Bitcoin er nå gyldig betalingsmiddel i El Salvador
Som det første landet i verden har El Salvador gjort bitcoin til lovlig betalingsmiddel, tross skepsis på hjemmebane og advarsler utenfra.
Regjeringen sier ordningen vil gi mange innbyggere tilgang til banktjenester for første gang. I tillegg er planen å spare 400 millioner dollar per år - rundt 3,5 milliarder kroner - i gebyrer på overføringer fra borgere i utlandet.
- I morgen vil hele verdens øyne, for første gang i historien, være rettet mot El Salvador. Bitcoin har ført til dette, skrev president Nayib Bukele på Twitter mandag. Han kunngjorde også at landet har kjøpt sine første 400 bitcoin, verdt rundt 21 millioner dollar.
Langt fra alle salvadoranere er like begeistret som presidenten. 65 prosent sier i en undersøkelse at de vil fortsette å bruke amerikanske dollar, som har vært landets valuta de siste 20 årene.
- Bitcoin er en valuta som ikke eksisterer, en valuta som ikke vil gagne fattige, men rike, sier Jose Santos Melara, som var en av flere hundre som demonstrerte mot den nye valutaen i hovedstaden San Salvador forrige uke.
- Hvordan kan en fattig person investere i bitcoin, når de knapt har nok å spise, spør han.
Økonomer og internasjonale institusjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet har uttrykt bekymring, og eksperter har påpekt at kryptovalutaen er svært ustabil og at brukerne ikke er beskyttet. USA har bedt El Salvador sikre en «regulert, åpen og ansvarlig» bruk av bitcoin og beskytte seg mot «ondsinnede aktører».