Namibias president Hage Geingob mener «vaksineapartheid» må elimineres for at afrikanske land skal lykkes i kampen mot korona. Til FNs generalforsamling fortalte han at Namibia håper å kunne få tilgang til så mange vaksiner at 70 prosent av befolkningen blir vaksinert innen utgangen av 2022. Foto: Spencer Platt / Abaca / NTB

Klar tale til Vestens ledere under FNs generalforsamling: – Vaksineapartheid

Den skjeve fordelingen av koronavaksiner var et viktig tema for afrikanske ledere til FNs generalforsmling i går. Ingen er trygge før vi alle er trygge, var budskapet.

Publisert

- Viruset respekterer ikke kontinenter, grenser og enda mindre nasjonalitet eller sosial status, sa Tsjads president Mahamat Idriss Déby Itno i sin tale i hovedforsamlingen.

Han viste til at land og regioner som ikke er vaksinert, kommer til å bli arnested for nye virusvarianter i framtiden.

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa trakk fram vaksinen som det viktigste forsvaret menneskeheten har mot pandemien og beklaget derfor at det globale samfunnet ikke har greid å samarbeide om å gi lik tilgang til vaksiner.

- Det er en tiltale mot menneskeheten at over 82 prosent av verdens vaksinedoser er kjøpt inn av rike land, mens mindre enn 1 prosent har gått til lavinntektsland, sa Ramaphosa.

- Ingen vaksine til det store flertallet

Han og andre afrikanske ledere oppfordret FNs medlemsland til å støtte et forslag som sørger for at vaksinen kan produseres i lav- og mellominntektsland.

Angolas president João Lourenço kalte den ulike tilgangen på vaksiner sjokkerende.

- Mens det nå i noen tilfeller åpnes for en tredje dose, har det store flertallet i Afrika ikke engang fått sin første dose, sa Lourenço.

Namibias president Hage Geingob omtalte skjevfordelingen som vaksine-apartheid.

- Det er ikke i noens interesse at i visse land får folk sine første doser, mens i andre land får folk sin tredje vaksine. La oss ikke glemme at ingen er trygge før vi alle er trygge, sa presidenten ifølge The Namibian.

Powered by Labrador CMS