To UNRWA-ansatte snakker sammen utenfor en skole FN-organisasjonen har gjort om til en leir for internt fordrevne i Khan Yunis, sør på Gazastripen. Til sammen skal minst 92 av FN-organisasjonens ansatte være drept etter en måned med israelsk bombardement av Gaza.

Krigen mellom Israel og Hamas:

Vil gjøre 2023 til det dødeligste året for hjelpearbeidere – noensinne

Minst 95 hjelpearbeidere, de fleste fra FN, skal være drept den siste måneden. Dét bidrar til at 2023 vil bli det dødeligste året på verdensbasis for hjelpearbeidere. – Antall drepte hjelpearbeidere reflekterer denne krigens grusomhet. Men i Gaza er det fortsatt farligst å være frisør eller lærer, sier Leger uten grensers Lindis Hurum.

Publisert Sist oppdatert

Minst 92 ansatte fra FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) er drept siden Hamas-terroren 7. oktober. Og Israels voldsomme bombardementet, der hele kvartaler er lagt i grus, har gjort konflikten mellom Hamas og Israel til den dødeligste for FN-hjelpearbeidere i FNs 78 år lange historie, ifølge UNRWA.

Ifølge foreløpige tall er 95 hjelpearbeidere drept og 50 skadet etter vel en måned med bombardement av Gaza. til sammenligning er 177 hjelpearbeidere, som er rekordhøyt sammenlignet med fjoråret – og det høyeste som er registrert i løpet av ett år – drept globalt så langt i år.

Foreløpige tall fra Aid Worker Security Database (AWSD) – et forskningsprosjekt under britiske Humanitarian Outcomes, finansiert av blant annet USAID – viser at totalt 95 hjelpearbeidere er drept i de palestinske områdene så langt i år.

Situasjonen er svært uoversiktlig i Gaza. Men tallene betyr at mer enn halvparten av alle drepte hjelpearbeidere på verdensbasis i 2023, er drept i Palestina i løpet av de fire siste ukene. Til sammenligning var det ingen drepte hjelpearbeidere i Gaza eller på Vestbredden i 2022. 

– Dette er antallet drepte vi har registrert for 2023 fram til nå. Men det er viktig å påpeke at dette bare er foreløpige tall, da vi utfører en verifiseringsprosess av alle angrep mot slutten av året, sier Abby Stoddard i Humanitarian Outcomes.

Og Så langt viser tallene fra Aid Worker Security Database at 177 hjelpearbeidere er drept i verden så langt i år. Det høyeste antallet Humanitarian Outcomes-prosjektet tidligere har registrert var i 2013, da 159 hjelpearbeider ble registrert drept. Det betyr at krigen i Gaza vil bidra til at 2023 blir det dødeligste året på verdensbasis, noensinne, for hjelpearbeidere. 

– Antall drepte hjelpearbeidere i Gaza er det høyeste antall i én krise som noengang er registrert. Dette presser også opp tallet for antall drepte hjelpearbeidere globalt. Som nevnt er dette foreløpige tall, men vi har nå registrert 177 drepte på verdensbasis, en økning som hovedsakelig er drevet fram av en rekke luftangrep mot et tett befolket område hvor det befinner seg et uvanlig stort antall hjelpearbeidere, sier Stoddard.

– Våre sanne helter

Krigen mellom Hamas og Israel har rammet sivilbefolkningen ekstremt hardt. Etter én måned med intensivert konflikt, er over 13 400 mennesker drept i Gaza, Israel og på Vestbredden, ifølge oppdaterte tall fra de palestinske helsedepartementene i Gaza og i Ramallah, fra israelske myndigheter, samt fra FN og ulike hjelpeorganisasjoner:

  • Israel: 1400 mennesker, blant dem minst 31 barn ble drept i Hamas-angrepet 7. oktober. 5431 personer ble ifølge israelske myndigheter såret, og 240 mennesker anslås å holdes som gisler i Gaza. 250 000 israelere skal være fordrevet.
  • Vestbredden: Over 160 er drept, minst 2250 er såret.
  • Gaza: Av minst 10 500 mennesker som er drept i israelske luftangrep mot Gazastripen siden 7. oktober, skal 4324 være barn, ifølge NTB. Samtidig er mer enn 26 000 såret og over 2600 savnet i ruinene. 

I tillegg skal rundt 1,5 millioner mennesker være på flukt inne på Gazastripen, hovedsakelig i sørlige deler, etter at store deler av nord-Gaza er bombet.

Ifølge FN, som siterer de Hamas-styrte helsemyndighetene i Gaza, er mer enn 100 helseinstitusjoner skadet den siste måneden. Samtidig skal 90 prosent av de skadede bygningene i den lille middelhavs-enklaven være boliger. Hamas´ mediekontor opplyser også at mer enn 220 000 boenheter er skadet og at over 40 000 er ubeboelige. 

Til sammen utgjør dette mer enn 50 prosent av boligmassen i Gaza.

Og det er i disse områdene at mange av FNs ansatte har jobbet, og mistet livet.

UNRWA holdt sist uke en minnemarkering i Jordans hovedstad Amman, der UNRWA-sjef Philippe Lazzarini beskrev de drepte som «ekstraordinære mennesker».

– Til tross for at de deler den samme frykten som millioner av andre i Gaza, tar våre kolleger på seg FN-vesten og går på jobb, hver eneste dag. De er våre sanne helter. De er menneskehetens ansikt i dens mørkeste timer, sa Lazzarini.

– Fortsatt farligst å være frisør eller lærer

Også hjelpearbeidere fra frivillige organisasjoner er drept den siste måneden. Mandag var den Leger uten grenser-ansatte laboratorieteknikeren Mohammed Al Ahel hjemme i al-Shati-flyktningleiren inne i Gaza by, ifølge organisasjonen. Bygningen han befant seg i skal ha blitt truffet i et israelsk bombeangrep der flere titalls andre også ble drept.

Mandag ble Yassin-moskeen, i al-Shati-leiren inne i Gaza by, truffet i et israelsk luftangrep, som forårsaket store ødeleggelser i hele området. Det var i denne leiren MSF-medarbeideren Mohammed Al Ahel befant seg da bomben traff. Nå er han død, og del av en svært dyster statistikk over døde hjelpearbeidere etter vel en måned med bombardement av Gaza. – Dette har vi dessverre ventet på, sier Leger uten grensers Lindis Hurum.

– Dette har vi dessverre gått og ventet på. Jeg har ikke lenger ord til å beskrive det vi er vitne til på Gaza. Og det virker som om verken sterke ord eller grafiske bilder bidrar til endring. Når ikke alle uansett ståsted kan være enige om at det er uakseptabelt at barn og sivile drepes, da vet jeg ikke hva som skal til for å stoppe dette, sier generalsekretær i Leger uten grenser Lindis Hurum til Panorama.

– Ifølge tall fra Humanitarian Outcomes er 95 hjelpearbeidere drept bare den siste måneden. Hva tenker du om det?

Det eneste som er bra med dét, er at ingen kan si at de ikke visste hva som skjedde

Lindis Hurum, generalsekretær i Leger uten grenser.

– Antall drepte hjelpearbeidere reflekterer ofte antall drepte sivile, så disse ekstreme tallene på drepte hjelpearbeidere reflekterer vel egentlig denne krigens grusomhet. Men det er fortsatt aller farligst å være frisør eller lærer i Gaza.

Generalsekretæren er ikke overrasket over de høye dødstallene blant hjelpearbeidere.

– Når det er så mange hjelpearbeidere i et område med en så brutal krig, om de er fra FN-organisasjoner eller Leger uten grenser – det vil bli mange drepte. Dette viser i bunn og grunn at det ikke er respekt for internasjonal humanitærrett, som er helt uakseptabelt, i Gaza og alle andre steder der humanitærretten brytes. Men det er oppsiktsvekkende med så mange drepte hjelpearbeidere på så kort tid, sier Hurum.

Hun påpeker at det ikke er nytt at sivile drepes i krig.

– Det nye nå er hvordan vi kan følge krigen fra time til time, så detaljert og grafisk. Det eneste som er bra med dét, er at ingen kan si at de ikke visste hva som skjedde. 

Selv kan ikke Hurum huske å ha bevitnet en lignende situasjon, hvor over 2 millioner mennesker ikke har noen mulighet til å komme seg i sikkerhet. 

– Dette er så brutalt, og dersom dette får fortsette, så vil alle de som nå forsøker å overleve inne på Gazastripen – som nektes tilgang til vann, til mat og til medisinsk hjelp – dø. Det er kanskje kontroversielt å si. Men ingen steder i Gaza er trygge nå, så den logiske konsekvensen, om dette ikke stoppes, er at alle på Gaza vil dø, sier Hurum.

Powered by Labrador CMS