Bortkastet bistand, vedvarende fattigdom
BAKGRUNN: Alt henger sammen. For norske skattebetalere dreier det som om bortkastede bistandspenger, for vanlige borgere i Mosambik vedvarende fattigdom.
BAKGRUNN: Norsk fiskeri bistand til Mosambik utgjorde 515 millioner kroner fra 1999 til 2018. Da var det passende at Norge i anledning kronprins Haakons besøk til landet i fjor arrangerte en mottakelse på fiskerimuseet. Allerede da hadde den norske fiskeri-bistanden fått en råttent ettersmak forårsaket av de korrupte finansielle krumspringene til landets herskende elite.
Bare et steinkast unna museet ligger havnen der oppsynsskipet Antillas Reefer ligger fortøyd. Skipets ombygging og tiltenkt bruk som oppsynsskip var et dårlig gjennomtenkt eller overoptimistisk bistandsprosjekt - ettersom man burde kanskje ha visst at driftskostnadene ville uansett være i største laget for fattige Mosambik. Men det er den store gjeldsskandalen i Mosambik som virkelig har ødelagt mye på fiskerifronten.
Det er mange i Fiskeridepartementet og fiskerietatene, samt kystvakten i Mosambik som er dyktige og vil gjøre en god jobb og bekjempe det omfattende ulovlig fiske utenfor kysten. Men det er nærmest umulig når statskassen er ribbet og regninger ikke betales.
Gjeldsskandalen
En hovedgrunn til pengemangel skyldes at landets elite tilknyttet regjeringspartiet Frelimo og sikkerhetstjenestene tok opp tre hemmelige milliardlån på ulovlig vis for over seks år siden, godt hjulpet av den internasjonale banken Credit Suisse og russiske VTB.
Gjeldsskandelen i Mosambik, som ble avslørt for flere år siden, svekker fortsatt en allerede svak statsforvaltning. Avdrag kan ikke betales.
Eliten med daværende president Armando Guebuza og finansministeren i spissen brukte oppbygging av en tunfiskindustri, og bestillingen av en fiskeflåte og hurtige patruljebåter som et skalkeskjul for opptak av tre ulovlige lån til en totalverdi på 2 milliarder dollar. Det har svekket landets økonomi - og statens evne til å satse skikkelig på fiskerisektoren og andre områder som helse og utdanning.
De fleste av de 24 tunfiskbåtene som ble levert ligger ved kai i Maputo, slik de har gjort i flere år. De er naboene til det norsk finansierte Antillas Reefer.
Pengemangel og korrupsjon
Lånene til selskapene Proindicus, Emmatum og Mozambique Asset Management MAM, ble utstedt av Credit Suisse og den russiske banken VTB. Det Abu Dhabi-baserte selskapet Privinvest hadde avtale med mosambikerne om å levere hurtigbåter, båter til tunfiskfangst og diverse sikkerhetsutstyr. Båtene som ble levert kan nesten ikke brukes i det værharde Indiske hav. Pengene var aldri innom Mosambik, de ble sendt direkte til kontoer i Gulfen.
Justismyndigheter i New York mener at minst 200 millioner av lånesummene ble brukt til bestikkelser og smøring - noe også tre av de involverte Credit Suisse-ansatte har innrømmet i retten i New York. Trolig forsvant minst det doblete, mener granskere.
Mosambiks riksadvokat gårnå rettens vei i London for få Credit Suisse til å annullere det ene lånet og delvis nedbetale de to andre lån. Mosambik mener banken burde ha visst at statens garanti for lånet var ulovlig siden det ikke var godkjent av landets parlament.
Banken svarer at de er uskyldige og at de ble lurt av utro tjenere.
Mosambiks tidligere finansminister Manual Chang sitter fortsatt fengslet i Johannesburg. USA har bedt å få ham utlevert i forbindelse med korrupsjonsanklager knyttet til milliardlånene. Politikerne i Sør-Afrika kan ikke enes om hva de skal gjøre.
Rettssaken i New York avslørte ikke bare utbetalinger fra Preinvest til den forrige presidentens sønn og finansminister. Penger ble også betalt til valgkampanjen til den sittende presidenten Filipe Nyusi, og det ble framsatt tilbud om å betale for hans utenlandsreiser da han var forsvarsminister.
I fjor kom det fram at vedkommende som var Afrika-ansvarlige i Credit Suisse hadde advart banken mot å gi lånene. Det var også kjent i banken at sjefen for Privinvest hadde en tvilsom rykte. Likevel fortsatte arbeidet med lånene.
Sivilsamfunnsorganisasjoner i Mosambik krever at lånene blir erklært om som ulovlige. Grunnlovdomstolen har erklært Ematum-lånet for ulovlig, men likevel fortsetter staten å nedbetale renter.
Vegrer seg for å rydde opp
Dagens president ser seg ikke tjent med å komme helt til bunns i skandalen ettersom han var innblandet. Landet sliter med omfattende fattigdom. Er blitt rammet av flere naturkatastrofer og sliter med et bevæpnet opprør helt nord i land som har utspring i manglende utvikling, stor fattigdom og stor misnøye med Frelimo-eliten som er de eneste som tjener på utviklingen av rubiner-industrien og gassindustrien i området.
Og de militære hurtigbåtene som ble kjøpt til overpris, ligger i havnen i Pemba slik de nå har gjort i flere år, viser satellittbildene som Bistandsaktuelt har gransket. Noen ligger på vannet, andre på land. Dette er i området som nå herjes av islamistiske opprørsgrupper. Hurtigmåtene er ikke egnet til å patruljere langt til havs i den tunge sjøen i Mosambik-kanalen. Men de har heller ikke vært særlig virksom for å hindre leveranser av våpen til opprørere i området.
For to måneder siden ble en britisk journalist utvist fra Mosambik fordi nyhetsbyrået han drev rapporterte om krigen i nord, og avslørte regjeringens udugelighet. Nå strammes inn presselovene i landet for å gjøre kritisk journalistikk svært vanskelig.
Nyusi-regjeringen vil ikke at sammenhengen mellom korrupsjon, manglende beskyttelse av naturressurser, sikkerhetsproblemer og fattigdom skal vises fram.
Bistandsgivere kan riste på hodet litt oppgitt når prosjekter går galt. Tidligere bistandsprosjekter er lett glemt i iveren etter å finne nye. Men det er til syvende og sist Mosambiks egne borgere som lider når pengemangel stanser prosjekter. De rammes når det er ikke penger til å drive fiskerioppsyn. Det er småskala fiskere langs kysten som får mindre fangst og knapt nok inntekter når utenlandske trålere driver med ulovlig eller dårlig regulert fiske.