Drapstrusler mot fredsprisvinner Mukwege
Den kongolesiske legen og menneskerettighetsaktivisten Denis Mukwege er nylig blitt truet på livet. FNs høykommissær for menneskerettigheter er bekymret: – Livet hans ser ut til å være i alvorlig fare, sier hun.
Truslene er framsatt gjennom sosiale medier, og familiemedlemmer har fått truende telefoner. De nye truslene kom etter at fredsprisvinner Mukwege brukte twitter til å fordømme en massakre. 220 mennesker ble drept ved landsbyen Kipupu i det østlige DR Kongo. Massakren skjedde i midten av juli og militsgrupper med utspring i kinyarwana-talende grupper anklages for å stå bak.
I en uttalelse sier Mukwege: “Siden 2012 og selv etter to drapsforsøk fortsetter jeg å få drapstrusler. Jeg lever ved sykehuset uten å kunne forlate stedet annet enn å for å kunne dra til utlandet. Hvem er interessert i å myrde meg?"
Han understreker at han ikke velger side i de mange konfliktene i det østlige DR Kongo, men vil forsøke å stanse alle voldshandlinger i landet. Han mener at et rettsoppgjør er avgjørende for å skape varig fred.
Ønsker rettsoppgjør
Legen Denis Mukwege er internasjonalt kjent etter at han vant Nobels fredspris i 2018 for sitt arbeid for å hjelpe kvinner rammet av seksualisert vold. Han har flere ganger krevd at overgripere stilles for retten.
Den kjente fistula-legen har skaffet seg mange fiender både i nabolandene Rwanda og Uganda og i militære kretser i DR Kongo.
Han har støttet FNs arbeid for å kartlegge menneskerettighetsbrudd i det østlige DR Kongo i årene mellom 1993 og 2003. Flere personer og grupper ble utpekt som mordere og overgripere i en omfattende rapport, men FN-rapporten ble raskt dysset ned. Personer som nå er i sentrale stillinger i de tre landene var innblandet i krigshandlinger og overgrep i den perioden.
Mukwege mener at det må etableres en internasjonal domstol for å ta for seg de aktuelle menneskerettighetsbruddene. Tilsammen 617 krigsforbrytelser og alvorlige overgrep er kartlagt av FNs høykommissær for menneskerettigheter.
Ber om granskning
FNs rettighetssjef Michelle Bachelet oppfordret fredag kongolesiske myndigheter til å granske truslene mot Mukwege og stille de ansvarlige for retten.
Senteret for Mukweges arbeid er Panzi-sykehuset i byen Bukavu. Deler av sykehuset ble bygget med støtte fra Norge og Storbritannia. Flere norske organisasjoner har i lengre tid samarbeidet med Mukwege og sykehuset.
DR Kongos president, Felix Tshisekedi, sier han vi sørge for at landets sikkerhetsstyrker gir Mukwege tilstrekkelig beskyttelse.
En talsmann for FNs stabiliseringsstyrke i DR Kongo (MONUSCO),Matthias Gillman, sier til Bistandsaktuelt at det er kongolesiske myndigheter som har ansvar for "nærsikkerheten" til framtredende kongolesiske borgere.
Men MONUSCO sørger fortsatt for sikkerheten til Panzi-sykehus. FN lærer nå opp lokale politienheter for å kunne overta den vaktfunksjonen. I 2012 grep MONUSCO mer direkte inn og fikk brakt Mukwege i sikkerhet etter et attentatforsøk.