Ukraina-krigens konsekvenser:
Rekordhøye matpriser rammer Mariyum (27) og barna
Prisøkninger på 50 til 100 prosent. Det er den dramatiske virkeligheten i flere fattige land i kjølvannet av Ukraina-krigen. Mariyum Akter Hira (27) fra Bangladesh er bekymret for hvordan hun skal skaffe mat til seg og familien. Det samme gjelder mennesker vi har snakket med i Malawi og Tanzania.
– Først mater jeg barnet mitt og de eldre. Hvis jeg da har noe igjen, spiser jeg selv, ellers sulter jeg rett og slett, sier Mariyum Akter Hira (27).
Tekstilarbeideren Mariyum bor på ett rom med ektemann, barn og foreldrene hennes, i Gazipur i utkanten av Bangladesh hovedstad Dhaka. I det samme bølgeblikkhuset bor det ti andre familier. De deler kjøkken og to toaletter.
Mannen hennes mistet jobben under pandemien og er fortsatt på jobbjakt. Hun tjener 9000 taka (om lag 930 kroner) månedlig, mens romleien er 4500 taka (465 kroner).
Da blir det minimalt igjen til mat og andre nødvendige utgifter.
De siste månedene har prisene på sukker, mel, kylling, fisk, matolje, krydder og grønnsaker steget. Årsaken er forsyningsproblemer i kjølvannet av pandemien og stigende priser i internasjonale råvaremarkeder. De siste ukene har høyere oljepriser, som følge av Ukraina-krigen, kommet på toppen av alt dette. Økte transportkostnader påvirker de fleste andre varer. For Mariyum og familien er alt dette svært merkbart.
– Jeg har ikke råd til å kjøpe en flaske matolje nå. Vi deler mat med naboene, alle sliter. Ingen av oss kan lenger spare litt ekstra til medisiner eller rekreasjon, sier Mariyum.
– Alle merker de høye prisene
Flere afrikanske land er også sterkt påvirket av økte priser på transport og ulike matvarer. Loveness King (18) fra Malawi forteller til Bistandsaktuelt at hun er bekymret for hvordan hun skal skaffe mat på bordet for seg og datteren på to år.
– Tidligere var en tusen-kwacha-seddel nok til mat for et par dager, nå er du heldig om den rekker til å dekke én dag og høyst to måltider, sier Loveness til Bistandsaktuelt.
Loveness og datteren på to år bor i det fattige Machinga-distriktet sør i landet. For å spe på inntekten har hun begynt å selge doughnuts på markedet, men med magert resultat.
– Alle kjenner på de høye prisene. Folk har ikke lenger råd, sier hun.
Som så mange andre forbrukere fikk hun nærmest sjokk da hun kom på det lokale markedet denne uka. Prisene på viktige basisvarer for vanlige husholdninger er doblet på kort tid. En ti-kilos-sekk med mais, som i desember kostet 1300 malawiske kwacha (om lag 14 kr), koster nå 2600 kwacha (rundt 29 kr). Matolje, som kostet 2500 kwacha (om lag 28 kr) for en to-liter, koster nå 5000 kwacha (om lag 55 kr).
Prisøkningene har sammenheng med at oljeprisen, prisen på kunstgjødsel og på ulike råvarer har økt i kjølvannet av Ukraina-krigen, i tillegg til importert mat. Russland og Ukraina er viktige eksportører av hvete, mais, bygg og matolje til verdensmarkedet – særlig til Midtøsten og Afrika.
Selv om Malawi er selvforsynt med mais, bidrar prisene på verdensmarkedet også til et press på markedsprisene lokalt, som går ut over forbrukerne. Kokeolje, som er mye brukt i Malawi, må i all hovedsak importeres og bidrar sterkt til den generelle prisstigningen.
Verre enn rekordåret
Samtidig har den kraftig økte oljeprisen internasjonalt økt transportutgiftene for både kornprodukter, matolje, kunstgjødsel og passasjertransport. Bussprisene har økt med om lag 30 prosent.
Prisøkningen de siste par-tre ukene kommer på toppen av en prisvekst som allerede i fjor var rekordhøy. Høye priser på mat og transport var en viktig årsak da det brøt ut protestaksjoner mot regjeringen i byene Blantyre og Mzuzu i november i fjor.
Mange malawiere er skuffet over regjeringens politikere som lovet malawiere høyere levestandard og mindre korrupsjon, men som de mener ikke har innfridd.
Malawis informasjonsminister beklager prisøkningene, men forklarer at de er vanskelige å unngå siden også Malawi er «en del av den globale landsbyen». Regjeringen har imidlertid i sitt nye budsjettforslag foreslått å fjerne merverdiavgiften på kokeolje – med et mål om å hjelpe forbrukerne i en vanskelig tid.
Prisøkning på 50 prosent: – For dyrt
I Dar es Salaam, Tanzanias største by, møter vi skredderen Rosemary Lusomya. Økonomien hennes er ennå preget av arbeidsledigheten hun opplevde i den tidlige fasen av koronapandemien. Derfor kommer høyere matpriser svært ubeleilig.
I et forsøk på å kompensere for inntektstapet den gang, anla hun sin egen grønnsakshage, hvor hun dyrker tomater, okra, gulrøtter og paprika. Målet var å redusere matutgiftene, slik at familien skulle ha en bedre ernæring og at hun kunne selge noe av overskuddsproduksjonen.
Grønnsakhagen kommer godt med når matprisene i kjølvannet av Ukraina-krigen har skutt ytterligere i været.
– Jeg har ikke råd til å handle mat på markedet lenger. Prisene på nesten alt har økt på kort tid, sier hun.
Rosemary forteller at hun besøkte en lokal markedsplass dagen før.
– Maismel, kokeolje, kjøtt, tomater. Prisene på alt dette hadde økt, forteller hun.
En liter kokeolje selges nå for 12 000 tanzaniske shilling (om lag 47 kroner), opp fra 8000 (31 kr) for bare to uker siden. Også viktige basisvarer i det lokale kostholdet, som mais, hvete og bønner, øker prisene. Frykten er at den tanzaniske økonomiens muligheter for å komme seg på beina etter pandemien vil bli svekket, mens underernæring kan bli resultatet for mange som ikke selv dyrker nok mat.
FN-sjefen advarer mot uro
FNs generalsekretær Antonio Guterres advarte tidligere denne uka mot Ukraina-krigens konsekvenser for verdens fattige.
– Prisene på mat, drivstoff og kunstgjødsel skyter i været. Forsyningskjeder forstyrres. Kostnadene og transportforsinkelsene på importvarer - når de finnes - er på rekordhøye nivåer. Alt dette rammer de fattigste hardest og sår frø som kan bli til politisk ustabilitet og uro over hele kloden, sa han.