Ny rapport:
Enorme bistandssummer brukt på mislykket kamp mot narkotika
I en fersk rapport hevdes det at over ti milliarder kroner fra ulike lands bistandsbudsjetter, inkludert fra Norge, er blitt brukt i en mislykket og ofte hardhendt kamp mot narkotika i fattige land.
Det er den britiske organisasjonen Harm Reduction International (HRI) som i rapporten Aid for the War on Drugs har gransket hvordan bistandspenger fra en rekke land er blitt brukt i kampen mot narkotika i fattige land.
HRI har analysert tall fra OECD og ettergått bistandskategorien «narcotics control», som blant annet inkludere støtte til etterforskning, politistyrker og overvåkning.
Rapporten viser at USA og EU fra 2012 til 2021 brukte 974 millioner dollar, mer enn ti milliarder kroner, på programmer og prosjekter i bistandskategorien narkotikakontroll.
Brukt til straff
Totalt har 92 land mottatt denne type bistand i perioden HRI har sett på. Ikke overraskende er Colombia, Afghanistan og Mexico de tre landene som har mottatt mest penger.
HRI-rapporten er kritisk til hvordan en del av disse bistandspengene er blitt brukt, og organisasjonen dokumenterer blant annet at politistyrker i Vietnam og Honduras, som er blitt anklaget for grove overgrep og brudd på menneskerettighetene, har fått støtte fra USAs bistandsbudsjett til å bekjempe narkotika.
– Når du tenker på utvikling, tenker du egentlig ikke på at bistand skal brukes til slike aktiviteter – du tenker på fattigdomsbekjempelse, arbeid mot utviklingsmål for helse eller utdanning. Disse pengene blir faktisk brukt til å støtte straffetiltak – så politiarbeid, fengsler, i hovedsak finansierer «krigen mot narkotika», selv om vi vet at den og straffepolitikken har mislyktes gjentatte ganger, sier Catherine Cook, leder for bærekraftig finansiering i HRI, til den britiske avisa The Guardian.
Også norske penger
Oversikten i rapporten viser at Norge har gitt rundt ti millioner kroner til prosjekter og programmer i kategorien «narkotikakontroll». Mye av disse pengene er gitt til FN-organisasjonen Unodc, som jobber mot kriminalitet og narkotika.
Rapporten fra HRI anbefaler at givere slutter å bruke penger som skal bidra til fattigdomsbekjempelse og utvikling til «narkotikakontroll», og at de viser større åpenhet om hvordan denne type bistand blir brukt.
HRI ber også om at OECD gjennomgår hvordan bistand i kategorien «narkotikakontroll» faktisk brukes og oppfordrer både mediene og skattebetalere til å følge bedre med på hvordan bistand blir brukt i kampen mot narkotika.