Et sør-afrikansk barn får Ready-to-Use mat fra GC Rieber Compact. Foto: GC Rieber Compact

Norsk bedrift satser på nødhjelp – ga mat til 790 000 barn

Den norske fabrikken GC Rieber Compact produserer nødhjelpsmat i India og Sør-Afrika. I fjor produserte de 156 millioner måltider – noe som ga mat til nesten 790.000 underernærte barn.

Publisert

- Vi jobber inn mot FNs bærekraftsmål nummer to: Å utrydde sult, sier administrerende direktør Geir-Arne Åsnes til Bistandsaktuelt.

Bedriften leverer produkter til mange store nødhjelpsorganisasjoner som Leger uten Grenser, Det internasjonale Røde Kors og Kirkens Nødhjelp og til FN-organisasjoner som UNICEF, WHO og Verdens matvareprogram. Flere lands myndigheter kjøper også nødhjelpsprodukter fra bedriften.

Bedriften har fått drahjelp fra det statlige Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) og Eksportkreditt.

GC Rieber Compact har hovedkvarter like sør for Bergen i Søfteland i Bjørnafjorden kommune.

Geir-Arne Åsnes forteller at bedriften ble startet i 1948 og har siden den gang drevet med produksjon av næringsmidler. Med tiden ble mer og mer av produksjonen rettet inn mot nødhjelp i forbindelse med kriser, jordskjelv, tsunamier eller store krigsutbrudd.

- I mange tiår har vi også lagd mat og drikke til livbåter over hele verden. Men innenfor nødhjelp har det vært en enorm utvikling. Behovet for nødhjelp har økt for hvert år, påpeker Åsnes.

En av ti går sultne til sengs

For to år siden sa FN at èn av ni mennesker på jorda går sultne til sengs hver dag. Antallet sultne i verden er dessverre forventet å fortsette å øke med ti prosent fram mot 2024.

- På midten av 2000-tallet kom våre kunder fra FN og sa at produktene vi lager på Søfteland er gode, men at Norge er for langt unna der markedet er. De ba oss om å vurdere å etablere oss i Sørøst Asia og Afrika.

- Det resulterte i at vi etablerte en fabrikk i India i 2009 og i 2015 åpnet vi en helt ny fabrikk i Sør-Afrika. Ved disse fabrikkene lager vi produkter til underernærte barn. Spesialproduktene heter «Ready-to-Use Therapeutic Food» og «Ready-to-Use Supplementary Food».

Åsnes forteller at produktene er designet slik at de som får dem skal komme tilbake til normalen etter en periode på seks uker. 80 prosent av de som får dette kommer seg tilbake til normalen.

Hovedingrediensen i produktene er peanøtter, men de inneholder også sukker, melkepulver av skummet melk, vitaminer og mineraler.

Fordelen med maten er at det har høyt energinivå, tar lite lagringsplass, inneholder lite fuktighet og man unngår derfor vekst av bakterier og at det lett kan slippes fra fly.

GC Rieber Compact sin fabrikk i Sør-Afrika. Foto: GC Rieber Compact

Nærhet til behov

GC Rieber Compact etablerte seg i Sør-Afrika av tre grunner. Her var det nærhet til områder med behov for nødhjelp, lett tilgjengelige råvarer og god infrastruktur.

Åsnes sier de har jobbet mye med sikre kvaliteten på råvarene.

- Dette er mat som skal gå til de svakeste av de svake. Det vil si underernærte barn mellom seks måneder og seks år. Når vi skal lage disse produktene må vi være 100 prosent sikre på at kvaliteten er god. Du og jeg kan tåle en salmonella-infeksjon, men disse underernærte barna vil ikke overleve en slik infeksjon. Det betyr at vi først måtte importere mye av råvarene. Men nå jobber vi mer og mer med nå lokale leverandører og utvikler dem slik at råvarene får en tilfredsstillende kvalitet. Det er et langt prosjekt og vi har kommet lenger i India enn i Sør-Afrika. Både råvarene vi bruker og pakningsmaterialet har stadig bedre hygienisk kvalitet.

Åsnes sier at finansieringen GC Rieber Compact har fått gjennom GIEK og Eksportkreditt har betydd mye for dem.

- Vi har omlag tjue globale konkurrenter. Vi får ikke noen støtte fra verken norske eller sør-afrikanske myndigheter og det er en beinhard konkurranse gjennom anbud. Finansieringen gjennom GIEK og Eksportkreditt gjør at vi lettere kan konkurrere med de andre.

Åsnes sier at kjøpet av en ny pakkemaskin gjør at de har kunnet øke kapasiteten. Ved slutten av fjoråret var de oppe i over 60 ansatte i Sør-Afrika. Men forbedringen av pakkelinjen regner de med å passere 80 ansatte ved midten av 2021.

GIEK og Eksportkreditt

Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) og Eksportkreditt har finansiert deler av GC Rieber Compact sitt prosjekt i Sør-Afrika. Eksportkreditt låner ut penger, mens GIEK stiller statsgaranti for lånebeløpet.

- GIEK har normalt krav om at kommersielle banker og utviklingsbanker deltar i finansieringen på like vilkår som GIEK. Men i dette tilfelle så har vi mulighet til å gå inn å fravike dette prinsippet om deltakelse fra kommersielle banker eller utviklingsbanker og dele risikoen med eksportør, forteller Bodil Sannes-Vardenær. Hun er senior kundeansvarlig i GIEK.

- Vi vurderte GC Rieber Compact som god nok til at deres deltakelse kunne bidra til å gi tilstrekkelig trygghet for at lånet ble tilbakebetalt.

Sannes-Vardenær sier dette er noe de gjerne gjør mer av.

- Vi synes det er en god løsning når det er en så robust partner vi samarbeider med.

Møte om Afrika

Seniorkundeansvarlig Thor-Magne Johansen i Eksportkreditt forteller at de kom i kontakt med GC Rieber Compact på et møte om Afrika i Oslo. De hadde noen ideer om å øke produksjonen i Sør-Afrika.

- Vi så at de satt på en fantastisk know-how på dette feltet og er av de ledende i verden.

Bedriften har bygd opp en langvarig relasjon med mange hjelpeorganisasjoner. Det er ikke nok å bare å bygge opp produksjonslinja, men man også må kjenne til markedet og de organisasjonene som kjøper dette. De igjen må være trygge på at det man produserer er bra nok.

Thor-Magne Johansen sier at de har en historie tilbake til 2016 med GC Rieber Compact.

- Ved første transaksjon i 2016 bygde de en ny produksjonslinje og ved siste transaksjon nå ønsket de å gjøre en utvidelse av samme produksjonslinje.

GIEK har garantert for rundt 25 millioner kroner totalt.

Powered by Labrador CMS