Motedop ødelegger unge liv
SETT FRA SØR: – Valget står mellom å vie livet mitt til dopet og dø av det, eller å snu opp ned på alt, sier Ayman.
Ikke engang i sine verste mareritt kunne denne middelklassefamilien forestille seg at sønnen deres kunne ende opp som rusmisbruker
Fabeha Monir
Jeg treffer 21-åringen på et rehabiliteringssenter i Bangladesh’ hovedstad Dhaka.
Ayman skammer seg over livsførselen sin, og at han havnet på senteret, men han hadde ikke lenger kontroll. Unggutten begynte med marihuana, gikk over til yaba (metamfetamin), for så å ende opp med heroin.
Ikke engang i sine verste mareritt kunne denne middelklassefamilien forestille seg at sønnen deres kunne ende opp som heroinmisbruker.
– Sønnen min har sviktet meg, men jeg kan jo ikke la ham dø rett foran øynene mine. I vårt samfunn er dette en skam, vi kan ikke engang snakke om problemet. Når jeg tar ham til rehabilitering, sier vi til alle at han er på ferie, forteller faren Iftekar Ahmed (65).
Ayman er Ahmeds yngste sønn. I 2013, da han var 16, begynte han å ta yaba, billige piller med metamfetamin. For den unge generasjonen er dette selve motedopet. I tillegg er det i hovedsak tre typer narkotika tilgjengelig i Bangladesh: opium, cannabis og sovetabletter.
– Jeg skammer meg veldig over å være avhengig av heroin, sier Ayman.
Han er på det overbefolkede rehabiliteringssentret for tredje gang på tre år og mottar dyr behandling.
DET FINNES INGEN eksakte tall på hvor mange narkomane det finnes i Bangladesh, men det anslås å være mer enn seks millioner misbrukere. En ny rapport har også slått fast at 1 av 17 ungdommer i landet er avhengige av narkotika.
Både politiske ledere og befolkningen er enige om at problemet er stort og at det bare vokser, og nå vil regjeringen vise handlekraft for å bekjempe ondet. Som et ledd i en større antinarkotika-kampanje har bangladeshisk politi de siste ukene drept mer enn 50 personer anklaget for narkotikasmugling. Samtidig møter regjeringen og politiet kritikk fra menneskerettighetsaktivister som frykter at kampanjen skal utvikle seg til filippinske tilstander, med utstrakt bruk av utenomrettslige henrettelser.
Men hos stoffmisbrukerens far får den dødbringende kampanjen støtte.
– Å henrette bakmennene er et meget godt initiativ fra myndighetene. De fortjener å dø. Narkotikaen ødelegger familiene våre, samfunnet vårt og fremtiden vår, sier Aymans far.
BANGLADESH LIGGER mellom Det gylne triangel og Den gylne halvmåne, og smugling av illegale rusmidler og psykoaktive stoffer er økende. Smuglerne utnytter også et ineffektivt politi og svake domstoler til sin fordel. Det utbredte rusmiddelet yaba kommer vanligvis inn i Bangladesh gjennom nabolandet Myanmar, og myndighetene har anslått at tilførselen nådde hele 300 millioner piller i fjor. Et tett befolket boområde med mer enn 40 000 urdu-talende biharier hevdes å være et senter for yaba-handelen. Området ligger midt i bydelen Mohammadpur i Dhaka.
Tross myndighetenes forsøk på å begrense innførselen får rusavhengige det de trenger, hvor det måtte være.
– Det er lettere å få tak i dop enn å komme seg ut av det. Det er tilgjengelig overalt. Du kan få tak i all slags dop i løpet av en halvtime, sier Ayman, som nå bor bak lukkede dører på rehabiliteringssentret Holy Life Rehab Centre.
Aymans far forteller at sønnen hadde flere anfall i tida før han ble bragt til sykehuset. Han overlevde, men sønnens misbruk har satt sine spor, for hele familien.
– Våre liv er ødelagt. Jeg har mistet respekten i samfunnet, men jeg vil heller gi ham sjansen på et rehabiliteringssenter enn å gråte bak lukkede dører, hulker Aymans far hjelpeløst.
Ayman holder farens hånd, men uten å si noe. Han tør ikke love at han skal klare å slutte med narkotika.