Sahel-krisene:
Millioner tvinges på flukt og matmangel truer: – Hvordan er det mulig at disse menneskene har blitt så glemt?
Med brutal krig i Sudan, økt usikkerhet i hele regionen og kommende hetebølger som truer lokalsamfunn og internt fordrevne i Sahel roper nå hjelpeorganisasjoner varsko. – De overlevende har opplevd grusomheter, men er glemt av verdenssamfunnet, sier Jan Egeland i Flyktninghjelpen, som besøker Tsjad denne uken.
De mest ekstreme nødssituasjonen utspiller seg i Sudan og i det østlige Tsjad og i Sør-Sudan.
Mens en halv million mennesker har flyktet til Sør-Sudan, har nærmere 700.000 mennesker flyktet fra ekstrem vold i Sudan til det østlige Tsjad. En av tre personer i dette svært overbelastede området er nå en flyktning.
– Her i Tsjad har jeg hørt forferdelige vitnesbyrd om overlagt vold og grusomheter. Familier på flukt fra Darfur har vært vitne til henrettelser, voldtekter, vilkårlig beskytning, brenning av leirer og massakrer - bare på grunn av deres etnisitet, sier Jan Egeland, som besøker flyktningleiren og den uformelle bosetningen i Adré i østlige Tsjad.
FN kom nylig med en appell om 40 milliarder kroner for å hjelpe sivilbefolkningen og hindre en sultkatastrofe både i Sudan og i nabolandene som huser mange av flyktningene fra Sudan.
– Likevel har mange overlevende blitt fullstendig overlatt til seg selv. De er tvunget til å leve under desperate og uverdige forhold, i provisoriske telt, uten engang grunnleggende bistand. Hvordan er det mulig at disse menneskene har blitt så glemt? spør Egeland
Den brutale krigen i Sudan mellom regjeringshæren og militsgrupper har fordrevet ni millioner mennesker internt i landet, ifølge FN. Mange har lagt på flukt opptil flere ganger. Ytterligere 1,7 millioner mennesker har flyktet fra Sudan til nabolandene.
Flyktninghjelpen mener dette er nå den største krigsrelaterte fluktkrisen i verden, og overgår Ukraina og Syria.
– Verden er taus
Nabolandet Tsjad har mottatt den største andelen flyktninger fra Sudan. Dette er mennesker som har unnsluppet etnisk motiverte angrep i hele den vestlige Darfur-regionen.
Flere mennesker har flyktet til Tsjad fra Sudan de siste 10 månedene enn i løpet av hele Darfur-krigen i 2003.
I Adré, byen nærmest grensen til Darfur, bor i dag 150.000 flyktninger i en selvbygd uformell bosetning. Det er nå dobbelt så mange flyktninger i Adré sammenlignet med lokalbefolkningen.
Egeland forteller at han var i samme område for 20 år siden, under en annen periode med forferdelig vold over hele Darfur, da Bush, Blair og andre verdensledere og kjendiser uttalte seg.
– I dag er det tre ganger så mange flyktninger her enn det vi så den gang, men den internasjonale oppmerksomheten og solidariteten uteblir. Ingen av fredsinitiativene eller nødhjelpsplanene har hatt noen reell innvirkning på lidelsene i Sudan eller i flyktningleirene, sier Egeland.
– Behovene her i Tsjad er skyhøye, men denne gangen har verdens oppmerksomhet flyttet seg til andre steder. Det kan ikke fortsette slik.
Han mener vi trenger en mer effektiv diplomatisk og humanitær internasjonal respons snarest.
Krisene er sammensatte
– Sahel er en av verdens verste glemte kriser. Over 17 millioner mennesker har ikke tilgang til nok mat. Det folk drømmer om er å leve et rettferdig og vanlig liv, sier Vibeke Skauerud, landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Sahel.
Krisene i Sahel er sammensatte. Korrupsjon, klimaendringer, opprørsgrupper, kriminelle nettverk, dårlige styresett og mangel på jobber gjør situasjonen svært vanskelig.
Før jul trakk de siste franske soldatene seg ut av Niger. Det markerte slutten på over ett tiår med franske anti-jihadistiske operasjoner i Sahel-regionen. I tillegg trakk FN seg ut av Mali og Norge la ned sin ambassade i landet ved nyttår. Dette har bidratt til økt usikkerhet.
Siden april i fjor har det vært harde kamper i Sudan mellom regjeringshæren SAF og den paramilitære gruppen, Rapid Support Forces (RSF).
I Sahel-regionen (utenom Sudan) er det 5,6 millioner internt fordrevne flyktninger, ifølge FN. Situasjonen forventes å bli enda verre i 2024, mener UNHCR. Sahel er hjem til mer enn 109 millioner mennesker, ifølge Reliefweb. 37 millioner mennesker har behov for humanitær bistand, ifølge FN.