FN-domstol:
Uganda må betale milliarderstatning til Kongo
Uganda skal ha stått bak drap på sivile og må betale erstatning til Kongo for skader påført landet under den store krigen i Kongo rundt årtusenskiftet, ifølge en kjennelse i FNs øverste domstol.
Erstatningssummen er satt til 325 millioner dollar, opplyste Den internasjonale domstolen (ICJ) onsdag. Summen tilsvarer 2,9 milliarder kroner.
Uganda beordres til å kompensere Kongo for tap av liv, personskader, voldtekter, rekruttering av barnesoldater, plyndring av gull og diamanter og flere andre forhold.
Kongo har krevd en langt høyere erstatningssum på nærmere 100 milliarder kroner, skriver nyhetsbyrået AP.
Ni land kriget
Krigen i Kongo rundt årtusenskiftet antas å ha kostet flere millioner mennesker livet og går under flere navn: Den andre krigen i Kongo, den store krigen i Afrika eller Afrikas verdenskrig. Ni land og et stort antall opprørsgrupper deltok.
Konflikten begynte i 1998 og ble offisielt avsluttet i 2003. Men også i årene som fulgte, døde et stort antall mennesker som følge av sult, sykdom og krigshandlinger i østlige deler av Kongo.
Myndighetene i Kongo har forsøkt å bevise at Uganda var ansvarlig for 180.000 sivile dødsfall. Men FN-domstolen mener det ikke er mulig å fastslå dette.
I stedet kom domstolen fram til at Uganda var direkte ansvarlig for mellom 10.000 og 15.000 dødsfall.
Menneskerettsbrudd
Også i 2005 konkluderte ICJ med at Uganda måtte kompensere nabolandet. Men landene ble ikke enige om en sum, og noen erstatning ble aldri utbetalt.
ICJ-dommer Joan E. Donoghue viste onsdag til kjennelsen fra 2005, der en rekke forbrytelser ble beskrevet. Uganda skal ha stått bak drap på sivile, unnlatt å skille mellom sivile og militære mål og unnlatt å beskytte sivilbefolkningen i krigsområdene.
I områder Uganda okkuperte, ble verken menneskerettigheter eller folkerett respektert.
Også Kongos regjeringsstyrker begikk folkerettsbrudd, blant annet da de angrep Ugandas ambassade i hovedstaden Kinshasa.
Støttet opprørere
Kongo-krigen hadde røtter tilbake til en konflikt utløst av hutumilits som flyktet fra Rwanda etter folkemordet i 1994.
Rundt årtusenskiftet støttet Rwanda og Uganda ulike opprørsstyrker som kjempet mot kongolesiske regjeringsstyrker i Ituri-regionen nordøst i Kongo. Regionen er rik på naturressurser.
Krigshandlingene spredte seg også til områder mer sentralt i landet. Styrker fra Uganda og Rwanda kjempet mot hverandre i Kisangani – byen der nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble stilt for retten for drap ni år senere.
Flere millioner døde
Hvor mange mennesker som døde som følge av krigen, er usikkert. Mange døde av sult og sykdom som en indirekte konsekvens av krigshandlingene.
Ifølge hjelpeorganisasjonen International Rescue Committee kan dødstallet være så høyt som 5,4 millioner når årene fram til 2008 inkluderes.
Hvis dette stemmer, var Kongo-krigen den dødeligste konflikten i verden etter andre verdenskrig.
De siste årene er forholdet mellom Kongo og Uganda blitt langt bedre. Øst i Kongo er det fortsatt konflikt, men nå samarbeider kongolesiske og ugandiske styrker om å bekjempe opprørere.
I november marsjerte ugandiske soldater over grensa til Kongo for å jakte på opprørsgruppen ADF – med grønt lys fra Kongos regjering.