Vil ha null malariadødsfall innen 2015

Malariakonferanse i Oslo utfordrer myndighetene verden over til å satse mer for å jobbe mot null dødsfall innen 2015. Det er oppnåelig – gjennom innovasjon og samarbeid, mener Røde Kors.

Publisert

- Ingen behøver å dø av malaria i dagens samfunn, sykdommen kan kureres, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors, som er vert for konferansen.

Mer enn 200 malariaeksperter og myndighetsrepresentanter er nå samlet på en to dager lang konferanse for å komme med råd til politikere verden over for hvordan målet med null malaria-dødsfall innebn 2015 kan nås.

- Det er ingen unnskylding for at barn dør av malaria i dag. Å bekjempe sykdommen er ikke høyteknologi, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre under åpningen.

Han påpekte at det å skaffe midler til bekjempelse av malaria er vanskelig slik verdenssituasjonen er nå. Men, som Støre understreket, global oppvarming kan gi den effekten at sykdommen sprer seg til Europa.

- Men det er kanskje det beste som kan skje, sa en lett humoristisk utenriksminister.

Myggnett

Malariakonferansen ”Gettingto Zero, Innovations through Partnerships to end malaria deaths by 2015”. Oslo organiseres av Utenriksdepartementet, Røde Kors i Norge, Roll Back Malaria Partnership og Det internasjonale forbundet for Røde Kors og Røde Halvmåne foreninger(IFRC). Rapporten som ble lansert under åpningen fastholder at globalt engasjement, samarbeid, nye tilnærminger og økt finansiering må være fokusområder. Det fordi veien til å hindre malariadødsfall allerede er kartlagt: Det handler om samarbeid, gi lokalsamfunnene kunnskap og materialene som trengs for å forebygge og behandle sykdommen.

Myggnett trekkes fram som nøkkelredskap. Men Mollekleiv presiserte at det er viktig å også følge opp og se til at myggnettene brukes på riktig måte.

Mot null dødsfall

I løpet av de siste ti årene har en tredjedel av de 106 landene som er rammet av malaria opplevd en halvering i antall tilfeller takket være en lang rekke preventive tiltak. Kampen mot malaria er nøkkelen til å oppnå FNs tusenårsmål om å redusere barnedødeligheten i verden. Basert på denne fremgangen har "Roll Back Malaria-partnership", som Røde Kors er del av, satt seg et mål om at nesten ingen skal dø av malaria innen utgangen av 2015. Dermed setter partnerskapet seg enda høyere mål enn tusenårsmålet.

- Dette er oppnålig, forklarer Dr. Awa Marie Coll-Seck, lederen for Roll Back Malaria, den globale koordineringsorganisasjonen for tiltakene mot sykdommen. - Det å jobbe mot nesten null dødsfall vil kreve sterkere nasjonalt eierskap og tilstrekkelig med global støtte. Å intensivere og opprettholde kontrollen av malaria vil medvirke til 6 av de åtte tusenårsmålene, legger hun til.

Et afrikansk land har gått enda lenger

Røde Kors i Kenya har gjennom et pilotprosjekt, hvor de trener lokale frivillige til å gi medisiner raskt der de bor, sørget for at 82 prosent av alle rapporterte tilfeller av feber blir behandlet innen 24 timer i landsbyene. Dette prosjektet viser hva som kan gjennomføres ved å ha et bredt samarbeide, og kenyanske myndigheter ruller dette nå ut på nasjonal skala.

Generalsekretæren i Det internasjonale forbundet for Røde Kors og Røde Halvmåne foreninger(IFRC), Bekele Geleta trekker frem de positive effektene så langt og oppfordrer det internasjonale samfunnet til å danne nye samarbeid for å nå disse målene.

- Verdenssamfunnet har gjort en reell fremgang i kampen mot malaria ved hjelp av modige samarbeidsprosjekter, innovativ tenkning, godt lederskap og gjennom å øke ressursene. Men mye må fortsatt gjøres, og det må gjøres bedre for å nå flere.

Malariakonferansen i Oslo organiseres av Utenriksdepartementet, Røde Kors i Norge, Roll Back Malaria Partnership og Det internasjonale forbundet for Røde Kors og Røde Halvmåne foreninger(IFRC).

Powered by Labrador CMS