Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er glad for at FN har gransket de israelske anklagene mot FN-organisasjonen UNRWA og at organisasjonen sier opp de ni som kan ha vært involvert i angrepet på Israel 7.oktober i fjor.

Eide: Glad for FNs gransking av UNRWA, viktig å støtte organisasjonen

En FN-gransking konkluderer med at ni av UNRWAs 13.000 ansatte i Gaza kan ha deltatt i angrepet mot Israel 7. oktober. Viktig klargjøring, mener Norge.

Publisert Oppdatert

FNs interne tilsynsorgan (OIOS) har gransket Israels påstand om at ansatte i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) deltok i det Hamas-ledede angrepet der nærmere 1200 israelere ble drept.

19 ansatte er gransket, og OIOS konkluderer med at det for ni av dem foreligger beviser som tyder på at de kan ha vært involvert i angrepet.

– Det er i UNRWAs interesse å avslutte ansettelsesforholdet til disse personene, heter det i en uttalelse fra FNs generalsekretær mandag.

Ikke tilstrekkelige beviser

For ni andre foreligger det ifølge OIOS ikke tilstrekkelige beviser for at de var involvert, mens det foreligger beviser for at én av de 19 ikke var involvert.

OIOS opplyser i en redegjørelse at de i hovedsak bygger sine konklusjoner på opplysninger de har mottatt fra Israel.

Israelske talspersoner har tidligere hevdet at UNRWA har hatt over 400 «terrorister» på sin lønningsliste i Gaza og at flere titall deltok i angrepet.

OIOS knytter imidlertid ingen av de ni UNRWA-ansatte som avsettes, til Hamas-bevegelsens væpnede gren Qassam-brigadene eller andre militante palestinske grupper.

– UNRWA er ryggraden

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er glad for at FN har gransket de israelske anklagene og at organisasjonen tar de nødvendige grep og sier opp de ni som kan ha vært involvert i angrepet.

– Det skal være nulltoleranse for å delta i terrorvirksomhet, sier han.

Men det er viktig å hegne om UNRWA og støtte FN-organisasjonens arbeid, understreker Eide.

– UNRWA er ryggraden i det humanitære arbeidet for millioner av palestinske flyktninger i Gaza, på Vestbredden, og i Jordan, Libanon og Syria, sier han.

– UNRWA er også mye mer enn en humanitær organisasjon. Den får sitt mandat av FNs hovedforsamling og er det internasjonale samfunns forpliktelse til palestinske flyktninger og deres rettigheter, sier Eide.

Frøs støtten

En rekke land frøs pengestøtten til UNRWA da Israel anklaget ansatte i hjelpeorganisasjonen for å ha deltatt i angrepet 7. oktober.

Norge var ikke blant dem, og de fleste andre landene som frøs støtten – med unntak av USA – har siden gjenopptatt overføringene.

– Vi har hele tiden sagt at det er uakseptabelt å straffe en hel organisasjon med 30 000 ansatte, og gjennom dem millioner av palestinske flyktninger, for anklager mot et fåtall av organisasjonens ansatte, sier Eide.

– Norge har derfor opprettholdt støtten til UNRWA og konsekvent talt UNRWAs sak overfor andre giverland. Det er positivt at så godt som alle de landene som stanset sine bidrag til UNRWA, har gjenopptatt støtten, sier han.

Stemplet som terrororganisasjon

Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset vedtok nylig i en første avstemning å stemple UNRWA som en terrororganisasjon og bryte alt samarbeid med FN-organisasjonen.

Vedtaket har høstet krass internasjonal kritikk, blant annet fra USA og EU.

Israel har siden oktober også bombet UNRWAs kontorer og en rekke UNRWA-drevne skoler på Gazastripen.

Powered by Labrador CMS