Redd Barna:
Mener regjeringen trikser med tallene
Regjeringen hevder at forslaget til revidert bistandsbudsjett vil utgjøre 1,09 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI).
– Feil, bistandsbudsjettet utgjør 0,89 prosent av BNI, sier Redd Barna.
I en pressemelding fra UD i forbindelse med fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett, heter det at de 44,9 milliardene regjeringen foreslår i bistand «svarar til eit bistandsbudsjett på 1,09 prosent av bruttonasjonalinntekta (BNI) for 2022.»
Det er i tilfelle godt over den tverrpolitiske målsettingen om at én prosent av BNI skal gå til bistand. Men Redd Barna mener regjeringen trikser med tallene.
Organisasjonen viser til at regjeringen har brukt et gammelt BNI-anslag fra oktober i fjor når de er kommet fram til at bistanden utgjør 1,09 av BNI. Siden anslaget ble gjort, har nemlig Norges inntekter fra gass og olje eksplodert på grunn av Ukraina-krigen.
Redd Barna viser til at regjeringens egne beregninger i dagens reviderte budsjett, anslår at Norges bruttonasjonalinntekt blir på litt over fem tusen milliarder kroner i år.
«Skulle bistandsbudsjettet vært en prosent av BNI, måtte det vært på minst 50,38 milliarder kroner. Her har regjeringen brukt BNI fra oktober 2021, som ikke gjenspeiler den drastiske endringen i BNI siden da. Bistandsbudsjettet utgjør med andre ord 0,89 prosent av bruttonasjonalinntekten», skriver Redd Barna i en epost til Bistandsaktuelt.
UD: «Følger en lang tradisjon»
Men kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i UD viser i en epost sendt Bistandsaktuelt til at det er helt vanlig å bruke BNI-anslaget fra året før:
«Regjeringa følger en lang tradisjon og setter bistandsramma for neste års statsbudsjett i august året før, basert på hva som er anslått BNI på dét tidspunktet. Dette har vært normal praksis i en årrekke. Vi justerer ikke underveis i året eller i etterkant, hverken om økonomien går opp eller ned. Det er god styring i statsbudsjettet, men gjør også at det kan bli avvik i den ene eller andre retningen ved årsslutt», skriver hun.
– Vi er klar over at det er vanlig praksis, men å bruke det aktivt i kommunikasjonen blir helt absurd i en situasjon der BNI-beregningene har eksplodert, sier sier Redd Barnas Gina Ekholt etter å ha lest svaret fra Utenriksdepartementet.
Hun påpeker at «fasiten» vil foreligge først i april neste år, og sier den mest sannsynlig da vil vise at Norge havner langt under 1-prosent målet i 2022.
– Og det vet regjeringen veldig godt. Det er helt åpenbart at regjeringen styrer mot en bistandsprosent langt under 1 i år, sier Ekholt.