Statsminister Erna Solberg gjentok det som har vært Norges hovedbudskap i FNs Sikkerhetsråds diskusjoner om saken: At partene må garantere en trygg og uhindret tilgang for humanitære aktører til alle som er rammet av konflikten.

Erna Solberg til Etiopias statsleder: Norge er dypt bekymret for Tigray-krigens følger

Statsminister Erna Solberg sier hun uttrykte Norges dype bekymring for konsekvenser av krigen i Tigray da hun onsdag hadde telefonsamtale med Etiopias statsminister Abyi Ahmed.

Publisert

FN, menneskerettighetsorganisasjoner, journalister og humanitære aktører beskylder fredsprisvinner og statsminister Abiy Ahmeds regime for krigsforbrytelser under krigen i Tigray. Regimet avviser dette.

- Norge har uttrykt dyp bekymring for konsekvensene av denne konflikten. Vi har gjentatte ganger understreket at konflikten må stanses, samt at partene har ansvar for å beskytte sivile og respektere internasjonal humanitærrett og menneskerettigheter, sier Solberg i en skriftlig uttalelse på regjeringens nettside.

NTB har stilt Solberg flere spørsmål om hun konkret tok opp anklagene om menneskerettsbrudd med Abiy, om det ble stilt krav til Etiopia eller om konflikten i Tigray vil påvirke samarbeidet mellom Norge og Etiopia, men uten å få svar på disse.

Solberg la vekt på at samarbeid for å beskytte sivilbefolkningen må ha prioritet, og at den humanitære tilgangen til regionen fremdeles ikke er tilstrekkelig.

Ber om uavhengig etterforskning

- Det er positivt at etiopiske myndigheter nå viser vilje til å gjennomføre etterforskning av mulige folkerettsbrudd, og åpner for internasjonal deltakelse. Enigheten mellom FNs høykommissær for menneskerettigheter og den etiopiske menneskerettskommisjonen om felles etterforskning er viktig. En slik etterforskning må være uavhengig, sier Solberg.

Statsministeren gjentok det som har vært Norges hovedbudskap i FNs Sikkerhetsråds diskusjoner om saken: At partene må garantere en trygg og uhindret tilgang for humanitære aktører til alle som er rammet av konflikten.

Tigray ble avskåret fra omverdenen under krigen mellom Abiys regjeringsstyrker og Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) da krigen startet i begynnelsen av november 2020. FN og andre observatører mener det kan ha skjedd massakrer, sex-overgrep og andre krigsforbrytelser.

Abiy Ahmed har tidligere gitt uttrykk for at han ikke er interessert i dialog med TPLF. Solberg gjentok i samtalen onsdag at en varig løsning på konflikten må være basert på dialog og kompromissvilje.

Frykter regionale konsekvenser

Norske myndigheter er også bekymret for de regionale konsekvensene av konflikten.

- Konflikten i Tigray, kombinert med økt spenning i andre deler av landet og grensekonflikt med nabolandet Sudan, innebærer risiko for ytterligere destabilisering på Afrikas Horn, sier Solberg.

Den norske professoren Kjetil Tronvoll er regnet som en av verdens fremste Etiopia-kjennere, og ba i forkant av samtalen mellom Solberg og Abiy den norske statsministeren være tydelig i sine uttalelser.

- Det har vært særdeles skarpe uttalelser fra USAs utenriksminister, EU og lignende om situasjonen i Tigray, så jeg håper Erna legger seg på den linjen, sier Tronvoll til NTB.

- Det er mye å ta opp. Det mest prekære nå er krigen i Tigray og den humanitære situasjonen der, sier Tronvoll.

Hører grufulle historier

Professoren påpeker at Abiy Ahmed tirsdag innrømmet at eritreiske styrker hadde vært i Tigray, noe regjeringen hans tidligere har nektet for.

- Det avslører at han og hans regime har løyet i fire måneder. Vi har alle visst det, men de har blånektet for det. Det statsministeren vår bør ta opp, er selvfølgelig at man forventer en ansvarlighet av regimet i Etiopia med tanke på helt essensielle opplysninger om humanitær situasjon og krigens tilstand, sier Tronvoll.

- Jeg synes hun kan være relativt skarp og si at den propagandaen han har presentert i fire måneder, er feil. For at det internasjonale samfunnet på best mulig vis kan støtte den humanitære situasjonen og en fredsprosess i Etiopia, så må Abiy og hans regime skjerpe seg med tanke på kommunikasjon og åpenhet, sier den norske professoren.

Stadig nye anklager

Ifølge Tronvoll kommer det fortsatt, så sent som onsdag morgen, nye anklager om krigsforbrytelser begått av den etiopiske hæren.

Bistandsaktuelts Etiopia-reporter avslørte også sist uke en hittil ukjent massakre der over 160 gutter og menn ble drept av etiopiske soldater. Det skjedde i byen Bora i Tigray.

Les mer: Reporter avslører ny massakre i Tigray-krigen

- Propagandaen (fra statsminister Abyi, red.anm.) ødelegger for effektiv hjelp til folk, og det er snakk om hundretusener som sulter. Infrastrukturen er totalt ødelagt. Det er grufulle ting vi hører mer eller mindre daglig fra krigen i Tigray, sier Tronvoll.

Solberg-regjeringens pressemelding viser ellers til at Norge har bidratt med drøyt 100 millioner kroner over det humanitære budsjettet for å avhjelpe den humanitære krisen i Etiopia. Dette kommer i tillegg til bidrag gjennom andre kanaler, som WFP, UNHCR og andre FN-organisasjoner og initiativer.

Powered by Labrador CMS