Vanessa Anita Putzolu Finson leder Norsk Folkehjelps arbeid i Colombia. Landet har alt, sier hun. Foto: Privat

UTEKONTORET: Når landminer fjernes, er trusselen borte

UTEKONTORET: Landminer, fredsprosesser og småbarnsliv. Vanessa Anita Putzolu Finson leder Norsk Folkehjelps arbeidet med minerydding i Colombia. I ti år har hun arbeidet med nedrustning.

Publisert

I Colombia er minerydding også veldig tett knyttet opp til fredsprosessen og gjennomføringen av fredsavtalen.

Vanessa Anita Putzolu Finson

UTEKONTORET

I denne spalten forteller norske fagfolk innen bistand og næringsliv om "utekontoret" der de jobber og utfordringene de møter i det daglige.

I COLOMBIA

Hvem: Vanessa Anita Putzolu Finson

Alder: 38 år

Stilling: Landdirektør i Norsk Folkehjelp

Kontrastene er store i dagliglivet i Colombia. Hun sier selv «jeg tror global jobbing ligger i blodet mitt». Stort sett føles det ikke som JOBB med store bokstaver; det er mer en lidenskap. Og et privilegium.

– Hva er spesielt med jobben du har?

– Først og fremst synes jeg at minerydding eller humanitær nedrustning er ett spennende og ikke minst viktig fagfelt. Vi får også en ganske umiddelbar tilfredstillelse fra det arbeidet vi gjør. Når en landmine er fjernet, ja, så er jo trusselen borte. I Colombia er minerydding også veldig tett knyttet opp til fredsprosessen og gjennomføringen av fredsavtalen. Det gir hele arbeidet en ekstra dimensjon.

– Hva er det mest spennende du har opplevd?

– Ett høydepunkt har helt klart vært vår deltagelse i fredsforhandlingene i Havana i Cuba. Å få være med å utvikle og forhandle frem en pilotprogram for minerydding, lenge før fredsavtalen ble signert, og å være deltagende i at partene kom til enighet er ett privilegium.

– Hva er den største utfordringen – og hvorfor?

– Jobben min variert, det gjør den spennende men det gjør det også vanskelig til tider å planlegge. Colombia er veldig politisk. Det finnes nesten ikke en beslutning eller prosess som ikke er politisk. Det kan være frustrerende.

– Hva slags råd har du til folk som besøker landet?

– Colombia er fantastisk vakkert og har alt å tilby: kultur, strand, by, fjell og jungel. Jeg både tror og håper at med fredsavtalen på plass med den største geriljagruppen i landet, så vil turismen øke. Colombia er også fortsatt ett av landene i verden med størst ulikhet. Det vil si at man må passe seg. Det har vært en økning av kriminalitet det siste året, noe som er en veldig trist utvikling. Det er ikke alle steder man kan reise til, men de kan man kan besøke er fantastiske. Landet har ett mye dårligere rykte enn fortjent. Alle som har besøkt oss har reist hjem begeistret.

– Hva er den beste lokale retten du har spist?

Ajiaco, en fantastisk lokal suppe.

( Lyst til å teste: Her er en variabel av oppskriften)

Hva har vært en største utfordringen med å flytte fra Norge – bortsett fra å dra fra venner og familie?

– Jeg har bodd en del i utlandet tidligere så det var ingen store overraskelser med å flytte, jeg kjente også Colombia. Det gjorde nok det hele enklere. Forskjellen denne gangen var at jeg flyttet med mann og barn. Da må man selvsagt ta litt andre hensyn til boforhold og ikke minst hvor mye man kan reise. Og så vil jeg tro de aller fleste på ett eller annet tidspunkt får litt kultursjokk. Colombia har en meget spesiell historie og mange særegenheter som ikke alltid er like lett å forstå seg på. Jeg tror likevel at Colombia på mange måter er lettere å flytte til enn mange av de andre landene Norsk Folkehjelp jobber i.

Powered by Labrador CMS