President Daniel Ortega (77) og hans kone, visepresident Rosario Murillo (70), feirer starten på en ny presidentperiode i januar i år. Valgseieren kom etter at regimet først hadde arrestert sju av opposisjonens presidentkandidater.

Ortega-regimet i Nicaragua:

Tvinger norskstøttet skole til å stenge, elever kastet på dør

Ortega-regimet i Nicaragua strammer sitt kvelertak på sivilsamfunnet i landet. I helgen ble 25 organisasjoner stengt, deriblant en utviklingsorganisasjon som har mottatt norsk støtte gjennom 30 år. Politiet har tatt beslag i organisasjonens skolebygninger.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er bare en av flere runder med innstramminger overfor sivilsamfunnet. Det er dypt tragisk, sier Kathrine Ringhus som er programrådgiver i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Den tidligere sandinistiske geriljalederen Daniel Ortega, som har vært statsleder i ulike perioder, kom tilbake ved makten i 2007. Siden den gang har regimet stengt 144 ikke-statlige organisasjoner, ifølge nettstedet 100 noticias.

Logoen til landbruksskolen CETAA i Wawashang antyder et langvarig og tett samarbeid med norske SAIH.

Styresettet i landet har de siste årene utviklet seg i en stadig mer brutal og autoritær retning. Ortega har særlig strammet til etter at Nicaragua opplevde store protestdemonstrasjoner mot regjeringens diktatoriske metoder i april 2018. Under uroen ble over 300 mennesker drept av regimets sikkerhetsstyrker og milits.

Før presidentvalget i november i fjor ble over 40 opposisjonspolitikere fengslet. Sju av disse var presidentkandidater. Flere fremtredende opposisjonsledere har senere fått lange fengselsdommer. En av de fengslede, den 73-årige tidligere sandinistkommandanten Hugo Torres, døde i fengselet i februar i år.

Nye lover og ekstreme byråkratiske krav

– Regimet og deres sikkerhetsstyrker har tatt et stadig sterkere grep om makten, mens sivilsamfunnet har fått trangere og trangere kår. Ulike lover og omfattende byråkratiske krav er vedtatt, tilsynelatende med et mål om å legge hindringer i veien for uavhengige organisasjoners virksomhet. Veldig mange organisasjoner har måttet stenge, sier Ringhus.

Blant annet har organisasjoner som mottar utenlandsk bistand måtte rapportere svært detaljert om bruken av bistandsmidlene. Organisasjoner har også måttet innrapportere detaljert om styremedlemmer og sende inn medlemslister.

Det var torsdag sist uke at Nicaraguas regimedominerte nasjonalforsamling vedtok å trekke tilbake lisensen for 25 organisasjoner – etter påstander om at organisasjonene ikke hadde oppfylt ulike rapporteringskrav.

Tidligere SAIH-leder Sunniva Folgen Høiskar (foran) under besøk på en av organisasjonen Fadcanic sine landbruksskoler i Nicaragua.

Blant disse var organisasjonen Fadcanic, som hadde virksomhet i et område på Atlanterhavskysten dominert av ulike urfolksgrupper. Norske SAIH har i en årrekke støttet organisasjonens utdanningsprosjekter i området, blant annet yrkesskoler. Tidligere har også den norske ambassaden gitt betydelig økonomisk støtte.

Landbruksskolen Centro de Educación Técnica Ambiental y Agroforestal (CETAA) ble etablert i 2014. Sist uke var det 133 studenter som gikk på skolen og bodde på skolens internat. I løpet av helgen ble de sendt hjem uten å kunne fullføre utdanningen sin. Ved CETAA var det ansatt 28 lærere og 24 andre ansatte. Alle disse mistet jobben sin på fredag.

Organisasjonen Fadcanic hadde totalt 80 ansatte og nesten 600 studenter i grunnskole- til yrkesutdanning, langs hele Atlanterhavskysten. Noen av skolene blir nå tatt over av myndighetene, mens skjebnen til andre skoler er uviss.

Kathrine Ringhus, programrådgiver i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Studenter sendt hjem midt i skoleåret

– Organisasjonen og dens skoler var en institusjon av stor betydning i lokalsamfunnet. Landbruksskolen CETAA tilbød gratis utdanning i landbruk, skogforvaltning og miljø til ungdommer fra marginaliserte familier. Nå er skolene stengt og både studenter og lærere er sendt hjem. For studentene betyr det at de har fått avbrutt utdanningen sin midt i et skoleår, uten at de har noen alternativer. Det er tragisk og har store konsekvenser for de involverte, sier Ringhus.

Den siste runden med myndighetenes tilbaketrekking av lisenser har rammet høyst ulike organisasjoner. Blant dem er for eksempel landets journalistorganisasjon La Asociación de Periodistas de Nicaragua Dr. Pedro Joaquìn Chamorro Cardenal, miljøorganisasjonen Centro Humboldt og en helseorganisasjon som tilbød behandling av leppe- og ganespalte hos barn.

Organisasjonen Operación Sonrisa Nicaragua har gjennom årene gitt titusener av barn gratis kirurgi mot slike medfødte ansiktdeformasjoner.

«Norge er dypt bekymret for stengningen av 25 ideelle organisasjoner i Nicaragua. De supplerer listen av ikke-statlige organisasjoner som allerede er blitt stengt av myndighetene. Vedvarende undertrykkelse av sivilsamfunnet i Nicaragua er brudd på menneskerettigheter og undergraver rettsstat og demokrati», heter det i en uttalelse fra det norske Utenriksdepartementet gjengitt på Twitter.

Powered by Labrador CMS