Innbyggere forlot i helgen sine flomrammede hjem i Maiduguri i Nigeria

Vest- og Sentral-Afrika: Millioner rammet av flom 

Kraftig regn og flom har rammet mer enn 2,3 millioner mennesker i Vest- og Sentral-Afrika så langt i 2024, rapporterer FNs kontor for humanitære saker (OCHA). Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp ber nå verden om økt støtte til ofrene.

Publisert Oppdatert

Mens tv-kameraenes fokus er på den omfattende flommen i Sentral-Europa, er det mindre oppmerksomhet i mediene om følgene av tilsvarende i Vest- og Sentral-Afrika.

De mest utsatte landene er Tsjad med 1 million flomrammede mennesker, fulgt av Nigeria med 600.000 og Niger med 300.000. Deretter kommer Den demokratiske republikken Kongo, Kamerun og Mali med 424.500 til sammen.

Appell om bistand

Flyktninghjelpen appellerte i helgen til verdenssamfunnet om økt internasjonal støtte til flomofrene. 

Organisasjonen mener det er behov for både økt nødhjelp og mer langsiktig bistand, blant annet til forbedret beredskap mot naturkatastrofer. FNs humanitære responsplan for 2024 har foreløpig kun nådd et nivå på 25 prosent finansiering.

– Disse kraftige flommene er en sterk påminnelse om Sahel og Tsjad-regionens sårbarhet overfor klimaendringer, som bare kan bli verre i de nærmeste årene. Sårbare lokalsamfunn som allerede er i krise kan ikke makte å håndtere disse truslene alene, sier Flyktninghjelpens regiondirektør for Sentral- og Vest-Afrika Hassan Hamadou i en pressemelding.

Tre ganger flere er rammet 

Flom er ikke uvanlig i disse landene, men omfanget av årets flom er betydelig større enn vanlig. Sammenlignet med fjoråret da det totale antallet berørte personer i samme periode var 692.000 er det i år tre ganger høyere – 2,3 millioner mennesker, ifølge FN.

Én million mennesker er rammet av flom etter at en stor demning kollapset i delstaten Borno nordøst i Nigeria forrige uke. Flommen er den verste delstaten har opplevd på tre tiår

– Vi er dypt bekymret for situasjonen. Ødeleggelsene etter flommen er enorme. I tillegg er kloakksystemet oversvømt, noe som fører til at vannbårne sykdommer kan spre seg raskt, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

Frykter kolera-utbrudd

Kirkens Nødhjelp og flere andre hjelpeorganisasjoner advarer nå om at vannbårne sykdommer som kolera og diaré kan spre seg, hvis det ikke kommer inn mer nødhjelp inn til de flomrammede områdene. 

 Kirkens Nødhjelp er i gang med nødhjelpsarbeid i byen Maiduguri, hovedstaden i Borno, hvor 400.000 mennesker har måttet flykte fra flommen. 

– Vi deler blant annet ut rent drikkevann, hygienekit, sørger for latriner og gir informasjon om hvordan man kan forebygge vannbårne sykdommer, sier Høybråten. 

290.000 internt fordrevne

Kraftig regn og flomstore elver har ført til at mer enn 290.000 mennesker er blitt internt fordrevet på grunn av flom i syv land, inkludert Nigeria, Liberia, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo, Tsjad, Guinea og Elfenbenskysten (tall per 30. august).

Så langt anslår FN at 380.000 hektar jordbruksland er ødelagt og mer enn 233.000 hus er ødelagt eller skadet i 11 land, og tallet er nesten firedoblet siden juli. En rekke skoler og helseinstitusjoner er også berørt, mens mange husdyr har druknet i flomvannet.

En rekke hus i byen Maiduguri står helt eller delvis under vann etter at en dam måtte gi tapt for flomvannet i byen Maiduguri i Nigeria
Powered by Labrador CMS