Sola skaffer strøm til landsbygda i Zimbabwe
I fem år har solkraft vært Marilyn Gotoras eneste strømkilde. Hun er ikke den eneste. Strømunderskudd og manglende tilgang til strømnettet er blant årsakene til at fornybar energi blir stadig vanligere på landsbygda i Zimbabwe.
Marylin Gotora har fått lys i stråhytta si i landsbyen Gwamatenga langt ute på landsbygda i Zimbabwe. Ikke bare det, hun har også strøm til å lade familiens mobiltelefoner.
Den 38-årige tobarnsmora har to solcellepaneler montert over stråtaket på huset sitt. Det gir lys i huset når det er mørkt. Det gir henne også en liten tilleggsinntekt fra andre landsbyboere som ikke har tilgang på elektrisitet, og som derfor kommer til henne for å lade opp telefonene sine.
- Jeg dyrker grønnsaker for salg, og har hatt mulighet til å installere solcellepanel, som du ser. Folk betaler meg en liten sum for å lade opp telefonene sine. Jeg er fornøyd med disse små forbedringene i livet mitt, sier Gotora til Bistandsaktuelt.
Blir stadig mer utbredt på landsbygda
Uten tilgang til det nasjonale strømnettet, og med et økende strømunderskudd på landsbasis, har mange zimbabwere på landsbygda gjort som Gotora og skiftet til solenergi.
Solenergi har også blitt løsningen for 26 år gamle Melen Ngwenya. Hun bor i Shayamavhudzi, en annen landsby i Mwenezi-distriktet som heller ikke er knyttet til strømnettet. Solcellepanelene gir strøm til de to datamaskinene til førskolen, eller Early Learning Child Development-senteret, som hun driver i bakgården. Solcellepanelene gir henne også lys i huset om kvelden, sier Ngwenya til Bistandsaktuelt.
Zimbabwe importerer det meste av sin elektriske kraft fra nabolandene Sør-Afrika og Mosambik. Selv om det lutfattige landet startet opp et program for elektrifisering av landsbygda for to tiår siden, er mange fjerntliggende områder, som Shayamavhudzi, fortsatt uten strøm.
Det mosambikiske selskapet Hydro Cahora Bassa har solgt 50 megawatt vannkraft til Zimbabwe, mens Sør-Afrika leverer 400 megawatt. Det er ikke nok. Zimbabwe trenger 2000 megawatt i måneden for å dekke etterspørselen.
Kariba-kraftverket har levert det meste av vannkraften i landet. Men de siste årene har vannivået sunket bak den gigantiske demningen. Det har ført til en reduksjon i kraftproduksjonen.
Samtidig sliter Hwange varmekraftverk, som også i mange år har vært en viktig kraftprodusent i Zimbabwe, med utdatert teknologi og utstyr. Og siden mange områder fremdeles mangler tilknytning til det nasjonale strømnettet, er det stadig flere folk på landsbygda som satser på solenergi.
- Årsaken er migrasjon
Det bor rundt 162 000 mennesker i Mwenezi-distriktet, og ifølge distriktsrådet får om lag 40 prosent av husholdningene strøm fra solceller.
- De siste årene har folk herfra migrert til nabolandet Sør-Afrika på jakt etter grønnere enger, og det er grunnen til at vi ser mange hjem i landsbyene som får strøm fra solcellepaneler. Folk har vært nødt til å ta saken i egne hender, siden de ikke har tilgang til det nasjonale strømnettet, sier en tjenestemann i Mwenezis distriktsråd til Bistandsaktuelt. Han vil være anonym, fordi han ikke har fullmakt til å snakke med media.
Ifølge Zimbabwe Energy Regulatory Authority (ZERA) er det nå 1,2 millioner mennesker i landet som bruker solenergi, 83 prosent av dem på landsbygda. Etter flere år med strømunderskudd og hyppige strømbrudd, har organisasjoner som FNs utviklingsprogram (UNDP) arbeidet hardt for å skaffe strøm og lys til klinikker på landsbygda med solenergi. Det har også bidratt til å gjøre solenergi populært utover landet.
Godt salg til tross for harde tider
Ngoni Chinyoka, lokal forretningsmann i Mwenezi, kan fortelle at salget av solcellepaneler går veldig bra til tross for de harde tidene i landet.
- Folk bruker det lille de har på å kjøpe solcellepaneler av meg. Selv om de er fattige, får de dermed mulighet til å få lys i husene sine og kan si farvel til parafinlampene, sier Chinyoka til Bistandsaktuelt.
Ifølge Verdensbanken har 28 prosent av det sørlige Afrika tilgang til elektrisk kraft, noe som er under gjennomsnittet for det afrikanske kontinentet på 31 prosent.
Men fattigfolk på landsbygda, som Gotora og Ngwenya, har funnet ut at solenergi er den beste løsningen på deres kraftbehov.
- Solenergi er det beste for meg. Dessuten trenger jeg ikke å betale regninger for å bruke det - med strøm fra det nasjonale nettet hadde jeg fått regning hver måned, sier Ngwenya.