Ett døgn på overtid: Sikkerhetsrådet forlenger nødhjelpskorridor til Syria
En avtale er inngått i FNs sikkerhetsråd om å holde nødhjelpskorridoren inn til Syria åpen i ytterligere seks måneder: — Denne humanitære bistanden er livsviktig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Mandag forlenget FNs sikkerhetsråd mandatet som sikrer at FN kan koordinere og levere humanitær bistand over grensa fra Tyrkia til Syria i seks nye måneder.
Det skjer bare dager etter at Russland la ned veto mot det norsk-irske forslaget i FNs sikkerhetsråd.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt er glad for at mandatet nå forlenges.
– Jeg er svært glad for at FN kan fortsette å levere vann, mat, medisiner og andre humanitære varer fra Tyrkia til Nordvest-Syria. Denne humanitære bistanden er livsviktig for de over fire millioner menneskene med grunnleggende behov i dette området, sier hun i en pressemelding.
Håper det vil forlenges
Mandatet for FNs nødhjelpsoperasjon over grenseovergangen Bab al-Hawa fra Tyrkia utløp søndag. Skjebnen til rundt 2,5 millioner syrere som har vært avhengige av denne nødhjelpen, har derfor vært uviss.
Norge og Irland har siden arbeidet intenst med å finne en kompromissløsning og lyktes i dag ett døgn på overtid etter at inneværende mandat løp ut søndag 10. juli. Tolv land stemte for, og tre land avsto fra å stemme.
I dag ble mandatet vedtatt, og innebærer at leveransene av humanitær nødhjelp fra Tyrkia til Nordvest-Syria fortsetter til 10. januar 2023.
– Vi skulle helst sett dette mandatet bli forlenget med en lengre tidsperiode. De humanitære organisasjonene trenger dette for å kunne planlegge og forberede den humanitære responsen, for å dekke behovene til mennesker i nød. Det er åpenbart at disse behovene ikke vil opphøre innen de neste seks månedene, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Ba Putin si ja
Samarbeidsklimaet i Sikkerhetsrådet har blitt vanskeligere og mer uforutsigbart etter at Russland invaderte Ukraina. Det har vært usikkert om Russland ville støtte en forlengelse av mekanismen.
Mandag ba Tyrkias president Vladimir Putin om å si ja til avtalen som vil sikre en gjenåpning av nødhjelpskorridoren mellom Tyrkia og Nord-Syria.
– Erdogan understreket at han mener det er viktig med en forlengelse av grensepasseringsmekanismen i Syria, heter det i en uttalelse fra kontoret til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mandag.
Kreml er nære allierte med Syrias president Bashar al-Assad og mener nødhjelpskorridoren fra Tyrkia er et brudd på Syrias suverenitet og territorielle integritet.
Tysk refs
Tyskland rettet også harde anklager mot Russlands nei til å holde nødhjelpskorridoren åpen:
– Russlands veto fredag viser oss at vi ikke må anta at Russland akter å gi opp sitt kyniske spill der humanitærhjelp til sivile brukes som forhandlingsbrikker, sier en talsperson for tysk UD.
Tyskland er ikke medlem av FNs sikkerhetsråd og derfor heller ikke involvert i forhandlingene som fortsatt pågår i FN.
– Men vi gjør selvsagt alt vil kan for å støtte dette, sier talspersonen.
Reprise
Også da mandatet skulle forlenges for ett år siden, satte Russland seg på bakbeina. De to resolusjonsutkastene ble da imidlertid samordnet og deretter enstemmig vedtatt i Sikkerhetsrådet.
Tonen mellom Kreml og Vesten er imidlertid kraftig skjerpet etter at Russland i februar invaderte nabolandet Ukraina.
Vesten har svart med å innføre strenge sanksjoner mot Russland, noe som har gjort det svært vanskelig å oppnå diplomatisk enighet med landet i internasjonale spørsmål.
– En mørk, mørk dag i Sikkerhetsrådet, sa USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield etter fredagens møte om mandatet.
Nå er det imidlertid mandatet forlenget. Ifølge Regjeringen har Sikkerhetsrådet også en intensjon om å forlenge mandatet i ytterligere seks måneder. Det betinger imidlertid at Sikkerhetsrådet må fatte et nytt vedtak i januar.