Nittten år gamle Johanne Prøis Fearnley (bak) og Aji Cham er 22 har begge fått jobb i Redd Barna. Organisasjonen ønsker seg flere yngre ansatte. Foto: Aji Cham.

Aji (22) og Johanne (19) kom gjennom nåløyet: Fikk drømmejobb i Redd Barna

– Det er jo litt uvant å snakke om overgangsalderen i lunsjpausen, men jeg stortrives i jobben og med kollegaene mine, sier Johanne Prøis Fearnley. Sammen med 22 år gamle Aji Cham har hun fått jobb i Redd Barna. Organisasjonen ønsker seg flere yngre ansatte.

Publisert

Mange unge drømmer om en meningsfylt jobb i bistandsbransjen, men møter «veggen». Det er som regel mange søkere på stillingene som lyses ut og kravene til erfaring og utdannelse er som regel svært høye. Selv administrative stillinger får ofte mange overkvalifiserte søkere fordi mange ser på en slik jobb som en vei inn til en annen type jobb.

Men det er altså ikke umulig.

- Jeg stortrives i denne jobben, sier Johanne Prøis Fearnley. Hun er nitten år og den yngste ansatte i Redd Barna i Norge. Den nest yngste sitter på andre siden av bordet. Aji Cham er nå 22, men var bare 21 da hun fikk sin jobb i Redd Barna.

Vil ha flere unge

De to ha fått jobb som et resultat av Redd Barnas ønske om å rekruttere flere yngre medarbeidere. HR-sjef Christopher Molstad at Redd Barna, i likhet med mange andre bistandsorganisasjoner, har mange komplekse stillinger

- Ofte ser vi derfor etter svært erfarne personer når vi rekrutterer, sier Molstad

Han forteller at organisasjonen, som blant annet jobber med barns og ungdoms rettigheter samtidig er opptatt av å prøve å finne plass også til unge og relativt uerfarne arbeidstakere.

- Det er veldig viktig for oss å ha unge folk i rekkene. I denne sammenheng ser vi oftere og oftere på muligheten for å rekruttere yngre personer med mindre erfaring som gjennom sitt arbeid i Redd Barna kan bli våre fremtidige eksperter, sier Moldstad.

Og to konkrete eksempler på organisasjonens ønske om å rekruttere yngre er altså Johanne Prøis Fearnley Aji Cham. De to har hatt litt ulike veier fram til jobben i Redd Barna.

- Får tillit

Prøis Fearnley har i flere år vært aktiv i Redd Barna ungdomsorganisasjon Press i sju år. Hun har også vært såkalt ungdomsambassadør for Redd Barna. Jobben hennes som prosjektmedarbeider, en stilling hun skal fram til juni neste år, handler blant annet om å løfte frem stemmene til ungdom på fritidsklubber for å vise politikere og nærmiljø viktigheten av å ha trygge og relevante steder hvor ungdom kan være. Det er en jobb som innebærer mye kontakt med ungdom.

- Jeg tror at det er lettere for meg, som er ung selv, å forstå og kommunisere med andre ungdommer. Så jeg føler definitivt at jeg har noe å bidra med selv om jeg ikke har samme erfaring som mange av kollegaene minne, sier Prøys Fearnley.

Hun forteller at det av og til kan være utfordrende å ha begrenset med erfaring.

- En av det første oppgavene jeg fikk var å gjøre et intervju med noen ungdommer. Min eneste erfaring med den type oppgave var fra en skoleoppgave i andre klasse på videregående. Og kollegaen som ga meg oppgaven er tidligere journalist i Aftenposten. Da ble jeg jo litt stressa, men jeg det gikk fint. Jeg blir veldig godt tatt vare på og får masse tillitt. Jeg lærer sykt mye mer av dette enn av å gå på skole, sier 19-åringen.

Fulgte jobben til Trondheim

For Aji Cham var veien i til «drømmejobben» noe mer kronglete. Hun var akkurat ferdig med sin bachelor-grad i statsvitenskap før sommeren og søkte flere jobber.

- Jeg hadde veldig lyst til å jobbe med bistand og søkte på flere jobber, men uten hell. Jeg var nesten i ferd med å gi litt opp da jeg så en jobb i Redd Barna på Finn.no. Så jeg søkte og så ble bedt om å komme på intervju. Og det gikk veldig bra, sier hun

22-åringen fikk tilbud om et vikariat regionrådgiver for asyl integrering. Hun studerte i Stavanger og hadde planlagt å flytte hjem til Østlandet, men jobben var i Trondheim. Så da flyttet hun dit.

- Jeg synes det går veldig bra. Det er i mange sammenhenger en fordel at jeg er såpass ung, det gjør det for eksempel ofte lettere å komme i kontakt med barna i de familiene vi jobber med.

- Hva skal du gjøre når vikariatet ditt går ut til neste år ?

- Jeg vet ikke helt. Studere eller kanskje jobber videre. Uansett - på sikt er drømmen er å jobbe med bistand, gjerne i et utviklingsland, sier 22-åringen.

Powered by Labrador CMS