Statsminister Mette Frederiksen og de danske sosialdemokratene vil opprette asylmottak i Afrika, men møter sterk kritikk. Foto: AP / NTB

Danmark vil flytte asylsøkere til Afrika - avstemning i morgen

Sosialdemokratene i Danmark vil eksportere asylprosessen til et afrikansk land, men forslaget høster sterk kritikk.Folketinget skal tirsdag og torsdag stemme over et lovforslag fra statsminister Mette Frederiksens regjering.

Publisert
Dersom det blir vedtatt, kan Danmark i praksis komme til å ta imot null flyktninger i framtida.

Tunisia, Etiopia, Egypt og Rwanda er land som regjeringen har forhandlet med og som blir sett på som mulige vertsland for et mottak for personer fra andre land og statsløse som søker asyl i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Innvandrings- og integreringsminister Mattias Tesfaye besøkte Rwanda i april, men understreket etterpå at det ikke er inngått noen avtale, og heller ikke pågår reelle forhandlinger om å opprette noe dansk asylmottak i landet.

- Vi ble enige om å fortsette å diskutere flyktning- og asylpolitikk, men også utviklingsspørsmål, investeringer, grønn omstilling, turisme og mange andre saker, sa Tesfaye i Folketinget i begynnelsen av mai.

FN kritisk

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og EU har kritisert de danske sosialdemokratenes forslag.

- Det vil være en av de største endringene av dansk asyl- og flyktningpolitikk siden 1951. Det er derfor UNHCR svært tydelig og høylytt har tatt avstand fra, og kritiserer denne ideen, noe også EU har gjort, sier Martin Lemberg-Pedersen. Han er lektor ved Centret for Avancerede Migrationsstudier ved Universitetet i København.

FN og EU mener at forslaget, dersom det blir vedtatt, vil undergrave internasjonalt samarbeid. Forslaget har også fått massiv kritikk fra Amnesty International, Røde Kors og Redd Barna.

Logikken halter

Et av den danske regjeringens fremste argumenter er at man ved å opprette asylmottak i Afrika unngår at flyktninger legger ut på den farlige ferden over Middelhavet, ofte i regi av kyniske menneskesmuglere.

Logikken halter imidlertid ettersom det ikke skal være mulig å søke asyl ved mottakssenteret som foreslås opprettet i Afrika. Siden midten av 2000-tallet har det heller ikke vært anledning til å søke asyl ved danske ambassader eller konsulat i utlandet.

- Asylsøkere må fortsatt ta seg hele veien opp til Danmark, over Middelhavet og gjennom Europa, før de kan søke asyl ved den danske grensa. Deretter skal de sendes ned til dette tredjelandet for asylprosessen, sier Lemberg-Pedersen.

Dersom asyl innvilges, skal flyktningen dessuten ikke integreres i det danske samfunnet, men i landet der mottaket er etablert, eller overføres til en flyktningleir drevet av FN. Dersom vedkommende får avslag på søknaden, er det landet der mottaket ligger, som ifølge forslaget skal stå for deportasjon.

Til høyre for høyre

- Det er ikke bare asylbehandlingen som eksporteres, men også asyloppholdet. Man kan faktisk si at denne politikken er imot integrering av flyktninger, og det er svært radikalt. I Danmark er mange av flyktningene vi tar imot fra Afghanistan og Pakistan. Hvorfor skulle det være lettere for dem å integrere seg i Rwanda, spør Lemberg-Pedersen.

Dersom de danske sosialdemokratene vinner fram med sitt forslag, vil det innebære at Danmark ikke lenger tar imot flyktninger som spontant søker asyl, kun kvoteflyktninger fra FN.

- Man kan faktisk si at Socialdemokratiet har gått lengre og rundet høyreflanken i dansk politikk med dette forslaget. Dette er mer radikalt enn det høyrepartiene argumenterte for rundt 2014-2015, sier Martin Lemberg-Pedersen.

Brøt sammen

Tanken om å flytte asylprosessen til tredjeland utenfor Europa er ikke noe nytt påfunn eller noe danske politikere alene har kommet opp med.

- Også i Storbritannia og Nederland er ideen luftet, og Israel hadde i årene 2013 til 2017 en avtale med Rwanda og sendte rundt 4.000 afrikanere til landet. Den avtalen brøt raskt sammen, og mange av dem reiste senere til Europa eller andre land igjen. I stedet for å undergrave mennesmuglingsindustrien la man bare på ytterligere et lag av utnyttelse, sier Lemberg-Pedersen.

Norge sier nei

Danmark inviterte Norge til å samarbeide om slike asylmottak utenfor Europa, og da Frp var i regjeringen, jobbet partiet i kulissene for å få det til.

Men da justisminister Monica Mæland overtok departementet, svarte hun den danske regjeringen at Norge ikke ønsket å samarbeide om asylmottak i Afrika, ifølge Dagens Næringsliv.

Saken var tema for flere møter mellom daværende justisminister Jøran Kallmyr og hans dansk motpart Tesfaye i 2019 og 2020.

Det ble nedsatt en gruppe i departementet for å vurdere saken, byråkrater fra departementet var på seminar i København, og i januar 2020 var Kallmyr selv på reise til Rwanda for å undersøke muligheten.

Men det var mens han var der, at det ble bestemt at Frp skule forlate regjeringen, og med Høyre i justisdepartementet ble tonen en annen, og Mæland ga danskene beskjed om at Norge takket nei.

Likevel vil Frp mandag fremme et forslag i Stortinget der de ber regjeringen samarbeide med Danmark om et slikt initiativ, opplyser partiet.

Powered by Labrador CMS