Telenor Myanmar:
Næringsministeren om Telenorsalget: – Kan ikke hindre at kundenes brukerdata havner hos juntaen
I går ble næringsministeren grillet om Telenors omstridte salg i Stortinget. – Jeg vil gjerne være helt åpen. Vi kan ikke forhindre at metadata havner i hendene militærjuntaen, sa Jan Christian Vestre (Ap). Et uforståelig svar, mener organisasjonene ForUM og SAIH. – Statsråden var skuffende tydelig, sier stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V).
– Jeg vil gjerne være helt åpen og tydelig. Som eier av et teleselskap med et datterselskap i Myanmar, kan vi ikke forhindre at metadata havner i hendene til militærjuntaen. Det er et veldig krevende svar å gi, men det er et rett fram ærlig og klart svar, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) da han svarte på spørsmål om det forestående salget av Telenor Myanmar i Stortinget.
Som Bistandsaktuelt tidligere har omtalt, har Reuters og Myanmar Now avslørt at Telenors datterselskap ikke bare selges til M1 Group, slik Telenors ledelse gang på gang har fremholdt, men at det libanesiske selskapet har inngått partnerskap med Shwe Byain Phyu Group, et burmesisk selskap med tette bånd til juntaen. Både Venstres Ola Elvestuen og Høyres Tage Pettersen ville ha svar fra næringsministeren om hvordan regjeringen, som majoritetseier i Telenor, har håndtert det forestående salget.
– Hvordan vil statsråden, i dialog med Telenor, forhindre at metadata fra Telenor Myanmar havner i hendene på militærjuntaen? spurte Ola Elvestuen (V) fra Stortingets talerstol.
– Veldig vanskelig situasjon
– Det som skjer i Myanmar, er helt forferdelig, det bekymrer oss sterkt og det er i første rekke forferdelig for lokalbefolkningen. For Telenors del er det dessverre ingen gode løsninger, ingen åpenbare svar, og selskapet forteller oss at de har måttet vurdere å velge mellom alternativer som alle kan innebære alvorlige konsekvenser, svarte Vestre.
Næringsministeren understreket i sine svar at det er styret og ledelsen i Telenor som må avgjøre et salg, men poengterte at Næringsdepartementet har hatt nesten 20 møter med Telenor om salget, og at han selv har vært i direkte-dialog med styrelederen.
– Telenor står i en veldig vanskelig situasjon og vurderer ulike scenarier. Vi har tillit til at de håndterer dette på den best mulige måten, eller minst ille måten, svarte Vestre.
Tage Pettersen viste til at Telenor er klaget inn for OECDs nasjonale kontaktpunkt av 474 sivilrettslige organisasjoner, og til Datatilsynet for brudd på GDPR. Høyre-representanten ville blant annet vite om departementet har vurdert å be Telenor sette salget på vent til man får klarhet i om klagene vil føre fram, noe statsråden avviste. Pettersen spurte også om de omdømmemessige konsekvensene er vurdert.
– Salget av Telenor Myanmar vil kunne ha omdømmemessige konsekvenser, men det vil også de andre alternativene kunne ha. Dette er ingen enkel sak, sa Vestre.
Elvestuen: – Skuffende tydelig
Ola Elvestuen er ikke fornøyd med næringsministerens svar til Stortinget.
– Statsråden var skuffende tydelig på at regjeringen ikke har til hensikt å ta noen initiativ for å stoppe deling av Telenor-kunders brukerdata med militærregjeringen i Myanmar, sier Elvestuen til Bistandsaktuelt nå.
Han mener regjeringens dialog med Telenors ledelse og styreleder ikke har bidratt til trygghet for mobilgigantens 18 millioner Myanmar-kunder.
– Næringsministeren uttrykker bekymring, men viser ingen handling. Jeg mener regjeringen burde vært mye tydeligere på at trafikkdata ikke kan tilfalle regimet. Men den beskjeden har regjeringen tydeligvis ikke gitt, så jeg vil nå undersøke om en overføring av data til et selskap med så tette bånd til regimet bryter med sanksjonsregler vi har forpliktet oss til, sier Elvestuen.
Hn mener mye nå tyder på at Telenor selger til et selskap militæret har godkjent.
– Det ikke vanskelig å forutse hvordan dataene vil bli brukt. Så svarene jeg fikk av næringsministeren var alt annet enn tilfredstillende. Vi må kunne forvente at staten er tydeligere enn dette i en sak som potensielt kan få svært alvorlige følger for alle som nå kjemper for demokrati i Myanmar. Som majoritetseier må Staten komme med en mye tydeligere bestilling til hva de forventer av et selskap som Telenor. Dette holder ikke.
SAIH: Telenor må fryse virksomheten
– Det stemmer jo ikke, slik næringsministeren hevder, at dette salget er det minst skadelige Telenor kan gjøre nå, sier Hector Ulloa i en kommentar til Bistandsaktuelt.
Lederen for Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) er enig i at det er umulig for Telenor å drifte Myanmar-operasjonen, men påpeker at den norske mobilgiganten heller ikke kan la juntaen diktere hvordan selskapet skal trekke seg ut.
–Telenor må fryse virksomheten sin. De drøyt 700 ansatte i Myanmar blir ikke tryggere med M1 Group og Shwe Byain Phyu Group som eiere, de trygler Telenor om å ikke selge, og har trolig også Telenor-abonnement og står i likhet med andre overfor stor risiko om data deles. I en vanskelig avveining må hensynet til de 18 millioner kundene veie tyngst.
SAIH-lederen sier at Telenor må være mer åpne.
– Det er svært problematisk at Telenor i så liten grad bidrar til å opplyse saken. Verken Telenorkunder, politikere, organisasjoner eller andre kan forventes å bare stole på Telenor. Vi vil ha innsyn i sakens detaljer og hvilke vurderinger selskapet har gjort. Det er en selvfølge i et demokrati og en forutsetning for tilliten til en aktør som Telenor.
ForUM: – Uforståelig
Forum for utvikling og miljø, en paraplyorganisasjon for et femtitalls norske organisasjoner, reagerer også sterkt på næringsminister Vestres svar.
– Næringsministeren sier at salget er den minst ufordelaktige løsningen, og at det ligger til styret i ethvert selskap å vurdere enhver disposisjon og situasjon. Det er uforståelig for oss at det å kaste 18 millioner mennesker under bussen virkelig kan være den minst skadelige løsningen, sier Diego Alexander Foss, rådgiver i Forum.
Forum anmeldte sist uke Telenor for brudd på straffelovens kapittel 16 om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Til Bistandsaktuelt sa Foss da at han mener det nå er så mange uklarheter rundt salget at det i seg selv er problematisk.
– I en slik ekstrem situasjon er det selvfølgelig viktig at et selskap gjør grundige avveininger og viser åpenhet, men næringsministeren sa ingenting om hva slags vurderinger Telenor har gjort, eller hvilke krav staten har stilt knyttet til vurderingene. Vi lurer på hva i selskapslovgivningen og eierskapslovgivningen som hindrer staten, som majoritetsaksjonær, å gripe inn? spør Foss etter spørretimen.
Han mener det er en fallitterklæring når staten skyver ansvaret over på Telenor.
– Det er veldig bra at private investorer som KLP, DNB og Storebrand avkrever Telenor et svar. Samtidig er det oppsiktsvekkende at de private investorene virker å være mer aktive i sitt eierskap enn det staten som majoritetseier er, sier Foss.