Praktikant i ukjent FN-by
Den sto ferdig i 2014, men ennå er jobbmulighetene i verdens sjette største FN-by en godt bevart hemmelighet for mange. Elise Luhr Dietrichson (24) er en av ganske få nordmenn som jobber i «byen», som praktikant i UN Women.
«FN-byen» i København er et gigantkompleks med over 1200 ansatte og praktikanter fordelt på ti FN-organisasjoner.
– Jeg hadde aldri hørt om FN-byen før, men jeg var så heldig at jeg hadde en venninne som var praktikant i Verdens matvareprogram (WFP) i fjor, så det var sånn jeg fikk vite om tilbudet. Jeg har lenge interessert meg for likestilling internasjonalt, så praktikantstillingen passet perfekt for meg, sier Dietrichson.
Fra hele verden
Dietrichson har foreløpig bare vært noen få måneder i FN-byen, men hun er full av lovord om både arbeidsmiljøet, oppgavene og oppfølgingen hun får som praktikant.
– Her får jeg være del av en arbeidsplass blant ansatte fra hele verden. Jeg får også internasjonal erfaring, samtidig som arbeidet er orientert rundt norsk politikk. Det er interessant å se Norge og Norden utenfra, som jeg gjør som en del av FN-systemet, sier hun.
Norden har mer innflytelse i FN enn størrelsen på regionen skulle tilsi. De nordiske landene er foregangsnasjoner på mange av FNs virkeområder og gir generøs pengestøtte til utviklingsprogrammene. Det er en av grunnene til at FN i samarbeid med det danske utenriksdepartementet tok initiativet til FN-byen.
Søknadsfrist i mars
Dietrichsons praktikantstilling er en av flere i ulike FN-organisasjoner som er ledige til høsten, og hun håper at det blir flere norske søkere før søknadsfristen går ut 27. Mars.
– De fleste nordiske FN-kontorene ønsker praktikanter som snakker et nordisk språk, dette er en unik mulighet for nordmenn som ønsker å jobbe i FN. Jeg tror mange med interesse for bistand og internasjonale spørsmål ville hatt stor glede av å dra hit, sier hun.
Hun opplyser at Utenriksdepartementet gir stipend til praktikanter i FN-systemet på opptil 50 000 kroner.
Et av de store høydepunktene, og mest inspirerende øyeblikkene for Dietrichson så langt, var foredraget til Elizabeth Nyamayaro, sjefrådgiver i UN Women og leder for HeforShe-kampanjen.
UN Womens kampanje var en av de mest omtalte i fjor. Lanseringstalen til skuespiller Emma Watson er blitt sett mer enn 700 000 ganger bare på organisasjonens egen youtubekanal.
– Alle har jo sett denne talen og kampanjen, så det var utrolig inspirerende å få innblikk i hvordan den utviklet seg fra idé til ferdig kampanje, sier hun.
Se her for oversikt over praktikantstillinger og andre utlysninger på FN-byens hjemmesider.