WHO har prissatt pandemiresponsen: Etterlyser over 16 milliarder dollar
Norge, Sør-Afrika og Verdens helseorganisasjon (WHO) med ny mobiliseringskampanje for den globale koronainnsatsen. Dersom finansieringen trappes opp nå, vil det kunne bidra til å redde fem millioner menneskeliv innen september, ifølge ny WHO-rapport. – Vi er fortsatt sårbare, og dette er god økonomisk politikk, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
– Avhengig av hvor du bor, kan det føles som om pandemien er over. Men pandemien er her fortsatt, og vi kan bekjempe den. Vi har verktøyene, nå trenger vi bare midlene.
Slik åpnet direktør for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Ghebreyesus, gårsdagens digitale pressekonferanse. Han lanserte med det kampanjen for en mer rettferdig pandemirespons sammen med FNs generalsekretær António Guterres, Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa – og Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
Formålet var å samle støtte til Act-A, det globale partnerskapet som skal sikre likeverdig tilgang til vaksiner, tester og medisiner mot covid-19. Nå mangler over 16 milliarder dollar til partnerskapet. Pengene må komme på plass om WHO skal nå målet om å ha vaksinert 70 prosent av befolkningen innen juni 2022.
– Ulikheten i responsen er vår tids største moralske feiltrinn. Vi må injisere rettferdighet inn i systemet for å bekjempe pandemien, sa FNs generalsekretær, António Guterres, under konferansen.
Varierende bidrag
Bistandsaktuelt har tidligere intervjuet Ayoade Alakija, spesialutsending til Act-A, om manglende rettferdighet og inkludering i den globale responsen. Denne kampanjen retter seg særlig mot 55 høy- og mellominntektsland, og skal få dem med mest ressurser til å ta mer ansvar. Alakija har vært kritisk til manglende rettferdighet i den globale pandemiresponsen.
– Mange av de forskjellige aktørene, og flere av dem som er del av Act-A, har ikke prioritert rettferdighet og inkludering nok, sa Alakija til Bistandsaktuelt før Noradkonferansen i januar.
I rapporten som følger med den nye kampanjen er det listet opp utregninger på hva som er en fair share for hvert land, altså et rettferdig bidrag til den globale pandemiresponsen. Utregningen er basert på faktorer som BNP og inntekt per innbygger. Rapporten viser også prosentandelen av det rettferdige bidraget hvert land ga i 2020 og 2021.
På toppen av denne rangeringen ligger Sverige med 140 prosent, etterfulgt av Tyskland med 132 prosent, og Norge med 126 prosent.
Deretter kommer Canada med 109 prosent, og så Kuwait og Saudi-Arabia med 106 prosent hver. Når det gjelder stormaktene har USA bidratt med 64 prosent av sin fair share, men er likevel landet som har gitt den aller høyeste summen til Act-A samlet sett. Kina på sin side bidro med 3 prosent av det rettferdige bidraget til partnerskapet, og Russland med 0 prosent. I mellomsjiktet ligger land som Spania (40 prosent), Korea (27 prosent) og Australia (17 prosent).
Tror på høyere summer
Om landene trapper opp innsatsen og klarer å lukke finansieringsgapet i månedene som kommer, vil det kunne hjelpe til med å redde fem millioner liv innen september 2022, ifølge rapporten.
Summen vil også kunne sørge for at 120 millioner mennesker i mellom- og lavinntektsland får behandling for covid-19. I tillegg skal en større innsats kunne avverge et globalt økonomisk tap på 5,4 billioner de neste fem årene.
– Vi har et budskap til verdens ledere: Tre fram i solidaritet og gi deres rettferdige bidrag, sa Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa på pressekonferansen.
– Mens høyinntektsland ruller ut sine tredje og fjerde doser, er fortsatt eldre og helsepersonell ubeskyttet i mange afrikanske land, sa han.
Videre fortalte Ramaphosa at han og Jonas Gahr Støre har kontaktet over femti statsoverhoder for å overbevise dem om å øke sin økonomiske innsats til Act-A. På spørsmål om hvor sannsynlig de tenker det er at landene vil bidra mer, gitt den varierende responsen så langt, svarer Støre at de vil understreke effekten av en mer rettferdig respons på den globale smittesituasjonen.
– Vi er fortsatt veldig sårbare. Viruset sprer seg fortere enn før, og vi må forberede oss på nye varianter, nye bølger. Felles investeringer i Act-A er i alles interesse, sa han.