke-statlige hjelpeorganisasjoner i Zanzibar.

Hassan studerte senere økonomi ved University of Manchester, og tok i 2004-2005 en mastergrad i utviklingsøkonomi under et utvekslingsprogram mellom Open University of Tanzania og South New Hampshire University i USA.

Minister-erfaring

Hassans politiske karriere begynte i 2000, da hun ble valgt til representanthuset i Zanzibar og ble den eneste kvinnen i regjeringen til Zanzibars president Amani Abeid Karume. Hun ble gjenvalgt i 2005 og utnevnt til minister for turisme, handel og investeringer i Zanzibar.

I 2010 stilte hun til valg til Tanzanias nasjonalforsamling som representant for valgkretsen Makunduchi i Zanzibar, og ble i 2014 utnevnt av daværende president Jakaya Kikwete som minister med ansvar for unionsspørsmål. Samme år ble hun valgt til nestleder i grunnlovsforsamlingen, som skulle lage utkast til ny grunnlov for Tanzania.

I juli 2015 ble hun utpekt av nå avdøde president John Magufuli som hans visepresidentkandidat ved valget i 2015.

Hassan er gift med Hafidh Ameir, og paret har tre sønner og ei datter. Ektemannen er pensjonert agronom. Hennes datter Mwanu Hafidh Ameir er den eneste av hennes barn som har fulgt i sin mors fotspor inn i politikken. Hun er medlem i representantenes hus i Zanzibar.

Powered by Labrador CMS