Ny nedslående FN-rapport om bærekraftsmålene:
«50 millioner mennesker fanget i moderne slaveri»
Alle former for tvangsarbeid og tvangsekteskap skulle utryddes innen 2030. Men ifølge en ny FN-støttet rapport har antallet mennesker som er fanget i «moderne slaveri» ikke minket, men økt, de siste fem årene.
Da regjeringen lanserte en økt satsing mot moderne slaveri i 2019, ble det anslått at vel 40 millioner mennesker var frarøvet sine grunnleggende menneskerettigheter.
Siden den gang er flere fanget i en spiral det er krevende å komme ut av.
Antallet mennesker i tvangsarbeid eller tvangsekteskap har nemlig økt med 10 millioner mennesker mellom 2016 og 2021, ifølge en rapport FN-organisasjonene ILO og FAO har utarbeidet i samarbeid med organisasjonen Walk Free Foundation.
Bakteppet for den norske og andre FN-lands satsing, er at moderne slaveri – i tillegg til å frarøve mennesker grunnleggende rettigheter – er et alvorlig hinder for utvikling.
Og derfor er bekjempelse av slaveri nevnt spesifikt i flere av bærekraftsmålene, for eksempel i delmål åtte om «anstendig arbeid og økonomisk vekst» og i delmål fem om likestilling, der målsetningen er å avskaffe blant annet tvangsgifte og kjønnslemlesting».
– En livstidsdom
Og estimatene i rapporten indikerer at moderne slaveri på ingen måte er forbigående:
«Tvangsarbeid kan vare i årevis, mens tvangsekteskap er i de aller fleste tilfeller en livstidsdom», heter det fra rapportforfatterne.
Rapporten viser at 28 millioner mennesker var i tvunget arbeid ved utgangen av fjoråret, mens 22 millioner lever i et tvangsekteskap. Det betyr at nærmere 1 av 150 mennesker i verden er fanget i moderne former for slaveri. Koronapandemien, som førte til økende gjeldsnivåer for mange arbeidere, har økt risikoen, ifølge rapporten.
Det haster at det internasjonale samfunnet samler vilje og ressurser for å få fart i arbeidet mot moderne slaveri, heter det fra rapportforfatterne:
«Løfter og erklæringer om gode hensikter er ikke nok».
Mens hovedansvaret for endring ligger hos nasjonale myndigheter, er det nødvendig med en helhetlig tilnærming fra alle FNs medlemsland, påpekes det i rapporten.
– Det er sjokkerende at situasjonen for moderne slaveri ikke blir bedre, sier leder Guy Ryder i FNs arbeidsorganisasjon (ILO) i en uttalelse.