Besøkte Tigray: – Jeg så barn som var så svake at de ikke greide å løfte hodet
Avmagrede og utmattede barn og eldre, mennesker traumatisert av vold og frykt. Dette var synet som møtte Flyktninghjelpens nødhjelpsarbeidere i leirer i den krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia. Området har i flere måneder vært stengt for internasjonale humanitære hjelpere.
– Vi så klare tegn på underernæring – særlig blant barn, eldre, kvinner og personer med spesielle behov.
Maher Youssef, regional humanitær rådgiver i Flyktninghjelpen
Flyktninghjelpens humanitære regionrådgiver Maher Youssef var selv med i organisasjonens nødhjelpsteam som klarte å ta seg inn til Sheraro i det nordvestlige Tigray i forrige uke.
- Mange av de fordrevne bar klare tegn på hva de hadde vært utsatt for, sier Youssef på telefon fra Addis Abeba.
Han er rådgiver i Flyktninghjelpen med ansvar for regionen Øst-Afrika og Jemen.
- Dette var mennesker som var tvunget til å flykte fra hjemmene sine. Vi kunne se krigens traumer i ansiktene deres. Mange hadde opplevd vold, voldtekter, fengslinger og at familiemedlemmer var forsvunnet, forteller han til Bistandsaktuelt.
94.000 fordrevne
- Lokale myndigheter fortalte oss at det var om lag 94.000 flyktninger og internt fordrevne som var kommet til området. Og det kommer om lag 100 nye hver dag, sier han.
Yousef sier det er vanskelig å nå de mange internt fordrevne, da de har spredt seg utover i området og mange gjemmer seg for soldatene.
- De vi møtte var svært glade for å se oss. Det var første gang de så hjelpearbeidere i dette området. De hadde fått noe hjelp av etiopiske myndigheter for om lag tre måneder siden, men nå hadde de måtte klare seg utelukkende på hjelpen de hadde fått fra lokalsamfunnet.
Youssef forteller at lokalbefolkningen til å begynne med var generøse, men at de selv fikk problemer med matvaremangel, etter hvert som stadig flere flyktninger ankom Sheraro.
Mangel på det meste
- Det er stor mangel på mat, medisiner og vann. Flyktningene er på randen av sult. Vi så klare tegn på underernæring - særlig blant barn, eldre, kvinner og personer med spesielle behov, sier Youssef.
Han forteller at ammende kvinner har vært så underernært at de har mistet melken.
- Jeg så også barn som var så svake at de ikke greide å stå eller løfte hodet, sier han.
Maher Youssef forteller at de første flyktningene som ankom Sheraro-området tok seg inn på skoler og stuet seg inn i klasserom. Men ettersom det har kommet stadig flere har folk måttet finne seg soveplasser ute - i åpent lende - uten tak over hodet. Ofte må de gå langt for å finne vann.
Nødhjelpsteamet Yousef deltok i, hadde ikke med seg forsyninger denne gangen. De visste ikke om det i det hele tatt var mulig å komme seg inn i området.
- Vi kartla omfanget av hjelpebehovene. Nå er vi i ferd med å se hva vi kan tilby av hjelp og måter vi kan få distribuert mat. Vi kan ikke garantere at vi kan hjelpe det store antallet som trenger det, sier han - og legger til at de har delt sin informasjon med andre hjelpeorganisasjoner på bakken.
Han sier det er en stor logistiske utfordringer ved å bringe nødhjelp inn i området.
- Det mangler penger, banker som fungerer, flyplasser, datanettverk til kommunikasjon og tilgang på bensin for å transportere hjelpen.
Prekær situasjon
Situasjonen i Sheraro er prekær.
- De er snart tomme for mat, vann og medisiner. Disse menneskene vil dø med mindre de får nødhjelp nå, advarer Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.
Konflikten i Tigray, som blusset opp i november i fjor, er preget av overgrep, vold og masseflukt. Regjeringen har i praksis holdt mesteparten av regionen lukket for humanitære aktører og utenlandske observatører i flere måneder etter at krigen startet.
Nødhjelpsorganisasjoner har ikke hatt mulighet til å nå fram til deler av regionen før nå.
- Situasjonen i Sheraro er bare toppen av isfjellet. Mennesker i store deler av Tigray, som det er vanskelig å nå fram til, er i desperat nød, sier Egeland.
Ber myndighetene åpne opp for nødhjelp
Organisasjonen ber etiopiske myndigheter om å gjøre alt den kan for å sikre at nødhjelp når fram til de som trenger det, uavhengig av hvor de oppholder seg.
- Utover å møte de øyeblikkelige behovene, trenger mennesker hjelp til å gjenvinne levebrødene sine, få barna tilbake på skolen og trygt kunne vende hjem. Vi ber alle stridende parter om å finne en løsning som vil sikre fred og gi mennesker mulighet til å gjenoppbygge sine liv, sier han.
Kravet om umiddelbar tilgang for humanitære organisasjoner var ett av punktene statsminister Erna Solberg tok opp i en telefonsamtale med Etiopias statsleder Abyi Ahmed onsdag.
Les mer: Erna Solberg uttrykker bekymring for humanitær situasjon og Tigray-krigens konsekvenser
60.000 har flyktet til Sudan
I tillegg til de mange internt fordrevne anslår FN at omlag 60.000 tigrayere har flyktet til nabolandet Sudan. Det anslås at det før krigen brøt ut var omlag 600.000 flyktninger i Tigray-regionen, i hovedsak eritreere som hadde flyktet fra dårlige levekår og det undertrykkende regimet i landet.
Deres skjebne er i stor grad uklar. Det har kommet rapporter om at mange er tvangsreturnert til Eritrea etter at eritreiske soldater intervenerte i Tigray, på regjeringens side. Flyktninghjelpen har tidligere rapportert at deres bygninger i to av de tidligere leirene er ødelagt.
Den tigrayiske folkegruppen anslås til omlag 7 millioner, og utgjør drøyt 6 prosent av landets befolkning. Regionen Tigray har omlag 5 millioner mennesker.
Les mer: Flyktninghjelpens bygg ødelagt i flyktningleir i Tigray