Daniel Musaga (12) er en av de rundt 250 elevene fra slumområdet Katanga. Det siste året uten skole har vært vanskelig. - Mange barn på min alder har begynt å drikke alkohol og stjele. Jeg har holdt meg unna, sier Daniel.

Slik var det da Daniel (12) kom tilbake til «First Lady»

Skoler i Uganda har holdt korona-stengt i ett år. Nå åpner de på nytt, men møter nye utfordringer: Klasserommene er halvfulle og mange lærere har forlatt læreryrket. Vi ble med barna på første skoledag til grunnskolen First Lady - en skole startet av den norske boksestjernen Cecilia Brækhus.

Publisert

Daniel Musaga (12) bretter kragen på skjorta og ruller de røde sokkene ned på anklene. Han sto opp grytidlig i dag for å ta på seg skoleuniformen og forberede seg for dagen han har ventet på i et helt år.

I mars i fjor ble han sendt hjem - slik det også skjedde med rundt 15 millioner ugandiske barn da pandemien rammet verden og myndighetene besluttet å stenge skolene.

Brækhus: – Nå kan vi endelig se fremover igjen

- For alle oss som er engasjert for skolen har det vært et tungt år. Covid-pandemien og skolestengningen har rammet alle hardt. For lærerne og barna har det vært veldig tøft - og for ledelsen med Richard Kiwanuka i spissen, sier First Lady-ambassadør og kjent proffbokser Cecilia Brækhus i en e-post.

Nå gleder hun seg på prosjektets vegne og håper at det snart skal bli mulig å besøke det igjen.

- Det å få prosjektet opp og i gang igjen føles ubeskrivelig godt. Nå kan vi endelig se fremover igjen, og fortsette arbeidet med å skape en bedre framtid for elevene. Da er utdanning og idrett selve nøkkelen, skriver hun.

Året uten undervisning har vært vanskelig.

- Mange ungdommer her i området har begynt med alkohol og tyveri, men jeg har prøvd å holde meg unna alt som er dårlig, sier Daniel.

Han forteller at han har brukt tida til å spille fotball og å hjelpe moren min med daglige gjøremål, som å bære vann.

Selger grønnsaker

Utenfor hjemmet i arbeiderstrøket der de bor i Kampala renner avløpsvannet under bordet der Justine Nalujja (31) har lagt grønnsaker til salg. Som mange andre kvinner her i området Katanga er Daniels mamma alenemor.

Hun forteller at hun i alle år har slitt for å brødfø familien. Men da myndighetene iverksatte koronarestriksjoner gikk det fra vondt til verre.

- Da skolene stengte, ble det flere munner å mette. Og nedstengningen gjorde at jeg ikke kunne få tak i grønnsaker å selge, sier Nalujja.

Ifølge alenemoren har de i perioder måttet klare seg på mat de fikk fra naboer og venner.

En gledens dag

31-årige Nalujja er en av tusener av alenemødre i det fattige byområdet Katanga i hovedstaden Kampala. De fleste som bor her kom til storbyen fra landsbygda i jakten på jobb. Men som i de fleste andre slumområder er få jobber å få. I stedet er Katanga preget av høy kriminalitet, alkoholisme, stor arbeidsledighet og prostitusjon.

Det finnes ingen nøyaktige tall på hvor mange som bor i dette området, men ifølge statistikk fra Ugandas statistiske sentralbyrå er over 90 prosent av kvinnene her alenemødre.

Nalujja blir med sønnen til hovedveien der en skolebuss venter. Daniel tar plass i baksetet. Han sier noen siste ord til moren gjennom vinduet før bussen begynner å rulle mot internatskolen utenfor byen. Det er en stor dag for dem begge.

- I dag er det en gledens dag. Jeg har hatt søvnløse netter hvor jeg bare tenkte på alt det forferdelige som kan skje når barna ikke har skolen å gå til. Området vi bor i er fullt av kriminelle folk - og det skjer kidnappinger, sier Nalujja.

Daniel og de andre barna har ventet et helt år på å komme tilbake på skolen. Endelig kommer bussen for å hente dem.

«The First Lady»

Drøyt to timers kjøretur fra Kampala, vestover mot byen Masaka, ligger grunnskolen First Lady i grønne omgivelser.

Bokseren Cecilia Brækhus, alias «First Lady», startet skolen sammen med samarbeidspartneren og amatørbokseren Richard Kiwanuka i 2018. Her går det rundt 450 barn, hvorav halvparten av dem kommer fra fattige kår i Katanga.

- Richard Kiwanuka viste meg dette prosjektet. Det er en skole hvor jenter får like bra utdannelse som gutter. Det er et prosjekt hvor vi ikke bare er opptatt av å profilere oss selv og skaffe oss billige poenger over natten, men der vi kan være på å forme mennesker i generasjoner fremover, sier Brækhus en e-post.

Hun mener at utdanning og idrett kan være viktige verktøy for å skape en bedre fremtid for alle.

Lyden av ivrige stemmer kommer fra et av klasserommene der ivrige barn snakker i munnen på hverandre.

Dagens undervisning handler i hovedsak om forebyggende tiltak for å hindre spredningen av korona. Håndvask, avstand og ansiktsmaske er noen av de nye reglene som blir hverdag for barna.

- Hva må vi gjøre for å ikke få korona?!, spør læreren Deborah Kaleutu og går på tvers mellom skolepultene.

- Vi må holde avstand til andre, svarer Daniel som har tatt plass lengst framme i klasserommet.

Cecilia Brækhus og Richard Kiwanuka ved åpningen av skolen i 2018.

Gradvis gjenåpning

Mange skoler åpnet for avgangsklasser i oktober i fjor, men i begynnelsen av mars var fortsatt rundt 13 millioner ugandiske barn hjemme. Ugandas utdanningsdepartement offentliggjorde i februar en plan for gradvis gjenåpning av skolene for å forhindre spredning av viruset.

På First Lady er det bare sjette klasse som har begynt.

I et av klasserommene følger 12-årige Patricia konsentrert med på matematikk-timen. Hun kommer fra samme nabolag som Daniel og begynte å jobbe da skolene stengte i fjor.

- Moren min har ikke jobb, så jeg og søsknene mine har samlet metallavfall som vi har solgt for å få mat. Jeg har savnet mine vennene mine og lærerne på skolen veldig, sier Patricia.

Hun er en av rundt 250 barn på skolen som får gratis internatskole via stiftelsen Bring Children From Streets Norway

Gjenåpningen av skolen betyr strenge restriksjoner for å hindre spredningen av koronaviruset. Munnbind, god avstand og hyppig håndvask er noen av reglene skolen har innført.

Sliter økonomisk

- Ideen med å starte skolen var å gi fattige barn mulighet til å gå på skole. Vi driver allerede en førskole i Katanga, og vi ønsket å gi disse barna mulighet til å kunne fortsette på skolen, sier Richard Kiwanuka, som er initiativtaker og styreleder i stiftelsen.

Stiftelsen driver en rekke hjelpeprosjekter for foreldreløse og vanskeligstilte barn i Uganda, med bokseren Cecilia Brækhus som frontfigur og «ambassadør».

Før koronakrisen var klasserommene fulle og skolen ble drevet av skolepenger samt innsamlede midler fra den norske stiftelsen. Med de mange økonomiske utfordringene som er kommet i kjølvannet av koronakrisen er fremtiden mer usikker.

- Vi som driver privatskoler i Uganda har hatt store utfordringer økonomisk. Som organisasjon er vi avhengig av sponsormidler, men det har vært en nedgang i tilgjengelige søkbare midler under koronakrisen siden mange viktige sponsorer har trukket seg. Det kommer til å bli vanskelig for oss fremover, sier Kiwanuka, i et epostintervju med Bistandsaktuelt.

First Lady grunnskole

  • Grunnskolen First Lady ble startet av den norske boksestjernen Cecilia Brækhus, alias «First Lady», i 2018 sammen med samarbeidspartneren og amatørbokseren Richard Kiwanuka.
  • Skolen ligger i grønne omgivelser rundt to timer sørvest fra Kampala.
  • First Lady drives med midler fra skolepenger betalt av foreldre, samt innsamlede midler via den norske stiftelsen Bring Children from the Street. Stiftelsen driver prosjekter for foreldreløse og vanskeligstilte barn i Uganda.
  • First Lady har rundt 450 elever, halvparten av dem kommer fra fattige kår og får gratis skolegang.
  • I fjor begynte arbeidet med å bygge ut skolen. Med støtte fra den norske sportskjeden XXL er planen å lage flere klasserom og utvide elevkapasiteten til rundt 1000 elever,

- Lærere uten lønn

Mens statlige skoler har betalt sine lærere under krisen, har privatskolelærere over hele landet gått uten lønn i ett år.

Ifølge nettsiden Uganda Schools Guide er det cirka 18 000 privatskoler i Uganda. Mange av disse lærerne kommer aldri tilbake til læreryrket igjen.

- Da skolen stengte, måtte jeg dra til familien min på landet for å kunne overleve. Jeg søkte utallige jobber, uten hell. Jeg lærte meg også å snekre, men fant ingen jobber. Det har vært en vanskelig tid, men nå får vi bare håpe på lysere tider, sier Daniel Mugulusi som er lærer ved First Lady-skolen.

Daglig leder i stiftelsen Bring Children From Streets Norway, Richard Kiwanuka, understreker at de etter beste evne har prøvd å hjelpe lærene ved skolen.

- De fleste skolene har ikke hatt midler til å betale lærerne sine. På First Lady har de fått en fjerdedel av vanlig lønn, og vi har hatt jevnlig kontakt med skolens lærere. Siden de fikk noe i lønn, samt litt av maten vi dyrker på skolen, håper vi at de fleste kommer tilbake. Nå har sjette klasse begynt og disse lærerne får full lønn, sier Kiwanuka.

Mange lærere har mistet alt

Lærer Mugulusi utfordrer noen elever til å løse matematikk-oppgaver på tavla. Vanligvis har klassen hans 26 elever. I dag er bare halvparten på plass.

- Jeg vet ikke nøyaktig hvorfor barna ikke har møtt opp i dag, men etter mange vanskelige måneder sliter foreldre med å betale skoleavgiften. Mange barn har mistet håpet, og de som har tatt jobber vil nok ikke komme tilbake til skolen igjen, sier Mugulusi.

Mugulusi er glad for å være tilbake i klasserommet og føler seg heldig som har en jobb. Mange lærere han kjenner har mistet alt de har.

Rose Nairuba har vært lærer hele livet, men nå klarer hun seg så vidt på å passe anders barn. Da skolen hun jobbet på stengte på grunn av korona, måtte hun flytte fra huset sitt. I dag deler hun et åtte kvadratmeter stort rom med fem andre. Å betale skolepenger for egne barn har hun ikke lenger råd til.

Et stykke fra området Kabalagala i Kampala bor Rose Nairuba. Hun har vært lærer hele livet, og de stengte skolene har forandret livet hennes. Da lønnen opphørte måtte hun forlate sin bolig, og hun kunne ikke lenger betale skoleavgiften til sine barn.

I dag bor alenemoren i et knøttlite rom som hun deler med fem andre. For å skaffe litt inntekt begynte hun å lage såpe som hun solgte til venner og naboer, men så tok sparepengene slutt.

- Jeg drømte om å bli lærer og den drømmen gikk i oppfyllelse. Nå har jeg ikke noe hjem lenger og deler en madrass med flere andre. Jeg er trist for at jeg mistet jobben og for at livet mitt er blitt som det er, sier hun.

Lever for 115 kroner måneden

I dag passer hun andres barn og gir dem undervisning på dagtid. Lønnen varierer, men kan ligge på rundt 50.000 shilling (rundt 115 kroner) i måneden.

- Jeg elsker barn, så jeg har ikke noe imot den jobben, men pengene strekker ikke til. Nå som jeg ikke kan betale skolepengene til barna mine, har de begynt å jobbe istedenfor å ta videre studier. Når barna mine spør hvordan jeg har det, lyver jeg og sier at alt er bra. Jeg vil ikke bekymre dem, sier hun.

Et stykke fra huset hennes bor førskolelærer Josephine Anena. Hun var nyutdannet og hadde bare jobbet i et par år da koronaen stengte barnehagen der hun jobbet.

- Barn er min store lidenskap, og jeg elsker jobben min. Nå sier myndighetene at barnehager aldri vil åpne igjen, så jeg må se meg om etter noe nytt, sier Anena.

Rundt tre millioner ugandiske barn, i alderen 3-5 år, som gikk på barnehage før krisen kom, er nå hjemme på ubestemt tid. Myndighetene har sagt at barnehager for barn i denne aldersgruppen ikke vil bli prioritert for gjenåpning under koronapandemien.

Tar strøjobber

For førskolelærere som Anena er fremtiden uviss. I dag tar hun strøjobber som musikklærer, og på fritiden lærer hun barn fra slummen musikk og dans.

- Jobben gir meg ikke nok penger, men den gjør meg glad. Det var alltid en drøm å jobbe med barn og det er trist at jeg nå må finne noe annet å gjøre, sier hun.

Innocent Mugisha er lærer på en internasjonal skole i Kampala. Nå har han gått tilbake til jobben og får full lønn. Hjemme har han tre barn som fortsatt er hjemme fra skolen.

- Enkelte privatskoler har vært åpne lenge fordi de har økonomi til å følge de strenge tiltakene for å hindre spredningen av korona. Skolen der mine barn går er fortsatt stengt og privatundervisning er for dyrt for meg, så jeg underviser dem på egen hånd, sier han.

Mugisha sier at mange stengte skoler holder åpent bak lukkede dører.

- Desperate foreldre betaler store penger for at barna skal kunne fortsette på skolen. Mye av beløpet går til å bestikke inspektører fra myndighetene. Men det er risikofylt siden det kan føre til arrestasjon hvis det går galt, men mange tenker ikke på det, sier han.

Daniel Mugulusi er lærer ved First Lady-skolen. Som alle andre lærere ved privatskoler har han slitt siden skolene stengte. - Jeg måtte dra ut på landsbygda for å overleve, og prøvde å finne andre jobber for å klare meg. Nå er jeg heldig som har en jobb å gå tilbake til. Det er mange lærere som aldri kommer tilbake til skolene igjen, sier han.

Vaksinen gir håp

Koronaviruset har drept over 2,5 millioner på verdensbasis. Med lave dødstall på det afrikanske kontinentet virket det lenge som om Afrika var skånet fra viruset. Sånn er det ikke lenger.

I dag er det rundt fire millioner som er registrert smittet, mens nærmere 107 000 dødsfall er knyttet til viruset i Afrika, ifølge tall fra African Center for Disease Control per 10. mars 2021.

Uganda registrerte samme dag 40.520 smittede totalt og til sammen 334 dødsfall. Men med begrensede muligheter for testing og store mørketall er tallene sannsynligvis langt høyere.

10. mars startet Uganda første fase av den landsdekkende vaksinasjonskampanjen mot koronaviruset. Landets helseminister Jane Ruth Aceng var den første som ble vaksinert.

Uganda har så langt mottatt rundt 950.000 doser av vaksinen. Drøyt 850. 000 doser er donasjoner fra det norskstøttede globale Covax-initiativet, mens de resterende 100.000 er AstraZeneca-vaksinen som India har donert til Uganda. Ifølge helsedepartementet skal over 150.000 helsearbeidere og 550.000 lærere bli vaksinert de neste to ukene. Dette gir håp om at hverdagen er på vei tilbake igjen.

Cecilia Brækhus

  • Fullt navn: Cecilia Carmen Linda Brækhus
  • Alder: 39 år
  • Vokste opp i Sandviken i Bergen. Nå bosatt i Berlin.
  • Hun begynte med kickboxing som 14-åring, kom på landslaget som 16-åring og vant både EM- og VM-gull. Senere gikk hun over til boksing.
  • Brækhus er en av verdens mest kjente kvinnelige boksere. Hun var i flere år regjerende verdensmester i forbundene WBA (World Boxing Association), WBC (World Boxing Council), WBO (World Boxing Organization), IBF (International Boxing Federation) og IBO (International Boxing Organization).
  • Hun var den første kvinnelige bokser i verden med alle fem beltene, men mistet de i august 2020 etter tap mot Jessica McCaskill i Tulsa, Oklahoma.
  • Av 38 proffkamper har Brækhus 36 seirer (hvorav ni på knockout) og to tap
  • Brækhus er ambassadør for den norske stiftelsen Bring Children From the Streets og har engasjert seg i hjelpearbeid i Uganda.

- Må ta igjen tapt undervisning

På skolen First Lady pågår nå byggearbeidet med nye klasserom. Med støtte fra den norske sportsbutikk-kjeden XXL vil skolen om kort tid få plass til dobbelt så mange barn.

- Målet med å utvide skolen er at vi skal ha flere barn fra slummen på skolen. Det vil snart være rom for over 1000 elever, sier Kiwanuka.

Han viser til mottoet og drivkraften bak Bring Children From Streets: «Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.»

Nå som skolen er åpnet igjen står lærene overfor en tøff oppgave.

- Ifølge direktiver fra myndighetene skal vi på tre måneder sørge for at elevene tar igjen det de har mistet - for å kunne gå videre til neste klassetrinn. Det er en nesten umulig oppgave, men vi får gjøre så godt vi kan. Her på skolen sier vi alltid: «Bare utdanning kan gi håp om en god fremtid», og det må vi prøve å leve opp til, sier lærer Mugulusi ved skolen First Lady.

First Lady Primary School ble startet i 2018 av den norske bokseren Cecilia Brækhus og hennes samarbeidspartner Richard Kiwanuka. Her går det i dag rundt 450 barn, halvparten av dem fra slumområdet Katanga i hovedstaden Kampala. Planen er å utvide kapasiteten ytterligere.
Powered by Labrador CMS