Dette tjente norske bistandstopper i 2022
Norske bistandstopper har relativt moderate inntekter og lønninger sammenlignet med høytlønnede utenlandske kolleger. Men det er et betydelig unntak.
Panorama nyheter har flere ganger tidligere omtalt lønninger og godtgjørelser på over 10 millioner kroner til ledere for en del utenlandske organisasjoner som mottar norsk bistand.
Skattelistene for 2022, som ble offentliggjort i går, viser at norske bistandstopper stort sett har moderate lønninger og ligger langt under noen av sine best betalte kolleger i for eksempel USA.
I vår høyst uoffisielle 10-på topp-liste har vi tatt med både inntekter, som oppgis i skattelistene, og lønn fra organisasjonen de jobber for.
1. Tellef Thorleifsson
Tittel: direktør for Norfund
Inntekt: 12,44 millioner kroner
Av dette var knappe tre millioner kroner lønn for jobben i det statlige fondet for næringsvirksomhet i utviklingsland. Thorleifsson sitter også i en rekke styrer for ulike bedrifter. Han har vært sjef for for Norfund siden 2018. Før det var han blant annet med på å etablere og ledet investeringsfondet Northzone. I 2022 hadde Norfund-sjefen en formue på 244 millioner kroner. Norfund finansieres av bistandsbudsjettet, men er i en særstilling i norsk «bistandsbransje". Fondet rekrutterer ofte annen type kompetanse enn resten av bransjen, noe som preger lønnsnivået. Norfunds regnskap for 2022 viser at seks mellomledere fikk lønn og godtgjørelser på over to millioner kroner.
2. Jan Egeland
Tittel: generalsekretær i Flyktninghjelpen
Inntekt: 2,7 millioner kroner
Rundt 1,6 millioner av dette var lønn for sjefsjobben i Flyktninghjelpen. Egeland hadde i 2022 en formue på drøyt 3,3 millioner kroner. 66-åringen har ledet Flyktninghjelpen i 10 år. Organisasjonen har vokst kraftig i løpet av Egelands ledelse og er i dag Norges desidert største internasjonale hjelpeorganisasjon med rundt 9000 ansatte og inntekter på over sju milliarder i 2022. Egeland har før han ble sjef i Flyktninghjelpen blant annet vært generalsekretær i Norges Røde Kors, hatt toppjobber i FN og vært statssekretær i Utenriksdepartementet.
3. Bård Vegar Solhjell
Tittel: Norad-direktør
Inntekt: 1,8 millioner kroner
Solhjell har ledet direktoratet i fire år og alle forventer at åremålet hans blir fornyet om kort tid. Solhjell har fortid som stortingspolitiker for SV og har blant annet vært nestleder i partiet. Han har også vært utdanningsminister og miljø – og utviklingsminister. Solhjells lønn fra Norad var på drøyt 1,5 millioner kroner i fjor. Norad-direktøren sitter blant annet i styret i Fritt Ord og i Hafslund AS.
4. Dagfinn Høybråten
Tittel: generalsekretær i Kirkens Nødhjelp,
Inntekt: 1,6 millioner kroner
Knappe 1,3 millioner kroner av dette var lønn for å lede Kirkens Nødhjelp. Høybråten har tidligere hatt flere statsrådsposter, vært leder for Kristelig Folkeparti og stortingsrepresentant for partiet. Han har også vært styreleder for den globale vaksinealliansen GAVI. GCAI. Høybråten hadde i 2022 en formue på 4,4 millioner kroner, ifølge skattelistene.
5. Anne Beathe Tvinnereim
Tittel: utviklingsminister (SP)
Inntekt: rundt 1,4 millioner kroner
Som utviklingsminister fikk Tvinnereim en lønn på litt under 1,6 millioner kroner . Tvinnereim har jobbet som diplomat i UD og vært underdirektør i Norad. Hun er 2. nestleder i Senterpartiet.
6. Birgitte Lange
Tittel: (avtroppende) generalsekretær i Redd Barna
Inntekt: 1,2 millioner kroner
Hun har ledet Redd Barna siden 2018. Lønna i Redd Barna var på 1,34 millioner kroner. Lange har tidligere blant annet vært ekspedisjonssjef i Kulturdepartementet.
7. Anne Bergh
Tittel: generalsekretær i Røde Kors
Inntekt: 1,085 millioner kroner
Lønnen i Røde Kors var i 2022 på ca 1,3 millioner kroner. Røde Kors har rundt 800 ansatte og over 40 000 frivillige.
8. Sissel Aarak
Tittel: generalsekretær i SOS Barnebyer
Inntekt: 1,1 millioner kroner
Lønna i SOS barnebyer var på drøyt 1,2 millioner kroner.
9. Tørris Jæger
Tittel: generalsekretær i Regnskogfondet
Inntekt: 927 000 kroner
Lønna for jobben i Regnskogfondet var på litt over en million kroner i 2022.
10. Maria Bergheim
Tittel: generalsekretær i Unicef Norge
Inntekt: 955 000 kroner
Lønna for jobben i Unicef Norge var på drøyt 1,1 millioner kroner.
Panorama har vært i kontakt med flere organisasjoner og stilt spørsmål om hvordan lederlønningene fastsettes. Svarene er ganske sammenfallende: organisasjonene oppgir at det er styret som avgjør lønnen til topplederen, at de ikke ønsker å være lønnsledende, men samtidig vil tilby en lønn som er konkurransedyktig.