Norskeid solcelleanlegg leverer nok strøm til en kvart million kenyanere
Det Norfund-eide solenergianlegget Malindi i Kenya leverer nok ren energi og fornybar kraft til å dekke behovet til 250 000 kenyanere.
På Norad-konferansen som gikk av stabelen tirsdag forrige uke, understreket direktøren for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, behovet for å raskt øke investeringer og tilgang til ren energi i Afrika.
Omtrent halvparten av Afrikas befolkning har ikke tilgang til strøm, og de fleste av dem – rundt 600 millioner – bor i området sør for Sahara.
I «Africa Energy Outlook»-rapporten for 2022, som utkommer til sommeren, vil IEA se nøyere på hvordan man kan oppnå at alle innbyggere skal få tilgang til strøm innen 2030, og komme med forslag til hvordan man kan mobilisere investeringen i ren energi til Afrika sør for Sahara.
I en melding på Twitter i etterkant av konferansen skriver Birol at dette bør komme høyt på agendaen på FNs 27. klimakonferanse, som skal holdes i Sharm el-Sheikh i Egypt i november.
Videre skriver han at IEAs kommende rapport vil foreslå løsninger for å støtte en finansieringsforpliktelse på klimakonferansen.
Kanskje er en ny, norskeid solcellepark i Kenya et skritt i riktig retning.
Ren og fornybar energi til folket
I 2015 gikk Norfund sammen med det britiske søsterfondet CDC om å investere i kraftselskapet Globeleq som et verktøy for å utvikle nye energiprosjekter som bidrar til å møte etterspørselen etter kraft i Afrika sør for Sahara.
Det Norfund-eide Globeleq er i dag det ledende kraftselskapet i Afrika, og opererer i Sør-Afrika, Tanzania, Kenya, Elfenbenskysten og Kamerun. Det skriver Norfund i en pressemelding.
Solenergianlegget Malindi, som ligger omtrent 120 kilometer nordøst for storbyen Mombasa, er Globeleqs tiende operative solcelleanlegg i Afrika. Det er også det eneste fornybare kraftverket i landets kystområde, og er et av de første solcelleanleggene i Kenya som er eid av uavhengige kraftprodusenter, ifølge Norfund.
Videre skriver de at Malindi har levert 40 megawatt med strøm til det kenyanske strømnettet siden 14. desember i fjor. Det vil si at solcelleanlegget leverer nok ren energi og fornybar kraft til å dekke behovet til 250 000 kenyanere. Strømmen leveres gjennom en 20-årig avtale med det nasjonale distribusjonsselskapet Kenya Power.
– Vi er veldig glade for at Globeleq leverer på ambisjonene om å utvikle mer fornybar energi i Afrika sør for Sahara, sier Lisa Huun Thomsen, investeringsansvarlig i Norfund.
Kraftverket, som kostet 69 millioner dollar, vil også unngå 44 500 tonn CO2-utslipp årlig, ifølge pressemeldingen. Det tilsvarer rundt 20 000 flyreiser tur retur Oslo-New York.
Bygger gigabatteri i Mosambik
Globeleq, som hittil har operert i Sør-Afrika, Tanzania, Kenya, Elfenbenskysten og Kamerun, utvider nå til Mosambik - et av verdens fattigste land.
Der er målet å bygge et solcelleanlegg med en tilhørende løsning for energilagring. Og i desember i fjor var det norskeide kraftselskapet klar med finansieringen, ifølge Norfund.
Norfund var også med på å investere i det Mosambiks første solkraftverk, den gangen i samarbeid med norske Scatec. Det opplyser de om i en e-post til Bistandsaktuelt.
Videre skriver de at det nye solkraftverket skiller seg fra det gamle ved at batteriet kan gi strøm i omtrent fire timer, noe som gir mer fleksibilitet og som kan bidra til at strømforsyning også når solen ikke skinner.
Norfund håper dette vil kunne være en modell for lignende prosjekter.
– Dette er et banebrytende prosjekt gjennom at vi for første gang inkluderer betydelig batterilagring i et solenergiprosjekt, og det i et fattig land som Mosambik, sier investeringsansvarlig Thomsen.