Politietterforsker debuterer med mørk krim om FN og overgrep mot barn
- Seksuelle ovegrep mot barn er et tema som engasjerer meg sterkt. Både i jobben min som etterforsker i Norge og på oppdrag ute i verden har jeg opplevd ting som virkelig har berørt meg. Jeg har nok følt et behov for å fortelle om det og man kan godt si at denne romanen er et bidrag fra meg til samfunnsdebatten, sier Jon Christian Møller til Bistandsaktuelt.
48-åringen fra Nes på Romerike har jobbet 20 år som politimann, blant annet i Kripos. Han har særlig jobbet med å etterforske overgrep mot barn. De siste fire årene har Møller hatt permisjon fra politiet og jobbet for UD, han har vært politiråd ved FN-delegasjonen i New York. Møller har også jobbet «i felt», blant annet to år på Haiti.
- Les vår anmeldelse av "Mørkt nett" her
- Basert på virkeligheten
«Mørkt nett» handler om politioverbetjent Otto Bjørkås fra Kripos som drar til Haiti for å lede et nyopprettet spesialteam i FN-politiet. Oppdraget går ut på å styrke lokalpolitiets kunnskap om vold og seksuelle overgrep mot barn. Ganske raskt innser den norske politimannen at FN-ansatte står bak grove overgrep mot barn fra fattige familier. Men overgriperne er godt beskyttet av sine posisjoner i FN.
- Dette er en roman, det er fiksjon. Men alt i boka er basert på ting som har skjedd. En god del av det har jeg opplevd selv.
Møller forteller at flere av konkrete dramatiske hendelser som beskrives i boka er inspirert reelle hendelser.
- Du skriver om FN-ansatte som misbruker barn, om maktmisbruk og folk som gjør kriminelle handlinger i skjul av sin posisjon i organisasjonen. Det er ganske sterk kost?
- Ja, det er det. Og det er viktig for meg å understreke at det er et lite fåtall av FN-ansette som er «råtne epler». Men de finnes og de er et stort problem for organisasjonen og ikke minst for menneskene man prøver å hjelpe.
Møller beskriver også rasisme, maktmisbruk og tregt byråkrati i FN.
- Det er selvopplevd. Jeg har sett holdninger i FN som har sjokkert meg. Og at organisasjonen kunne vært mer effektiv og mindre byråkratisk er ikke jeg den første som påpeker. Men igjen - dette er noen problematiske sider som jeg har valgt å skrive om i boka. Men jeg må undstreke at det meste FN gjør er bra og jeg er veldig glad i organisasjonen. sier Møller.
Var nervøs
Et tema i boka som folk med bakgrunn fra FN trolig vil kjenne igjen er fokuset på fornyelse av kontrakter. Og makten som ligger hos de som bestemmer over kontraktene.
- For ansatte fra en del land kan en kontrakt med FN endre livet totalt, lønna ligger langt over det mange kan tjene i hjemlandet. Den makten som ledere på ulike nivåer, de som styrer hvem som får kontrakter og forlengelser, har over folk under seg er enorm. Og den blir dessverre misbrukt av og til, sier Møller.
- Var det ikke litt ubehagelig å skrive en såpass kritisk roman når du selv jobber i organisasjonen?
- Jeg gikk noen runder med meg selv, jeg var litt redd for at jeg kanskje ville brenne noen broer. Og jeg sa fra til sjefen min om boka før jeg publiserte den. Heldigvis har reaksjonene fra kollegaene mine utelukkende vært positive.
Likhetstrekk
- Otto Bjørkås, politimannen i boka, kjører Harley Davidson motorsykkel, løfter jern og liker heavy metal-musikk. Alt dette gjelder for deg og. Hvor like er du og hovedpersonen?
- Hehe. Det er en del ting som er felles. Jeg skjønte raskt at jeg måtte bruke meg selv og mine erfaringer når jeg laget karakterer i boka. Men det er mye som ikke er felles også. Bjørkås gjør en ting som jeg aldri ville gjort. Han oppførere seg ganske dustete en del ganger.
- Kommer det flere Møller-romaner fra innsiden av FN og politiet fremover?
- Jeg har mer å fortelle og har skrevet en del sider til en mulig ny bok. Selv om dette har vært veldig interessant og lærerikt så har det også vært ekstremt mye jobb. Utallige morgener, kvelder og helger er gått med. Men den gode mottagelsen boka har vært veldig gledelig. Så vi får se, jeg utelukker ikke flere bøker. Men FN-historien er brukt opp. Så det blir i tilfelle fra andre miljøer.