REGJERINGENS FORESLÅTTE BISTANDSKUTT:
— Dette kommer til å skade renomméet vårt
Kari Elisabeth Kaski (SV) og Lan Marie Berg (MDG) mener regjeringens bistandskutt vil skade Norges omdømme internasjonalt. Det er Høyres stortingsrepresentant,, Heidi Nordby Lunde, uenig i.
Debatten i kjølvannet av regjeringens forslag om å omdisponere fire milliarder kroner fra internasjonal bistand for å finansiere bosetting av ukrainske flyktninger i Norge, går høyt.
Forslaget har overrasket mange i utviklingsbransjen — også internasjonalt. Ifølge Statsministerens kontor, var det i går telefonkontakt mellom FNs generalsekretær Antonio Guterres og Jonas Gahr Støre der generalsekretæren uttrykke bekymring over beslutningen. UNDPs visedirektør Ulrika Modeer mener regjeringens forslag til kutt i støtten til flere FN-organisasjoner er direkte uansvarlig.
Tilsvarende bekymringer ble uttrykt i forbindelse med et fullsatt frokostseminar i regi av Redd Barna, Norsk folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og Flyktningehjelpen torsdag morgen. Kari Elisabeth Kaski (SV), Lan Marie Berg (MDG) og tidligere utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (Krf) deltok i panelet sammen med Høyres Heidi Nordby Lunde. Diverse representanter fra regjeringspartiene var invitert, men alle takket i følge arrangøren nei.
Kaski og Berg uttrykte størst bekymring for Norges omdømme dersom bistandskuttet blir vedtatt.
— Jeg mener dette kommer til å skade renommeet vårt. Og det handler om den uforutsigbarheten vi viser. Vi har vært en forutsigbar partner andre land har kunnet regne med, sier Kaski til Bistandsaktuelt.
Hun mener det fremstår paradoksalt at regjeringen kutter i bistandsbudsjettet samtidig som Norge tjener store summer på krigen i Ukraina.
Urimelig
Høyres stortingsrepresentant, Heidi Nordby Lunde, mener derimot ikke at Norges omdømme rakner internasjonalt dersom regjeringen vedtar et bistandskutt.
— Det å si at Norge har rasert vårt omdømme ute, at det har raknet, det mener jeg er urimelig, sier Lunde.
Hun innrømmer at det tar flere år, gjerne opp mot 20-30, å bygge et godt omdømme, og at det kan raseres over natten. Men Lunde er tydelig på at Høyre vil jobbe for å sørge for at Norges omdømme fortsetter å være sterkt i FN-systemet.
— Den beskjeden vi får når vi møter FN-topper og organisasjoner er at Norge bokser over sin vektklasse, og det kommer vi til å sørge for at vi fortsatt gjør, sier hun.
Regjeringen ønsker å kutte 95 prosent av kjernestøtten (dvs frie midler) til UNDP, 3/4 av støtten til Unicef og halvparten av støtten til WHO, ifølge forslaget til revidert nasjonalbudsjett. De foreslåtte milliardkuttene var et sentralt tema på et møte FNs generalsekretær Antonio Guterres avholdt i forrige uke, hvor flere ledere for FNs fond og programmer skal ha reagert med overraskelse og bekymring.
Uansvarlig
Lan Marie Berg og Kari Elisabeth Kaski er ikke beroliget.
— Norge er et veldig viktig land innenfor internasjonal bistand og det har vært viktig at Norge har sikret kjernestøtte til FN-organisasjonene over tid. Dette er penger som de trenger for å kunne bidra kjapt i en krise. Det er klart, som Heidi Nordby Lunde sier, at Norge fortsatt vil ha en sterk posisjon, samtidig så vil det svekke Norges omdømme at regjeringen foreslår et så dramatisk kutt midt i et budsjettår. Norge nyter stor tillit i mange FN-fora nettopp fordi vi har vært en så stabil donor.
Berg innrømmer at hun ble svært overasket over regjeringens forslag til bistandskutt.
— Jeg fikk kaffen i halsen, rett og slett, da jeg så hva de var villige til å gjøre. Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne. Jeg vet at det er mange i Arbeiderpartiet som brenner for internasjonal bistand, men at de er villige til å kutte så dramatisk i budsjettet, synes jeg er voldsomt uansvarlig fordi det kan ha en dominoeffekt der andre land i verden også vil kutte bistand. Nå ser vi allerede tegn på at Sverige vil kutte i bistanden sin, og det kan ha dramatiske konsekvenser om vi får store kutt i internasjonal bistand når behovene til verdens fattigste er større enn på lenge, sier Berg til Bistandsaktuelt.
Ifølge den svenske avisen Omvärlden annonserte den svenske regjeringen nylig at over ti milliarder svenske kroner skal tas fra det svenske bistandsbudsjettet for å finansiere mottakelsen av ukrainske flyktninger. Nå tror Berg at flere land kan komme med lignende forslag.
Mismatch
Kari Elisabeth Kaski tror reaksjonene blir sterke fordi mange har tenkt at Arbeiderpartiet ville prioritere annerledes.
— Resten av verden ser på oss som en oljeprodusent som har økte inntekter, og da blir det stor mismatch mellom profitten vi har og de kuttene vi gjør. Det skaper internasjonale reaksjoner og et dårlig bilde av Norge, sier hun.
Dette bildet kan fort bli langvarig, tror Kaski. Men — hun understreker at det ikke bare er SV som kan redde det kommende årets bistandsbudsjett.
— Jeg er redd for at regjeringen lener seg tilbake og tenker: dette får SV fikse. Det gjør kanskje at det blir lettere for dem å ikke måtte stå for det kuttet de kommer med. Men her, her har de i Arbeiderpartiet, særlig, som reagerer på de kuttene, en stor jobb å gjøre internt i sitt parti.
Uopprettelig for sårbare
Regjeringens forslag i bistandskutt rammer særlig kjernestøtten til FNs utviklingsprogram (UNDP), FNs barnefond (Unicef) og FNs organisasjon for kvinners rettigheter, UN Women.
Krf-politiker Dag-Inge Ulstein tror Lunde (H) har rett i at tilliten kan bygges opp igjen, men at de faktiske konsekvensene et bistandskutt får, ikke kan reverseres.
— Følgene av disse kuttene er uopprettelige. Både det som er vårt kutt og det som kan bidra til at andre velger å gjøre samme kutt. Dette er uopprettelig for sårbare grupper og de barna som rammes av dette, sier han.