Den svenske organisasjonen Civil Rights Defenders har utviklet et armbånd som de håper skal bidra til å beskytte aktivister.

GPS-armbånd skal redde aktivisters liv

Å kjempe for menneskerettigheter kan mange steder i verden være livsfarlig. Et armbånd med innebygget voldsalarm skal gjøre det tryggere for aktivistene.

Publisert

Ved hjelp av mobilnett og GPS-teknologi kan et stort nettverk av mennesker bli varslet om et angrep i løpet av få sekunder. Det er tanken bak Natalia-prosjektets nye voldsalarm.

– Jeg tror de fleste av oss ønsker å gjøre noe når vi hører hva disse menneskerettsaktivistene gjør og hva de risikerer. Men det foregår så langt borte, og det er så mye som skjer i hverdagen allerede. Natalia-prosjektet gjør det enkelt for alle å bidra, på en veldig direkte måte, i livene til borgerrettsforkjempere i dag, sier Robert Hårdh, leder for Civil Rights Defenders.

Den svenske organisajsonen arbeider for å beskytte aktivister som kjemper for menneskerettigheter. I noen deler av verden kan det være en livsfarlig jobb. Nå håper Hårdh de har utviklet et system som gjør det mulig å varsle om angrep i samme øyeblikk som det skjer.

Armbåndet kan enkelt aktiveres av den som har det på. Dersom noen fjerner det, vil det aktiveres automatisk. Så snart det skjer, sender armbåndet et signal over mobilnettet til Civil Rights Defenders’ kontor i Stockholm, der stedet armbåndet befinner seg markeres på GPS.

Facebook-alarm

Armbåndet varsler også folk som befinner seg i nærheten, og kan automatisk melde fra via Natalia-prosjektets Facebook- og Twitterkontoer.

– Det betyr at potensielt hundretusenvis av mennesker kan bli varslet om et angrep, bokstavelig talt i løpet av noen få minutter etter at det har funnet sted. Når hele verden kan få vite om et angrep umiddelbart skaper det virtuell beskyttelse rundt borgerrettighetsforkjempere i fare. Er det en ting disse regimene ønsker å unngå, er det internasjonal oppmerksomhet og kritikk, sier Hårdh.

Natalia-prosjektet er oppkalt etter den russiske menneskerettsaktivisten Natalia Estemirova, som jobbet for å dokumentere brudd på menneskerettighetene i Tsjetsjenia. En morgen i 2009 dukket hun ikke opp på jobben som planlagt. Kollegene slo alarm. Naboer kunne fortelle at hun hadde blitt skjøvet inn i en bil mens hun ropte at hun ble kidnappet. Senere ble hun funnet drept i et skogholt, skutt i hodet og brystet.

Etterforskningen av drapet pekte i retning av islamske terrorister. Estemirovas organisasjon Memorial mistenker derimot en dekkoperasjon og at det i virkeligheten er tsjetsjenske myndigheter som står bak.

I startfasen

Fem alarmer har så langt blitt distribuert til aktivister i Nord-Kaukasus. De er nå i ferd med å få opplæring og utvikle sikkerhetsprotokoller for hvordan de skal brukes.

– Vi vil åpenbart at alle menneskerettsforskjempere i utsatte situasjoner skal kunne ha denne alarmen, men det er komplisert å bygge et skreddersydd sikkerhetsprogram rundt hver enkelt, forteller Civil Rights Defenders’ kommunikasjonssjef Natasha Jevtic Esbjörnson.

Organisasjonen håper å ha 55 armbånd på plass i løpet av neste år.

– Men det er ingen grenser for varigheten eller størrelsen på dette prosjektet. Å beskytte de som forsvarer menneskerettigheter har vært en prioritet for oss i 30 år, og det er ikke noe vi tenker å slutte med. Men vi trenger mye støtte for å kunne være til stede i alle de mest undertrykkende samfunnene, sier Esbjörnson..

Powered by Labrador CMS