En av leirene for rohingyaflyktninger i Bangladesh var mandag rammet av storbrann. Foto: Shafiqur Rahman / AP / NTB

Brann i flyktningleir: Foreldre leter desperat etter sine barn i ruinene

Hjelpeorganisasjoner forteller om kaos, store skader og mange omkomne etter brannen i flyktningleiren ved Cox's Bazar i Bangladesh, som er verdens største leir. Redningsarbeidet ble gjort vanskelig av piggtrådgjerder.

Publisert

Minst 80.000 av flyktningene mistet husene sine mandag og står nå uten noe som helst. Mange gamle mennesker kunne ikke komme seg ut raskt nok. Mange er savnet, inkludert barn.

- Folk går nå ute i gatene i leiren uten å ha bolig, mat eller vann. Mange foreldre leter desperat etter sine barn som har kommet bort i kaoset, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Mange familier mistet alt de eide. Vannforskyningen er blitt ødelagt mange steder. Foto: Kirkens Nødhjelp

Deres ansatte får stadig inn rapport om flere døde, men ingen vet ennå hvor mange som har mistet livet.

- Dette er mennesker som mangler alt, nå står de på bak bakke og er helt avhengige av hjelp. Vi gjør det vi kan for å bistå, men behovene er store og akutte, sier Høybråten.

Flere branner

Brannen er den tredje i leirene på fire dager og den desidert største. Mange av boligene er laget av bambus, som brenner lett. Leiren er i dag verdens største flyktningleir og det oppholder seg over 900.000 mennesker i leiren som ligger 300 kilometer fra hovedstaden Dhaka. Nesten 750.000 av flyktningene krysset grensa etter at de militære i Myanmar gikk til angrep på dem i 2017. Over halvparten av flyktningene i leiren er barn.

Tilbudet til rohingyaflyktningene i leiren er begrenset. Kirkens Nødhjelp har siden 2017 bygget opp midlertidige helseklinikker for flyktningene, og bidrar med rent vann og beskyttelse.

Brannen brøt ut mandag ettermiddag og spredte seg raskt. Både boliger, helsesentre og distribusjonssentre ble ødelagt. Først langt ut på kvelden, etter ti timer, var mesteparten av brannen slukket.

- Vi slukket brannen på ett sted, men den blusset opp igjen med det samme på et annet sted, sier Mamunur Rashid, som er blant lederne i leiren ifølge NTB.

Kunne ikke flykte

Brannvesenet meldte at piggtrådgjerdet, som er satt opp av regjeringen i Bangladesh, begrenset flyktningenes mulighet til å unnslippe brannen, skriver Flyktninghjelpen i en pressemelding. I tillegg forsinket det brann- og redningsoperasjonene. Større brannslukningsbiler fikk ikke tilgang til det ødelagte området, kjent som Leir 9, fordi piggtrådgjerder og sementblokker forhindret tilgangen fra hovedveien.

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen forteller at organisasjonens medarbeidere i leiren aldri tidligere har vært vitne til en brann av samme omfang og intensitet.

- Denne tragiske hendelsen kunne vært mindre katastrofal hvis ikke piggtrådgjerdene hadde vært satt opp rundt leirene. Flyktninghjelpens ansatte har hørt forferdelige historier fra flyktningene om deres kamp for å komme seg gjennom gjerdene for å redde familiene sine, unnslippe flammene og komme seg i sikkerhet. Vi oppfordrer myndighetene i Bangladesh til å revurdere beslutningen om piggtrådgjerder i disse leirene, stoppe bygging av nye gjerder og finne et tryggere og mer humant alternativ, sier Egeland.

- Ikke tilfeldig

Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent, men en ansatt i Amnesty International i Sør-Asia antyder at den kan være påsatt, skriver NTB.

- Hyppigheten av brann i leirene er for tilfeldig, spesielt når resultatet av tidligere etterforskninger av hendelsene ikke er kjent, og det fortsetter å gjenta seg, skriver Saad Hammadi på Twitter.

De siste månedene har myndighetene i Bangladesh forsøkt å få flyktningene til å flytte til en avsidesliggende øy i Bengalbukta, men mange vegrer seg ettersom den er svært utsatt for sykloner og flom. Så langt har 13.000 rohingyaer flyttet til øya, skriver NTB.

Se opptak gjort av en medarbeider fra Flyktninghjelpe like etter at den store brannen brøt ut:

Powered by Labrador CMS