Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum forteller om økt norsk Ukraina-støtte i etterkant av møtet med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Regjeringen vil øke rammene for støtten til Ukraina til 135 milliarder kroner

Regjeringen foreslår å øke støtten til Ukraina med 5 milliarder kroner i år og gi minst 15 milliarder i året fram til 2030. – Altfor lite. Vi er fryktelig skuffet, sier Jan Ottesen, talsperson i Norsk-Ukrainsk venneforening. 

Publisert Oppdatert

Totalt foreslår regjeringen at rammen for Nansenprogrammet nå økes fra 75 til 135 milliarder kroner. 

Nansen-programmet for Ukraina:

Nansen-programmet for Ukraina er et norsk sivilt og militært støtteprogram på 75 milliardar kroner for perioden 2023–2027. Fordelingen mellom sivil og militær støtte blir vedtatt årlig i tråd med ukrainske behov. I 2023 ble om lag 19,9 milliardar kroner utdelt fra Nansen-programmet; 8,9 milliarder kroner i sivil og humanitær støtte, og 11 milliarder kroner i militær støtte.

Programmets mål er å bidra til at Ukraina kan bestemme over egen framtid, verne territoriet sitt og befolkningen sin fra russiske angrep, opprettholde samfunnskritiske funksjoner og redusere menneskelig lidelse. Videre skal programmet bidra til å gjenoppbygge et trygt og fritt Ukraina. 

Det er ukrainske behov som ligger til grunn for den norske støtten. Støtten blir koordinert med ukrainske myndigheter og internasjonale partnere. 

Kilde: Norad 

Programmet forlenges også med tre år – fra 2027 til 2030.

– Vi har foreslått å innføre et gulv for vår støtte til Ukraina, der 15 milliarder kroner skal utgjøre grunnlaget til støtten hvert år, i stedet for et tak på 75 milliarder kroner, opplyser Støre.

Han sier at man med «et gulv» vil få to muligheter i året til å vurdere ekstrabevilgninger, på toppen av det som kommer i statsbudsjettet.

Ingen fordeling sivil - militær 

Nansenprogrammet er en fellesbetegnelse for den norske støtten til Ukraina, både militær og sivil støtte. Det er ikke sagt noe om hvordan de nye midlene skal fordeles mellom militær og sivil støtte. 

Støre sier til NTB at det er umulig å si hva som skjer i årene framover, og at det derfor er viktig at programmet er fleksibelt.

– Hvis det blir behov for å ha fokus på gjenoppbygging, så kan vi vri innretning og virkemåter den veien. Jeg håper vi kan se i retning av et gjenoppbyggingsfond, men der er vi ikke i dag.

Venstre-leder Guri Melby er ikke fornøyd med nivået på pakken og mener regjeringen først og fremst tar høyde for at konflikten kan vare lenge.

– 130 milliarder kroner høres mye ut, men hovedgrepet til regjeringen er at de tar høyde for at det blir en konflikt som varer til 2030. Krigen må avsluttes lenge før det, og mer må bevilges nå. Inntil det er det fortsatt bare lovnader på papiret, sier hun.

– Fryktelig skuffet

Talsperson for Norsk-Ukrainsk venneforening Jan Ottesen sier til Panorama Nyheter at han er fryktelig skuffet over regjeringens forslag.  

Jan Ottesen, Norsk-Ukrainsk venneforening

– Vi hadde nå en historisk mulighet til å være med og hjelpe Ukraina til en militær seier og samtidig markere Norge internasjonalt. Den sjansen lot vi gå fra oss. Vi skal i hovedsak fortsette å gi like lite som før, bare i noen år til, sier han.  

Ukraina-vennen påpeker at det er nå i dag Ukraina har store behov på slagmarken, ikke om mange år. 

Ottesen har tidligere tatt til orde for å øke Ukraina-pakken, også kalt Nansen-pakken, til 250 milliarder kroner for perioden 2023-2027. Han mener midlene kunne vært brukt på å understøtte nasjonal våpenproduksjon i Ukraina, utstyr til hæren og kjøp av bedre luftvern til å beskytte ukrainske byer og infrastruktur. 

– Statsminister Støre påpeker at 15 mrd. kr per år er et gulv og at Stortinget vil ha mulighet til ekstrabevilgninger to ganger i året?

– Det gulvet burde ha vært hevet betydelig. Da hadde det også vært et viktig signal fra Norge overfor andre land. Sverige har vedtatt å gi 100 mrd. kr over tre år, pluss det de gir via EU. Danmark gir enda mye mer i militær støtte. Det er bare å fastslå: Norge er fortsatt dårligst i Norden, sier han.   

KN: Savner videreføring av sør-program

– Kirkens Nødhjelp støtter en opptrapping og forlengelse av den humanitære innsatsen i Ukraina, men savner en videreføring av Nansen Sør-programmet som har hatt stor betydning for fattige land i sør, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær Dagfinn Høybråten.

Han viser til at dette er land som fortsatt rammes av Ukraina-krigen - gjennom høye matpriser og inflasjon. I tillegg påvirkes de negativt av kuttene mange land gjennomfører i sin bistand,

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen opplyste fredag at EU vil tilby Ukraina lån på inntil 35 milliarder euro - tilsvarende om lag 410 milliarder kroner. 

Powered by Labrador CMS