Gikk du glipp av disse artiklene?
Her er de ti mest leste nyhetsartiklene på Bistandsaktuelts nettsider i 2019.
Disse sakene er de mest leste nyhetsartiklene på bistandsaktuelt.no i 2019. Temaene spenner fra Myanmar til Nepal, Ecuador, Senegal, Bangladesh, USA og Norge. Gikk du glipp av noen dem? Klikk på lenkene nedenfor for å lese.
Her kommer først de fem mest leste:
Baksiden av eventyret om «Made in Myanmar»
Arbeidere som ikke tør å organisere seg, og lønninger ned mot 1,50 kroner i timelønn. Dette er virkeligheten i tekstilindustrien i Myanmar. Fabrikkene lager blant annet klær for danske Bestseller, som i Norge eier kjedene Vero Moda og Jack & Jones. Også andre kjente merkenavn produser klær i landet. Bildet viser protesterende arbeidere ved fabrikken Infochamp, som produserer sko for Adidas, etter at flere fagforeningsledere fikk sparken. Foto: Action Labour Rights / Danwatch
Surekha har fått mensen. Derfor er hun tvunget til å bo i en «goth».
I deler av Nepal praktiseres en skikk om at kvinner som menstruerer ikke kan bo i hjemmene sine, men forvises til egne menstruasjonshus. I artikkelen møter vi 14 år gamle Surekha som for første gang må bo i et slikt hus, som kalles goth. Vi møter også aktivisten Rahda Paudel, som slåss for å bryte med tradisjonen. Bildet viser Surekha (14). Foto: Maria Contreras Coll.
WWF USA mottar norske regnskog-millioner. Topplederen fikk 12 millioner kroner i lønn.
Toppsjefen i miljøorganisasjonen WWF USA fikk i 2017 en skyhøy årslønn på mer enn 12 millioner kroner, inkludert godtgjørelser, samtidig med at organisasjonen får norske bistandspenger. Norad er kritisk til lønnsnivået. Bildet viser Carter Roberts, toppsjef i WWF USA. Foto: Chris Bouroncle / AFP NTB scanpix
Kayembe trenger hjelp nå, påstår Redd Barna. Det vet de ingenting om.
Redd Barna brukte bilder av gutten Kayembe i en kampanjefilm på TV. I filmen heter det at gutten er to år gammel og trenger umiddelbar hjelp. I virkeligheten er ikke Kayembe to år gammel. Filmen er laget i 2014 og har gått i reprise i flere år. Redd Barna vet ikke hvor gutten er nå, og hvordan han har det. Bildet av Kayembe er hentet fra Redd Barnas nettsider.
Norsk konsul i «slaveri-skandale» i Ecuador
Arbeidet omtales som slave-lignende, med stor fare for å miste fingre, armer eller føtter. Barnearbeid er også utbredt på abacá-plantasjene til selskapet Furukawa i Ecuador. Selskapet ledes av Norges honorære konsul i landet. Bildet viser Wilfrido Santos, som har pådratt seg omfattende skader under arbeid på plantasjen. Foto: Luis Arguello, PlanV.
Her er de neste fem på lista over de ti mest leste nyhetsartiklene i 2019:
I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen hull i sitt eget forsvarsverk.
— Det var en desperat situasjon, sier borgermesteren i Saint-Louis. Nå hjemsøkes Senegals gamle hovedstad av klimakrise og en gammel tabbe. Foto: Verdensbanken / A. Ndao
«Aida» (22) ble dømt for drap på sitt nyfødte barn: - Folk ser meg ikke lenger som et menneske
Derfor begår senegalesiske kvinner «infanticid». Foto: Ricci Shyrock.
Emon «står i fare for å bli slått, misbrukt eller bortført». Redd Barna filmet ham, forlot ham på gata og laget TV-reklame.
- Hadde aldri skjedd om barnet het Jens og var fra Volda, sier FAFO-forsker Anne Kielland.
Jakten på Akons «Wakanda»
Kryptovaluta og blockchain er Afrikas redning, mener R&B-stjernen Akon. Vi dro til Senegal for å finne artistens fremtidsby. Foto: Marvel / NTB scanpix
Når en norsk dronning krever taushet, da tier man
Muntre misforståelser kan oppstå når delegasjoner fra det fjerntliggende, lille monarkiet Norge er på visitt til afrikanske land.