Som frivillig og reiseleder fikk Eli Marie Johnsen innblikk i forholdet mellom tanzanianske CHRISC og norske KRIK. Det var KRIK som styrte butikken, mener hun. Foto: Privat

Var frivillig i Tanzania: Nå ber hun norsk organisasjon redde lokale ledere fra fengsel

Eli Marie Johnsen var reiseleder for Christian Sports Contact i Tanzania. – Jeg viste stolt fram hvor mye de fikk til med små ressurser, forteller Johnsen. Nå ber hun moderorganisasjonen i Norge ta grep og sørge for at deres tidligere partnere ikke må i fengsel. Også KFUK-KFUM reagerer.

Publisert

***Artikkelen er oppdatert med opplysninger fra avisen Vårt Land mandag 5. oktober.***

Nylig skrev Bistandsaktuelt om Elly Omondi og to andre idrettsledere som har fått rettet et skattekrav mot seg fra tanzanianske myndigheter. De tre er ledere i den tanzanianske organisasjonen CHRISC, en forkortelse for Christian Sports Contact.

Skattekravet gjelder perioden 2015-2018 og stammer dermed fra perioden da CHRISC var i partnerskap med Kristen Idrettskontakt (KRIK), en religiøs organisasjon med hovedkontor i Oslo.

Den norske organisasjonen mener imidlertid det er vanskelig å forholde seg til et slikt myndighetskrav, som kommer etter at samarbeidet har opphørt. Derfor avviser KRIK tanzanianernes anmodning om å hjelpe.

KRIKs landsstyre sa i mai nei til anmodning fra de tidligere partnerne i Tanzania om å hjelpe. Gjennom bistandsfaglig og politisk rådgivning var KRIK blitt advart mot "å overføre midler som vanskelig kan følges opp", har generalsekretær i KRIK, Silje Kvamme Bjørndal, tidligere uttalt til Vårt Land.

Skrev skarpt brev

Etter at Eli Marie Johnsen leste om saken i Bistandsaktuelt og avisen Vårt Land ble hun alvorlig bekymret for CHRISC og lederne deres. Det ledet til at hun skrev et skarpt brev til Kristen Idrettskontakt. Der ber hun om at organisasjonen i Oslo tar ansvar og hjelper de tre CHRISC-lederne som nå risikerer bøter og fengselsstraff på grunn av skattekravet.

På samme måte som bistandsveteranen Svein Olaf Evjen Olsen, i Bistandsaktuelts intervju, mener hun at det var KRIK som i realiteten styrte CHRISC.

Skattekravet er på 82.000 kroner, et beløp som er svært stort i tanzaniansk sammenheng.

Les mer: Han og to andre idrettsledere risikerer fengsel etter skattekrav i Tanzania

På utveksling i Tanzania

Eli Marie Johnsen var utvekslingsstudent fra Norges idrettshøgskole i Tanzania i perioden 2010-2011. Senere skrev hun sin mastergrad om frivillighet med utgangspunkt i fotballturneringen East Africa Cup, som CHRISC har pleid å arrangere.

- Jeg var på utveksling gjennom Idrettshøgskolen med praksis i CHRISC Tanzania. Det var i skoleåret 2010/2011. Etter dette var jeg engasjert både gjennom arbeid i CHRISC Oslo og som reiseleder for CHRISC-team til Øst-Afrika ved flere anledninger. Sammen med ansatte i KRIK og lokale ledere var jeg reiseleder for studenter fra ulike deler av Norge. Jeg var en stolt guide som viste fram hva CHRISC fikk til med knappe ressurser.

- Tusenvis av barn fra ulike land fikk en fritidsaktivitet og spilte ulike typer ball. Jeg syntes dette var utrolig flott. Unge mennesker, på min egen alder, fikk bruke evnene sine til beste for lokalmiljøet.

Provosert

Eli Marie Johnsen sier hun er sterkt provosert over at KRIK i Oslo velger å la de tre tanzanianerne stå igjen med et skattekrav de på ingen måte har mulighet til å betale. Hun understreker at skattekravet gjelder for en periode der KRIK var en sentral og dominerende partner for CHRISC.

- Gjennom mitt engasjement i CHRISC Oslo, som stod for innsamling av en del midler, opplevde jeg at KRIK hadde god kontroll over disse midlene, sier Johnsen.

Til Bistandsaktuelt sier Johnsen at KRIK ga inntrykk av utad at de ønsket at CHRISC skulle være likeverdige partnere med dem. - Det er likevel et ulikt maktforhold når noen har pengene - og andre mottar dem, fastslår hun.

Håndterte økonomien

- Men det var også helt tydelig at KRIK var med å gjøre prioriteringer og det virket som de håndterte ganske detaljert økonomien i partnerorganisasjonene. Gjennom inntrykket jeg fikk som frivillig oppfattet jeg at KRIK ønsket å beholde kontrollen selv. Denne kontrollen gir også et stort ansvar.

- Hvis dette hadde skjedd i Norge, tror jeg saken hadde blitt håndtert på en annen måte.

Johnsen sier hun lurer på om KRIK må se de tre dømt, før de innser alvoret i situasjonen.

- Da er det for sent, og tre mennesker som har jobbet hardt for denne organisasjonen vil få et svært tøft liv i tanzaniansk fengsel - og må for alltid ha dette på rullebladet sitt, sier Eli Marie Johnsen.

KFUK-KFUM reagerer

Vårt Land skriver mandag 5. oktober at også daglig leder i KFUK-KFUM reagerer sterkt på at KRIK ikke vil hjelpe sin tidligere partner i Tanzania med skattekravet.

- Det er ikke ofte vi bistandsorganisasjoner kritiserer hverandre, men i denne saken risikerer KRIKs tidligere partner fengsel i Tanzania. Da tenker vi det er riktig å utfordre organisasjonen på det prinsipielle, sier KFUK-KFUM-leder Fredrik Glad-Gjernes til avisen.

Vårt Land har også bedt KRIKs generalsekretær om en kommentar til brevet Eli Marie Johnsen har sendt. "Vi kommer ikke til å føre denne saken i media, og har derfor ikke ytterligere kommentarer på dette tidspunkt", skriver KRIKs generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal i sitt svar. Hun opplyser derimot at de vil svare på de direkte henvendelser som har kommet fra henne og Tanzania-kjenneren Svein Olaf Evjen Olsen.

Powered by Labrador CMS