Tirsdag var det demonstrasjon for patentfritak på covid-vaksiner foran Stortinget i Oslo. Foto: Spire/Johanne Hammersland.

Stor mobilisering for patenfritak på covid-vaksiner

– WTO-reglene beskytter milliardærers rett til å bli multimilliardærer på bekostning av at millioner av menneskers dør. Det burde ikke være en internasjonal handelsorganisasjon som bestemmer om folk skal leve eller dø under en pandemi.

Publisert

Det sa Deborah James fra Our World is Not for Sale på en pressekonferanse i Geneve i går, tirsdag. Hun framholdt at Sør-Afrika og Indias forslag om å oppheve patentrettighetene på vaksiner, diagnostisering og medisiner mot korona er støttet av mer enn 100 land, mange globale helseorganisasjoner, statsledere, nobelprisvinnere, forskere, EU-parlamentet og amerikanske kongress-medlemmer.

- Bare noen få regjeringer i WTO er mot og oppfører seg som undersåtter for de store multinasjonale legemiddelfirmaene.

Hun pekte på at mange fattige land ikke har råd til vaksinene og kalte det «vaksine-apartheid».

- De som står for dette har blod på hendene. WTO-reglene beskytter morderne. Vi trenger at patentene frigis nå. Generalforsamlingen i WTO bør ha et hastemøte og raskest mulig gjøre slutt på vaksine-apartheiden. Vaksine-apartheid har skapt de forholdene som gjør at den nye virusvarianten kan blomstre. Nå er det krystallklart: å vaksinere verden er den eneste måten å få slutt på pandemien, sa Deborah James.

WTO-møtet utsatt

Verdens handelsorganisasjons (WTO) 12. Ministermøte skulle etter planen vært avholdt i Geneve denne uka, men ble utsatt på grunn av utbruddet av den nye virus-varianten, omikron. Reiserestriksjoner gjorde det vanskelig for alle ministre å delta.

Til tross for at WTO-møtet var utsatt var det markeringer og demonstrasjoner flere steder i verden, også i Norge.

I Geneve avholdt 12 sivilsamfunnsorganisasjoner og fem europeiske parlamentarikere en pressekonferanse på Zoom. De krevde at WTO opphever reglementet som sikrer at de store legemiddelfirmaene sitter på patentrettighetene til diagnostisering, vaksiner og medisiner mot korona. Organisasjonene mener slik kunnskap må deles med andre, slik at dette kan produseres og selges til en lavere pris og kommer til nytte for alle i hele verden. Sivilsamfunnsorganisasjonene ber derfor om at WTO revurderer Avtalen om handelsrelaterte rettigheter til intellektuell eiendom (TRIPS).

De argumenterte mot at man stenger grensene. Og mente at vaksine-apartheid er årsaken til oppblomstringen av den nye virusmutanten, omikron.

- Profitten styrer

- Tusener av mennesker dør hver dag, fordi EU og Sveits forsetter å prioritere den hellige loven om profitt foran livet til millioner av mennesker. De rike landene vil bli holdt ansvarlige for de titusener av dødsfall som deres politikk forårsaker. Verden følger med! Det sa Stefanie Prezioso fra det sveitsiske venstrepartiet Ensemle á gauche da hun åpnet pressekonferansen.

Julie Ferrua, fra fagforbundet Union Syndicale Solidaires i Frankrike, sa at dette er en vinn-vinn situasjon for legemiddelindustrien.

- Med patentene betaler vi dobbelt for vaksinene. Først gjennom offentlig finansiering av forskning, så igjen når vi betaler for de høyt prisede vaksinene. Ferrua mente de store legemiddelfirmaene ikke trenger patenter for å ville investere i forskning og utvikling.

Carolina Lucas sitter i det britiske parlamentet for De Grønne.

Hun pekte på at rike land har kjøpt flere vaksinedoser enn de har mulighet til å bruke.

- Det er et grotesk faktum at Storbritannia har kastet hundretusener av doser med vaksiner som hadde gått ut på dato, fordi det ikke var bruk for dem. Dette er hårreisende i en tid da mange land ikke en gang har klart å få tak i nærheten av de hva de trenger. Derfor er det ikke tvil om at vi må reformere WTO-reglene som forhindrer produksjonen av disse vaksinene, medikamentene og utstyret som verden trenger så sårt.

- Det er grotesk at et land som Storbritannia, som nå tilbyr en tredje dose til flere av oss, stopper forslaget om patentfritak, når mange land ikke kan vaksinere sin egen befolkningen, sa Carolina Lucas.

Lucas pekte på noen lyspunkt. - Det spanske nasjonale forskningsrådet har levert inn patenter og know how til en nytt diagnostisk verktøy til WHO. - Dette er et flott eksempel på hvordan vi burde behandle kunnskap, som ofte er offentlig finansiert.

Må bekjempes alle steder

Helmut Scholz fra Die Linke i Tyskland sa at vi ikke kan klare å bremse pandemien i noen deler av verden, hvis vi ikke bekjemper det alle steder.

- Det er i alle WTO-medlemmers interesse å gå sammen og lage nye regler om dette. Dagens WTO-regler åpner allerede opp for at det er mulig å gi midlertidig patentfritak. Så det er et spørsmål om vilje.

Marc Botenga er sosialdemokrat fra Belgia og sitter i EU-parlamentet. Han sa at det er stor motstand mot patentreglene i EU-parlamentet. Han mente det er EU-kommisjonen som er en av de største hindringene for et patentfritak.

Fatima Hassan, fra Health Justice Initiative i Sør-Afrika, sa at for en som hadde vokst opp under apartheid, minnet patentreglene om apartheid.

- Sør-Afrika er feilaktig beskyldt for den nye virusvarianten som har oppstått. Men i virkeligheten var våre forskere åpne og fortalte verden om omikron, sa en oppbrakt Hassan.

- Det tok en dag å stenge ned hele verdens økonomi, men i mer enn ett år har vi ikke klart å få på plass patentfritaket. Det forteller at det er noe fundamentalt galt. Vi kan stoppe turistindustrien og annen viktig virksomhet i løpet av kort tud, men ikke få rike land i nord til å slutte å beskytte legemiddelindustrien.

40 prosent skulle vært vaksinert

Baba Aye uttalte seg på vegne av helsearbeidere fra Public Services International (PSI).

Han pekte på at Verdens helseorganisasjon for ett år siden satte to mål for 2021. I løpet av 100 dager skulle alle helsearbeidere i verden være vaksinert, og på slutten av året skulle 40 prosent av befolkningen i alle land være vaksinert.

- Faktum er at per i dag er bare 0,6 prosent av befolkningen i fattige land vaksinert. Og i Afrika er bare én av fire helsearbeidere vaksinert. 103 land vil ikke nå målet om 40 prosent vaksinering på slutten av året, sa Baba Aye. Han forklarte det med at store multinasjonale selskaper, beskyttet av noen få rike land, sitter på patentrettighetene.

- Dette kan ikke forsvares. De som merker dette mest på kroppen er de fattige, arbeidere og folk i fattige samfunn, sa han.

Powered by Labrador CMS