Tre land vil støtte Colombias vellykkede regnskoginnsats
Tyskland, Storbritannia og Norge er alle enige om å støtte Colombias president Gustavo Petro i hans innsats for å bevare regnskog. Landet kan vise til betydelige resultater.
Norge bevilger 100 millioner kroner. Støtten kommer på bakgrunn av den svært oppløftende reduksjonen i avskoging av Colombias regnskog. Nedgangen ser ut til å bli på hele 70 prosent i løpet av årets ni første måneder, ifølge offisielle tall.
– Dette er imponerende resultater og et betydningsfullt bidrag i kampen mot klimaendringene og bevaringen av verdens naturmangfold, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet i en pressemelding.
Uttalelsen kommer i det COP28 går inn i sine siste forhandlingsdager.
– Nøkkelen til å lykkes kan ligge i det parallelle miljø- og fredsarbeidet i landet, sier Jæger.
Han viser til at Colombias nye regjering har forpliktet seg til å redde regnskogen og forhandler med en rekke væpnede grupper for å skape fred og samtidig stanse avskogingen i områder disse gruppene har tatt kontroll over.
Norge har gjennom en årrekke spilt en rolle både i Colombias fredsarbeid og for landets regnskogbevaring.
– Det er flott å se at flere land nå går sammen for å støtte Colombias positive innsats for bevaring av regnskogen. Ambisjonene i Colombia er store og gjennom økt støtte håper vi landet kan lykkes i å sikre en utvikling i Amazonas som ikke ødelegger regnskog. I dette arbeidet er det avgjørende å støtte urfolk og andre lokalsamfunn i deres gode forvaltning av skogen, sier Jæger.
Norge gir også 500 millioner kroner til Amazonasfondet.
Nylig ble regjeringspartiene Ap og Sp enige med budsjettpartner SV om å plusse på bistandsbudsjettet for neste år med 1 milliard kroner til klima- og skogtiltak.
Den nye skogmilliarden budsjettpartnerne er enige om, er den første reelle påplussingen i denne typen tiltak på mange år. Grepet gjør at neste års budsjettposter til arbeid for å redusere utslipp fra avskoging og skogforringelse blir på hele fire milliarder kroner.
Norges regnskogsatsing er resultatbasert, som betyr at Norge er forpliktet til å utbetale penger når samarbeidsland har gode resultater.