Her sendes dronen avgårde. Den kan bære 1,8 kilo last og fly i 110 kilometer i timen. Når dronen når oppgitt destinasjon slippes en fallskjerm ut, og helsearbeidere i vanskelig tilgjengelige områder kan gå rett utenfor klinikken og plukke opp medisin-leveransen. Alle foto: Tony Noel og Karel Prinsloo / Gavi

«Det siste barnet» skal nås med droner

FRAMSKRITT: Livsviktige medisiner har kommet dalende ned til helsesentre i Rwandas utkantstrøk de siste årene. Nå ruller Ghana ut verdens største medisinske drone-nettverk.

Publisert

Droner kan bidra til rask og effektiv levering av vaksiner

Systemet er såre enkelt for brukerne: Helsearbeidere i utilgjengelige områder kan legge inn bestilling på det de trenger via sms. I løpet av 30 minutter slippes livsnødvendige medisiner og vaksiner ned i en fallskjerm ved klinikken.

Etter tre år med droneprogram i Rwanda, er et medisinsk drone-nettverk nå også åpnet i Ghana. Med finansiering fra den norskstøttede vaksinealliansen Gavi og deres partner Gates Foundation skal Ghana bruke dronene til å betjene 2000 klinikker. Målet er å levere medisiner og vaksiner til folk utenfor allfarvei.

De små flyene kan bære 1,8 kilo last, fly i 110 kilometer i timen, og ta rundturer på opp mot 160 kilometer.

Gavi samarbeider mer og mer med privat sektor. Vaksinealliansen påpeker at slike samarbeid bidrar til innovative løsninger som, i tillegg til at landene kan løse helseutfordringer, også skaper arbeidsplasser.

Selskapet Zipline - som leverer dronetjenestene - forventer å oppskalere til 2000 flyvninger i døgnet innen kort tid. Når nettet er ferdig utbygd vil dronene ifølge Gavi kunne bidra til bedre helsetjenester for tolv millioner mennesker.

Har vaksinert 700 mill. barn

Hver av Ghanas fire nye distribusjonssentre, som hver har mellom 20 og hundre droner, kan levere til et område på 20 000 kvadratkilometer. Dronetjenesten vil fungere 24 timer i døgnet, syv dager i uken, og skal skal blant annet levere tolv ulike nød- og rutine-vaksiner til befolkningen.

- For land med store infrastrukturproblemer og kriser kan dronene være en effektiv måte å levere vaksiner og viktige medisiner på, sier underdirektør i Norads seksjon for global helse, Lene Lothe til Bistandsaktuelt.

Vaksinealliansen Gavi ble har gjennom samarbeid med blant annet FN-organisasjonene WHO og Unicef bidratt til å vaksinere 700 millioner barn.

Over 10 millioner dødsfall er forhindret siden årtusenskiftet.

Gavi støttes med mer enn seks milliarder norske bistandskroner i femårsperioden 2016 - 2020. I denne perioden er målet å vaksinere 300 millioner barn. Norads Lene Lothe forklarer at vaksinealliansen, i tillegg til å styrke fattige lands vaksineprogrammer, også har en betydelig effekt på andre prioriterte helsemål.

- Gavi tilbyr vaksiner mot elleve sykdommer som WHO har anbefalt for allmenn bruk, de samme som norske barn får. I tillegg tilbys fem vaksiner som er aktuelle i noen spesielle områder. Gavis mål er også å bidra til sunne vaksinemarkeder og mer prisgunstige vaksiner for fattige land, forteller Lothe.

Effektiv modell

Og modellen har vært effektiv: Ved utgangen av 2018 hadde 16 land faset ut sin direkte vaksinestøtte fra Gavi og fullfinansierer nå sine egne vaksineprogrammer. Innen slutten av 2021 kommer 19 land til å ha oppnådd det samme målet om å stå på egen ben. Dette gjør at Gavi kan frigjøre midler til å innføre nye livsviktige vaksiner, som mot livmorhalskreft eller ebola.

- At så mange av landene blir selvstendige er en suksessfaktor, sier Lothe.

- Siden årtusenskiftet er millioner vaksinert. Men fortsatt er rundt tjue prosent av barna i Gavis samarbeidsland ikke vaksinert. Kan droner bidra til å nå disse?

- Droner kan bidra til rask og effektiv levering av vaksiner der det er store logistikkproblemer i form av avstand, vanskelig reisevei eller mangel på transport. Men uten et bra logistikksystem og kompetanse for å planlegge bestillinger med riktig kvalitet, fungerende kjøleskap i begge ender av leveransen, og at barna kommer til vaksinasjonsstedet, blir ikke alle problemene løst, sier Lothe.

Hun forklarer at vaksinedekningen fortsatt ikke er høy nok. Over femti prosent av barna som ikke mottar alle vaksinene de skal, bor i India, Nigeria og Pakistan.

- Disse bor ofte på steder der det er vanskelig å komme til for å levere vaksiner og andre helsetjenester, for eksempel i fjellområder eller andre områder med dårlig infrastruktur. Mange bor også i urolige områder, som nord i Nigeria, sier Lothe.

- Å tenke innovativt for å nå de mest marginaliserte barna er viktig og nødvending. Droneprogrammet kan bidra til dette.

Powered by Labrador CMS