Stillingskrig mellom Hellas og Tyrkia: Tolv migranter frøs i hjel
Tyrkias innenriksminister legger skylden på greske grensevakter og anklager dem for å bevisst ha sendt migrantene tilbake etter å ha fratatt dem klær og sko.
Onsdag denne uken meldte tyrkiske myndigheter at de hadde funnet likene til tolv migranter nær grenseovergangen Ipsala nordvest i landet. De tolv skal ha frosset i hjel etter at de ble sendt tilbake til Tyrkia av greske grensevakter, ifølge Tyrkias innenriksminister Süleyman Soylu. Det melder nyhetsbyrået Reuters.
I en melding på Twitter skriver Soylu at de døde var del av en større gruppe på i alt 22 migranter som angivelig ble presset tilbake av de greske grensestyrkene, og anklager vaktene for å ha fratatt migrantene både klær og sko før de ble sendt i retur.
Videre skriver den tyrkiske innenriksministeren at EU er «svakt og hensynsløst» og at greske grensevakter opptrer som kjeltringer overfor migranter. Han delte også flere uskarpe bilder av tyntkledde mennesker liggende på bakken, som angivelig skal være noen av de døde.
«Falsk propaganda»
«Disse migrantene kom aldri til grensen», svarte den greske migrasjonsministeren, Notis Mitarachi, i en uttalelse. «Alle påstander om at de gjorde det, eller at de ble presset til å returnere til Tyrkia, er fullstendig tull.»
Hellas har lenge benektet tyrkiske påstander om at dets grensestyrker presser migranter tilbake til Tyrkia for å hindre dem i å søke om internasjonal beskyttelse. Migrasjonsminister Mitarachi avfeide Süleyman Soylus uttalelser som «falsk propaganda». Videre sa han at Tyrkia måtte gjøre mer for å stanse flyktninger som ønsker å komme seg til Europa:
«Hvis vi ønsker å forhindre at slike tragedier oppstår igjen, bør Tyrkia påta seg ansvaret i stedet for å anklage andre.» Det rapporterer nyhetsbyrået AP.
En viktig hovedfartsåre
Hellas har lenge vært en av hovedrutene inn til EU for migranter fra henholdsvis Midtøsten og Afrika, og det toppet seg i 2015 da over én million mennesker reiste gjennom Hellas til andre EU-land, mange av dem i flukt fra borgerkrigen i Syria. I et forsøk på å stanse strømmen av flyktninger inn til Europa inngikk EU og Tyrkia en avtale i mars 2016 som innebar at flyktninger som ankom Hellas, skulle sendes tilbake til Tyrkia i bytte mot flere milliarder euro i finansiell støtte og at EU-land skulle ta i mot et visst antall kvoteflyktninger fra tyrkiske flyktningleirer.
Men presset ble etter hvert for stort for Tyrkia, som for tiden er vert for omtrent fire millioner syriske flyktninger, i tillegg til minst 300 000 afghanere. I februar 2020 meldte tyrkiske myndigheter at de ikke lenger ville hindre flyktninger i å ta seg fra Tyrkia og videre inn i Europa.
Siden har det pågått en propagandakrig mellom greske og tyrkiske myndigheter, og denne ukens hendelser føyer seg inn i en rekke uoverensstemmelser mellom de to landene når det gjelder flyktninger og migranter.
Strider mot internasjonal lov
Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) sa til nyhetsbyrået AP at de er «forferdet» over de rapporterte dødsfallene i grenseområdet mellom Hellas og Tyrkia, og at de vil følge opp hendelsen med relevante myndigheter.
«Økende rapporteringer om såkalte pushbacks av mennesker på flukt, både ved europeiske grenser og mange andre deler av verden, er ekstremt bekymringsfullt og bør etterforskes og tiltak iverksettes», sa IOMs talsperson Safa Msehli til AP.
Msehli understreket at denne typen praksis er forbudt i henhold til internasjonal lov og at det ikke bør finne sted under noen omstendigheter.
Guvernørens kontor for Edirne-provinsen, nær landegrensen til Hellas, bekrefter overfor AP at en av de tolv døde på sykehus etter å ha blitt reddet av tyrkiske myndigheter, men kunne ikke informere om migrantenes nasjonalitet.