Fortsatt ingen enighet om nødhjelpskorridor til Syria
Fredag la Russland ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i Sikkerhetsrådet om å holde en nødhjelpskorridor til Syria åpen. Nå etterlyser Tyskland en ny avtale som kan sikre at korridoren mellom Tyrkia og den opprørskontrollerte delen nord i Syria gjenåpnes.
Mandatet for FNs nødhjelpsoperasjon over grenseovergangen Bab al-Hawa fra Tyrkia utløp søndag. Det skjedde etter at Russland før helga la ned veto mot et norsk-irsk forslag i FNs sikkerhetsråd om forlengelse.
Russland mener nødhjelp må bringes inn via den regjeringskontrollerte delen av Syria, noe som vil sikre president Bashar al-Assad langt større kontroll.
Skjebnen til rundt 2,5 millioner syrere som har vært avhengige av denne nødhjelpen, er derfor uviss.
– Russlands veto fredag viser oss at vi ikke må anta at Russland akter å gi opp sitt kyniske spill der humanitærhjelp til sivile brukes som forhandlingsbrikker, sier en talsperson for tysk UD.
Tyskland er ikke medlem av FNs sikkerhetsråd og derfor heller ikke involvert i forhandlingene som fortsatt pågår i FN.
– Men vi gjør selvsagt alt vil kan for å støtte dette, sier talspersonen.
Norge «ekstremt skuffet»
De siste to årene har grenseovergangen Bab al-Hawa, på grensa mellom Tyrkia og Syria, vært eneste mulighet til å frakte nødhjelp til rundt 4 millioner mennesker i de gjenværende opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria.
Sikkerhetsrådets mandat for nødhjelpskorridoren utløper søndag, og Norge og Irland fremmet et forslag til resolusjon som i praksis ville ha forlenget mandatet med ett år. Dette la Russland ned veto mot.
– Irland og Norge er ekstremt skuffet, sier Norges FN-ambassadør Mona Juul.
Hun understreker at Norge ikke gir opp forsøket på å komme fram til enighet med Russland slik at nødhjelp fortsatt kan fraktes inn.
– Vi har ganske enkelt ingen tid å miste, det syriske folk regner med oss, sier Juul.
Alliert med Assad
Kreml er nære allierte med Syrias president Bashar al-Assad og mener nødhjelpskorridoren fra Tyrkia er et brudd på Syrias suverenitet og territorielle integritet.
Russland mener derfor at nødhjelpen i stedet bør bringes inn via den regjeringskontrollerte delen av Syria, noe som vil gi Assad-regimet langt større kontroll.
Norge og Irland foreslo først å forlenge mandatet for nødhjelpskorridoren med ett år, men endret etter tautrekking med Russland dette til seks måneder og automatisk forlengelse med ytterligere seks måneder dersom ikke Sikkerhetsrådet i mellomtiden satte ned foten.
Alternativt forslag
Heller ikke dette ville Russland være med på, og landet sa også nei til å støtte et kompromissforslag fra Brasil og De forente arabiske emirater om å forlenge mandatet med ni måneder.
Den russiske FN-delegasjonen la deretter fram sitt eget forslag som ville ha forlenget mandatet med seks måneder, men dette fikk støtte bare fra Kina. USA, Frankrike og Storbritannia stemte imot, mens de ti øvrige landene, blant dem Norge avsto fra å stemme.
Russlands viseambassadør Dmitrij Poljanskij sa etter avstemningen at han ikke hadde tro på noe kompromiss, og nødhjelpskorridoren vil i så fall bli stengt alt søndag.
Reprise
Også da mandatet skulle forlenges for ett år siden, satte Russland seg på bakbeina. De to resolusjonsutkastene ble da imidlertid samordnet og deretter enstemmig vedtatt i Sikkerhetsrådet.
Tonen mellom Kreml og Vesten er imidlertid kraftig skjerpet etter at Russland i februar invaderte nabolandet Ukraina.
Vesten har svart med å innføre strenge sanksjoner mot Russland, noe som har gjort det svært vanskelig å oppnå diplomatisk enighet med landet i internasjonale spørsmål.
– En mørk, mørk dag i Sikkerhetsrådet, sa USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield etter fredagens møte.
– Jeg har lenge sagt at dette er et spørsmål om liv og død, la hun til.