Nicaragua forbyr Røde Kors
Nicaragua har vedtatt å løse opp den lokale Røde Kors-avdelingen, som anklages for å ha opptrådt partisk under demonstrasjoner mot regjeringen i 2018.
Vedtaket ble vedtatt enstemmig av landets nasjonalforsamling, som er lojal til president Daniel Ortega, onsdag.
Landets regjering er underlagt FN-sanksjoner for en rekke tiltak som kritiseres som autoritære. Nylig har den også havnet i klinsj med EU, Den katolske kirke og andre som har uttrykt bekymring for angivelige menneskerettsbrudd.
Hundrevis fengslet
Hundrevis av opposisjonelle, blant dem flere som ville utfordre Ortega i presidentvalget i 2021, er fengslet, og mer enn 2000 foreninger, ikke-statlige organisasjoner og fagforeninger har blitt forbudt siden 2020.
De folkevalgte anklager Røde Kors i Nicaragua for "angrep på fred og stabiliteten i landet" og for å ha ikke ha opptrådt med den politiske nøytraliteten som kreves av hjelpeorganisasjoner, da de kritiserte myndighetenes knallharde håndtering av demonstrasjoner mot regjeringen i 2018.
Det anslås at mer enn 350 mennesker mistet livet i uroen, og mer enn 100.000 ble tvunget i eksil.
3000 stengt
Nasjonalforsamlingen vil nå at Nicaragua skal opprette et «nytt» Røde Kors om skal være en «selvstendig og uavhengig» enhet i landets helsedepartement, melder Al Jazeera.
Som en del av vedtaket vil myndighetene i Nicaragua beslaglegge Røde Kors sine eiendeler og verdier i landet.
Røde Kors har tidligere uttalt at organisasjonen kun hjalp sårede under demonstrasjonene.
Organisasjonen har jobbet i Nicaragua siden 1958 og har rundt 2000 frivillige i landet, ifølge nyhetsbyrået AFP. Hjelpearbeidet har i all hovedsak vært finansiert at støtte fra givere i andre land.
Mer enn 3000 ulike grupper og organisasjoner i sivilsamfunnet er blitt stengt ned av myndighetene i Nigaragua de siste årene.