Bill Gates:
Optimist - tross alt
Bill Gates har gitt titalls milliarder dollar til fattigdomsbekjempelse og global utvikling. Til tross for store globale tilbakeslag de siste årene, mener han verden ganske raskt bør kunne ta igjen det tapte.
Pandemien og krigen i Ukraina har gått kraftig utover økonomien mange steder i verden.
Fattige land er blitt særlig hardt rammet. Millioner av barn har falt ut av skolen. Matvareprisene har steget kraftig og flere i verden sulter nå enn for et år siden.
Samtidig har mange rike land, som for eksempel Tyskland og Storbritannia, valgt å kutte i bistanden sin.
70 milliarder dollar
Bill Gates, tidligere verdens rikeste mann, har gjort det motsatte.
Nylig donerte han og hans tidligere kone, Melinda French Gates, ytterligere 20 milliarder dollar til stiftelsen de har etablert. Totalt har de bidratt med rundt 70 milliarder dollar og både Gates og ekskona har tidligere sagt at planen er gi bort hele formuen sin.
– I møte med all denne dystre utviklingen er behovet for å investere, for å komme tilbake på sporet, veldig viktig, sier Gates i et intervju med avisa The Guardian.
Les også: 50 millioner mennesker fanget i moderne slaveri, viser ny FN rapport om bærekraftsmålene
Når ikke mål
Han er tydelig på at pandemien og krigen i Ukraina har hatt store negative effekter.
En fersk rapport fra The Gates foundation om hvordan verden ligger an for å nå de 17 bærekraftsmålene er ganske dyster lesning: Verden vil ikke nå flertallet av målene innen 2030, som var ambisjonen.
– Da vi satte oss de målene regnet vi definitivt ikke med at noe slik som pandemien, sier Gates.
Samtidig er han tydelig på at det er helt avgjørende at rike land fortsetter å støtte utviklingen i den fattigere delen av verden og at bistanden fortsatt er viktig.
– Hvis vi fortsetter å finansiere utviklingshjelpen på riktig måte, vil vi komme tilbake der vi var før pandemien innen et par år og bygge videre derfra. Men i beste fall kan du si at det var et tre- eller fireårig tilbakeslag. På noen områder, enda verre, sier Gates.
Les også: Pandemi, krig og resesjon. I disse ti afrikanske landene har folk minst å rutte med
– Må ikke kutte bistand
Milliardæren sier til avisen at han forstår at budsjettene i USA og Europa er under press og at det er mange viktige formål som må finansieres.
Samtidig mener han er det er fornuftig også for verdens rike land å støtte den globale utviklingen.
Gates trekker fram helse og landbruk som områder det er særlig viktig å satse på fremover.
– På lang sikt er jeg fortsatt optimist. Krigen vil ta slutt, innovasjonen og den typen fremgang vi så før pandemien med å redusere underernæring, redusere barnedød og få digitale bankkontoer for kvinner, vil komme tilbake, sier han.
– Vi gjorde fremskritt, og vi kan gjøre det igjen. Selv om vi ikke når målene i 2030, så vil vi oppnå målene. Det er kun et spørsmål om tid.