Meninger:
Flere veier til FN – med lønn
Til FN-studentene og alle andre, vil jeg si at det absolutt er mulig å få en fremtidig jobb i FN-systemet samtidig som du får betalt på veien mot målet.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.
Ari Sigurdarson i FN-studentene Norge har helt rett når han påpeker at det kan være dyrt å skulle bygge en CV gjennom en del av FN sine trainee-ordninger.
Praktikantordninger er et viktig verktøy for å starte en internasjonal karriere i FN. Men mange av dem er ubetalte, noe som er utfordrende for unge som ønsker FN-erfaring. Likevel finnes det muligheter.
Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec) organiserer stipendordningen for norske traineer i FN. Vi har riktig nok måttet sette denne ordningen på pause ut 2024. Det er synd, da vi vet at ordningen har gjort det mulig for mange å dekke utgifter til reise og visum for å få viktige erfaringer hos FN i Genève, New York eller andre steder.
Samtidig har vi måttet ta dette valget fordi det stadig koster mer å betale for norskfinansierte stillinger i FN. Gitt den svake kronen er det blitt enda dyrere for nordmenn.
Pengene til stipender kommer fra en felles norsk pott som også dekker rundt 40 norske stillinger for junioreksperter og seniorsekonderte, som jobber tre til fire år for FN og andre internasjonale organisasjoner.
Når prisene øker må vi betale mer for at alle skal få dekket de årene de har blitt forespeilet. Vi har kun rom til å rekruttere fire nye juniorekspertstillinger for 2024. Dermed blir neste mulighet for å søke stipend i 2025. Dette er leit, men nødvendig gitt den økonomiske situasjonen.
Finnes andre veier inn
Det betyr likevel ikke at det er umulig å skaffe seg internasjonal erfaring som kan føre deg til FN. Det går til og med an å få betalt for det!
Norskfinansierte og regulære stillinger i FN krever at man har noen års internasjonal arbeidserfaring. Her er mulighetene flere. Både norske departementer, etater og ikke-statlige organisasjoner tilbyr arbeidspraksis og utvekslingsordninger, flere av dem med lønn eller annen form for stipend.
Språk teller
Det er også andre grep man kan ta for å styrke mulighetene for en internasjonal karriere.
Språk teller mye! Selv om vi nordmenn er gode i engelsk, er det en stor fordel å kunne ett av de andre større internasjonale språkene som fransk, spansk eller arabisk.
Det er også en stor fordel om man vet hva man går til før man skal intervjues for en jobb i FN-systemet. Der bruker man noe som kalles for kompetansebasert intervju. Dette er en metode der man borrer dypt og utfordrer kandidaten på å gi konkrete eksempler på hvordan man er egnet for jobben.
Hvis du ønsker en internasjonal karriere er det mange kneiker å komme over. Men vi i Norec har mange svar, og vil mer enn gjerne hjelpe deg med hvordan du leter etter jobber, skaffer deg erfaring eller bør gå frem for å svare best mulig i et kompetansebasert intervju. Det er å ta kontakt.
Sunniva Kvamsdal Sveen
Jeg er debattjournalist i Panorama. Send meg gjerne en e-post med innlegg, svarinnlegg eller spørsmål.