FNs generalsekretær om Israels UNRWA-forbud: –Det finnes ikke noe alternativ
Sterke reaksjoner etter at israelske myndigheter har vedtatt lov som forbyr FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Forbudet kan bli svært ødeleggende, mener FNs generalsekretær António Guterres. Palestinas president Mahmoud Abbas avviser forbudet og sier at det ikke kan tillates.
– Jeg er dypt bekymret over Knessets vedtak av loven som berører UNRWA. Hvis den blir implementert, kommer det trolig til å hindre hjelpeorganisasjonen fra å arbeide i de okkuperte palestinske områdene, inkludert Øst-Jerusalem, sier Guterres i en uttalelse.
Til sterke reaksjoner fra omverdenen vedtok flertallet i Knesset mandag kveld en lov som forbyr United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) å operere i Israel og de israelskokkuperte områdene. Lovforslaget ble vedtatt med 92 mot 10 stemmer.
Og forbudet vil tre i kraft allerede om 90 dager.
Vedtaket innebærer at avtalen mellom Israel og UNRWA fra 1967 skrotes, at hovedkvarteret i Øst-Jerusalem må stenge, at ansatte ikke får visum til Israel og at det i praksis vil være umulig for organisasjonen å bistå palestinere i de okkuperte områdene.
– UNRWA er det viktigste organet for bistand til palestinske flyktninger, sier Guterres.
Generalsekretæren mener loven er uakseptabel.
– Jeg oppfordrer Israel til å handle i samsvar med sine forpliktelser i henhold til FN-charteret og landets øvrige folkerettslige forpliktelser. Innføringen av loven vil være skadelig for å få en løsning av den israelsk-palestinske konflikten, og for fred og sikkerhet i hele regionen. UNRWA er uunnværlig, sier FNs generalsekretær António Guterres.
Palestina avviser loven
Israels statsminister Benjamin Netanyahu er på sin side fornøyd med at de folkevalgte har besluttet å forby FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).
– UNRWA-ansatte involvert i terroraktiviteter mot Israel må holdes ansvarlige, skrev Netanyahus kontor på X mandag kveld.
– Siden det også er viktig å unngå en humanitær krise, må vedvarende humanitær hjelp forbli tilgjengelig i Gaza nå og i framtiden, het det videre.
Israelske talspersoner har det siste året gjentatte ganger omtalt UNRWA som en terrororganisasjon, og Netanyahu har krevd organisasjonen oppløst.
Palestinas president Mahmoud Abbas avviser forbudet og sier at det ikke kan tillates.
– Vi avviser og fordømmer denne loven, vi kommer ikke til å godta dette. Det overveldende flertallet i det såkalte Knesset viser hvordan Israel har endret seg til å bli en fasciststat, sier den palestinske presidentens talsmann Nabil Abu Rudeineh.
Skarpe advarsler
Utenriksministrene i Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island advarte sist uke mot at et slikt forbud kan være i strid med folkeretten. I helgen kom flere av Israels fremste allierte, blant dem Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Australia, Canada, Japan og Sør-Korea, med en tilsvarende advarsel.
Og få timer før mandagens Knesset-avstemning kom også USA på banen og uttrykte bekymring for lovforslaget – til ingen nytte.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer sterkt på vedtaket.
– Norge tar sterkt avstand fra avgjørelsen. Muligheten til å gjennomføre hjelpearbeid i Gaza og på Vestbredden mot et israelsk vedtak kommer til å bli vanskelig og etter hvert umulig. Og ettersom de fleste humanitære organisasjonene er utestengt fra Gaza er UNRWAs virksomhet helt avgjørende for en befolkning som nå står helt på stupet, sier statsministeren.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) berømmer nå UNRWAs innsats.
– Ingen kan overta ansvaret for å dekke palestinske flyktningers grunnleggende behov for mat, beskyttelse, husly, helsetjenester og utdanning, sier han.
– Knessets beslutning vil gjøre hele Midtøsten enda mer ustabilt. Det vil også undergrave Israels sikkerhet, sier Barth Eide.
Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H), frykter også følgene av de israelske politikernes beslutning.
– Dette er svært dramatisk. Situasjonen på Gaza er helt uholdbar. Loven som ble vedtatt i Knesset vil få dramatiske konsekvenser for sivile palestinere, sier hun.
En farlig presedens
UNRWA-sjef Philippe Lazzarini mener Israel med sin beslutning setter en farlig presedens ved å trosse FN-pakten og bryte sine folkerettslige forpliktelser.
– Dette vil forsterke palestinernes lidelser, og er det siste i en pågående kampanje for å diskreditere UNRWA og delegitimere organisasjonens arbeid med å gi bistand og bidra til menneskelig utvikling for palestinske flyktninger, skriver Lazzarini på X.
Israel har lenge motarbeidet UNRWA og anklaget i januar organisasjonen for å ha medvirket til terrorangrepet 7. oktober i fjor, uten å legge fram bevis.
I august konkluderte FNs interne tilsynsorgan (OIOS) med at ni av UNRWAs 13.000 Gaza-ansatte kunne ha deltatt i angrepet, men uten at det forelå direkte beviser for at de faktisk gjorde det. OIOS medga at de i hovedsak bygde sin konklusjon på opplysninger mottatt fra Israel, men de ni ble likevel oppsagt.
Israel har det siste året bombet UNRWAs kontorer og en rekke UNRWA-drevne skoler som fungerer som provisoriske flyktningmottak på Gazastripen. Norsk Folkehjelp mener UNRWA-forbudet viser en total mangel på respekt for FN.
– Et forbud mot UNRWA gjør det umulig å se for seg en humanitær løsning for palestinerne. De har med dette dømt palestinerne til en enda større humanitær katastrofe, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Raymond Johansen.
Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) ønsker å trappe opp sitt arbeid for «dem som nå er i krise», men samtidig varsler IOM-sjefen at FN-organisasjonen ikke har mulighet til å erstatte UNRWA på Gazastripen.
– Men vi kan gi støtte til de som nå er i krise, sa Amy Pope til pressefolk tirsdag.