Vil ha slutt på ”bilateralt, kondensere og addisjonalitet”

Statens pressemeldinger og nyheter på nett om bistand og utvikling skal bli lettere å lese. Det lover miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

– Vi må bli flinkere til å skrive og snakke på et språk folk flest forstår. Jeg er sikker på at det vil føre til mer folkelig debatt om norsk politikk for utvikling. Og det trenger vi, sier Solheim.

Solheim vil bli kvitt fagspråk og forkortelser som bare fagfolk vet hva betyr. Ansatte i departementet har fått beskjed om å unngå fremmedord og fagspråk. Og bare forkortelsene EU, FN, Nato og USA godtas.

– Det er feil at man ikke blir tatt på alvor hvis man bruker et enkelt språk. Hvis du strør om deg med ord som bilateralt, kondensere, addisjonalitet og paradoksenes parallellogram, er det få som gidder å høre på hva du har å si, sier Solheim.

Solheims rådgivere skal fra nå av teste hvor forståelig og lesbare tekster er før de sendes ut. Det skal blant annet skje ved hjelp av den mest brukte kalkulatoren for lesbarhet, kalt Liks.

Minst halvparten av tekstene skal ha verdien «lettlest» (liks under 40). Det er det samme som tekst i ukeblader. Resten skal ikke være vanskeligere enn «middels vanskelig» (40-50). Det er det samme som tekst i aviser.

Sammendraget av Stortingsmeldingen ”Klima, konflikt og kapital”, som Solheim presenterte i fjor, har en liks verdi på 52, og betraktes som ”vanskelig”, men vanlig for tekster fra det offentlige.

Statsrådens tale under lansering av Norads resultatrapport 2009 hadde en lesbarhetsindeks på 37.

(b-a)

Powered by Labrador CMS