Kitio Samake er 35 år. Hun kommer opprinnelig fra Bamako i Mali, men jobber nå som lærer for voksne kvinner i landsbyen Dialakoro i samme land. Foto: Fatoumata Dembele / Strømmestiftelsen

Bistandsarbeider: Lærer voksne kvinner å lese

Møt Kitio Samake fra Mali i vår spalte «Sommerpraten».

Publisert

Kitio Samake (35) jobber i den ikke-statlige organisasjonen APSM, som er en av Strømmestiftelsens partnere. Land: Mali

Samake ble født i Bamako i Mali, men bor nå i San-distriktet i regionen Segou. Hun jobber som lærer ved Active Literacy Center for Women.

- Jobben min er blant annet å lære kvinner å lese og skrive, gi dem kunnskap om grunnleggende aspekter ved kjønnslemlestelse av kvinner, og få dem til å forstå at barn må gå på skolen.

Samake er gift, og har egne barn, i likhet med de fleste av kvinnene hun underviser.

- Jeg var heldig som fikk gått på skole, noe de ikke fikk, sier Samake.

Sommerpraten

I sommerpraten møter du bistandsarbeidere som jobber mens du har ferie. De arbeider for norske og internasjonale organisasjoner og deres partnere. Her forteller de om jobben sin, om utfordringer, gleder og håp for tida som kommer.

Her er tidligere artikler i serien:

Samake elsker å være lærer, men erkjenner at jobben også byr på flere utfordringer, slik som at kvinnene hun underviser lærer sakte og kommer for sent til undervisningen. Noen av kvinnene sliter også med å forstå det hun forsøker å lære dem.

På spørsmål om en hendelse som nylig har gjort inntrykk på henne, forteller Samake at hun nylig ga en av de voksne elevene i oppgave å hjelpe en av de andre kvinnene slik at hun skulle bli bedre til å skrive. Det gikk fint helt til to av barna deres begynte å krangle. Dette utløste en omfattende krangel mellom de to kvinnene.

Kranglingen endte med at kvinnen med gode karakterer ødela den andre kvinnens notatbok.

- Hun rev den i stykker mens hun sa at det var hun som hadde hjulpet den andre kvinnen med å bli bedre til å skrive.

Samake så den ødelagte kladdeboken på skolen dagen etter. Da hun spurte kvinnen som eide boken om hvorfor den hadde blitt revet opp, fikk hun vite hva som hadde skjedd.

Etter at timen var over, ba Samake kvinnen som hadde revet opp boken om å bli værende.

- Da jeg spurte henne om hva som hadde skjedd, bekreftet hun det den andre kvinnen hadde sagt. Jeg valgte da å gi henne råd, og ba henne om å ikke gjøre det samme en gang til. Det førte til at de to kvinnene skværet opp og sluttet å krangle. Hendelsen viser også hvor viktig det er å være en fredsmegler mens man er på jobb, sier Samake.

- Hva er mest givende med jobben din?

- Jeg liker flere av aspektene ved jobben min, inkludert overføringen av kunnskap mellom meg og de andre kvinnene, og den gjensidige respekten mellom de voksne elevene og meg selv.

På spørsmål om hvorfor hun ønsket å bli bistandsarbeider, sier Samake at hun ønsket å styrke arbeidserfaringene sine, og bidra til å utvikle landet sitt.

- Jeg vet at jeg kan oppnå dette gjennom denne ikke-statlige organisasjonen. Etter rekrutteringen fikk jeg ansvar for landsbyen Dialakoro. Jeg har overhodet ikke angret, selv om jeg er fra Bamako som ligger over 400 kilometer unna Dialakoro, sier Samake.

- Hvis du skulle ledet den norske finansieringen av internasjonal utviklingshjelp for en dag, hva ville du gjort?

- Hvis jeg hadde vært Norges bistandsminister, ville jeg ha utvidet antall landsbyer som får nyte godt av Strømmestiftelsens programmer i Vest-Afrika, og da særlig de programmene som involverer kvinner.

Samake sier at hun deretter ville ha hjulpet disse kvinnene med å få tilgang til inntektsgenererende aktiviteter. På den måten ville disse kvinnene blitt uavhengige og i stand til å forsørge familiene sine.

- Hva gleder du deg til i tiden som kommer?

- Jeg ser frem til å hjelpe sårbare grupper med å få tilgang til flere inntektsgenererende aktiviteter, og til å gjøre dem i stand til å lese og skrive. Samtidig vil jeg gi dem undervisning om temaer som kjønn, inkludering og familieplanlegging slik at de kan komme seg ut av mørket, sier Samake.

Powered by Labrador CMS