WFP-sjefen var i Twitter-feide med Elon Musk:
Ikke sett snurten av Tesla-gründerens penger – nå ber han verdens superrike om å stille opp
Samtidig som flere sulter i verden, blir det stadig flere superrike. Nå ber David Beasley, sjefen for Verdens matvareprogram, verdens dollarmilliardærer om å bidra til å stanse den voksende matvarekrisen.
– Det er på tide at milliardærene stiller opp mot den globale trussel mot matsikkerheten, sier David Beasley, som leder FNs matprogram (WFP).
Beasley, som minner om at krigen i Ukraina truer verdens matsikkerhet, sier han har sett lovende tegn fra superrikinger som Elon Musk og Jeff Bezos.
FN-toppen bygger budskapet sitt rundt en utveksling mellom ham og Tesla-sjef Elon Musk i sosiale medier i fjor. Da sa Musk at han ville selge Tesla-aksjer for 6 milliarder dollar – 58 milliarder kroner med dagens kurs – og gi pengene til FNs matprogram, dersom FN-organisasjonen kunne beskrive hvordan pengene ville kunne få slutt på hungersnøden i verden.
– Dere må stille opp
– Siden den gang har Musk plassert 6 milliarder dollar i en stiftelse. Alle trodde pengene kom til oss, men vi har ikke sett snurten av det. Men jeg håper fortsatt, sier Beasley til nyhetsbyrået AP under Verdens økonomiske forum i Davos denne uka.
Der er også en rekke av verdens mektigste eliter og aller rikeste.
– Jeg vet ikke hva som skal til. Vi har prøvd alle muligheter, men greia er at vi trenger din hjelp, Elon, fortsetter Beasley.
Musk og Bezos har foreløpig ikke svart på henvendelser om å kommentere Beasleys utspill. Samtidig sier FN-lederen at han også ønsker å nå andre milliardærer enn Musk og Bezos, som er verdens rikeste og nest rikeste person.
– Verden er i skikkelig trøbbel
– Dette er ikke retorikk eller p***preik. Dere må stille opp nå, for verden trenger dere, sier Beasley.
Store eksportører Ukraina og Russland står til sammen for en tredel av verdens hveteeksport og halvparten av eksporten av solsikkeolje. Russland er også en ledende leverandør av gjødsel.
FNs generalsekretær António Guterres sier det er tett kontakt med Russland og andre ledende land, og han håper det vil være mulig å sikre eksport av korn lagret i ukrainske havnebyer, og at russisk mat og gjødsel får fri tilgang til verdensmarkedet.
– Dersom forsyningene i Ukraina ikke blir tilgjengelige, kan verden få problemer med matforsyningene innen ti til tolv måneder, og det kommer til å bli et helvete på jord, sier Beasley.
Flere superike
Samtidig som stadig flere mennesker har for lite mat, viser en ny rapport fra organisasjonen Oxfam at det blir stadig flere superrike i verden.
Oppgangstider på verdens børser, blant annet på grunn av koronastøtten fra rike lands regjeringer, har bidratt til at det er blitt 573 nye dollarmillardærer siden 2020.
Det tilsvarer en ny dollarmilliardær hver 30. time.
Det er nå totalt 2668 dollarmilliardærer i verden og de er blitt rundt 3,8 billioner dollar rikere de siste to årene. Totalt eier denne eliten verdier for 12,7 billioner dollar.
Ifølge rapporten fra Oxfam, som jobber for å motvirke fattigdom og ulikhet, er det særlig innen teknologi, farmasi og mat- og landbrukssektoren at enkeltpersoner har skapt seg formuer de siste to årene. Organisasjonen mener det er helt nødvendig med sterkere skattlegging av de superrike.
– Jeg har aldri sett en så dramatisk vekst i fattigdom og vekst i rikdom på samme tidspunkt i historien. Det kommer til å skade mange mennesker, sier Max Lawson fra Oxfam til CNN.